Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Την προεδρία της PGEU διεκδικεί με αξιώσεις ο Λουράντος

Τα συμπεράσματα από την πρόσφατη επίσκεψη στις Βρυξέλλες

Το 2017 προβλέπεται να είναι μια χρονιά πρόκλησης για την Ελλάδα, καθώς η ελληνική αντιπροσωπεία θέτει υποψηφιότητα μαζί με άλλες έξι χώρες για την Προεδρία της PGEU. Κάτι το οποίο αν επιτευχθεί, θα δώσει στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, όχι μόνο ηγετικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων, αλλά θα ενισχύσει σημαντικά τον αγώνα του Έλληνα φαρμακοποιού στην προσπάθεια να διεκδικήσει, αλλά κυρίως να αντισταθεί απέναντι στον παραλογισμό των μνημονιακών μέτρων τα οποία έχουν «κατακρεουργήσει» θεσμικά και οικονομικά το επάγγελμα και μαζί την ποιότητα παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα μας.

Στην επόμενη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της PGEU - η οποία ειναι προγραμματισμένη για τις 19 Απριλίου - θα υπαρξει εισηγητικη αποφαση για το θεμα της προεδρίας.

Τα θέματα της τελευταίας ΓΣ της PGEU

Μεταξύ των θεμάτων τα οποία συζητήθηκαν στην τελευταία Γενική Συνέλευση της PGEU στις Βρυξέλλες, ήταν....


.... ο ΦΠΑ των φαρμάκων των χωρών, η μικροβιακή αντοχή, οι ισχυρισμοί υγείας για τα παραδοσιακά φάρμακα φυτικής προέλευσης και τα συμπληρώματα διατροφής, οι νέες οδηγίες της ΕΕ για την άσκηση των επαγγελμάτων υγείας, η αντιμετώπιση του προβλήματος των ψευδεπίγραφων φαρμάκων, καθώς και νεότερες στρατηγικές που θα πρέπει να σχεδιάσει η PGEU.

Την προηγούμενη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης, στα πλαίσια των εργασιών της εκτελεστικής επιτροπής, o πρόεδρος του ΠΦΣ είχε μια εποικοδομητική συνομιλία με τον πρόεδρο των Ισπανών Φαρμακοποιών Jesus Santamaria και την Ισπανίδα πρόεδρο του EMVO Sonia Ruiz. Ήταν έξαλλοι με την εφαρμογή της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα «τεστ αναλογικότητας» σε όλους τους κλάδους, που ουσιαστικά στον τομέα της υγείας επέβαλε την πλήρη απελευθέρωση των πάντων, επέβαλε την εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας και καταργούσε την συλλογικότητα!

Συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα «λόμπυ» αντίστασης, πράγμα που έγινε αποδεκτό και από την Γερμανία, την Γαλλία και την Αυστρία.

Την επόμενη ημέρα στην Γενική Συνέλευση, ο Γερμανός κ. Μάρτιν Φρονχ, επικεφαλής του Τμήματος Επαγγελματικών Ικανοτήτων και Δεξιοτήτων της Γενική Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιλώντας εκ μέρους της Κομισιόν υπεραμύνθηκε του «τεστ» και απάντησε αρνητικά στο αίτημα του κ. Λουράντου για εξαίρεση των υγειονομικών από την οδηγία, παρόλο που αυτή είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

«Δεν υπάρχει λόγος να εξαιρεθούν» είπε. «Οι εξαιρέσεις κάνουν τους κανόνες ασαφείς . Και υπάρχουν και άλλα επαγγέλματα που με το πρόσχημα αυτό μπορούν να ζητήσουν να εξαιρεθούν».

Χρησιμοποίησε μάλιστα ένα παράδειγμα που ξάφνιασε τους παρεβρισκόμενους:

«Ο δικηγόρος και ο φαρμακοποιός» είπε, «έχουν τεράστιες διαφορές, αλλά μπορούν να συνυπάρξουν. Ο δικηγόρος μπορεί να ανακαλύψει δυσλειτουργίες στην λειτουργία ενός φαρμακείου και να συμβάλει θετικά με τις παρατηρήσεις του. Γι’ αυτό θα έλεγα» συνέχισε ακράτητος « θα μπορούσε όπως είπα να … συνυπάρξουν»!!!

Ο Αυστριακός παίρνοντας τον λόγο, απείλησε ότι με αυτό το σκεπτικό και με όσα άλλα επιβάλλει η Ε.Ε. οδηγεί τους λαούς σε επανακαθορισμό αποφάσεων και την Αυστρία … εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης!!!

Ο δε Γερμανός επιτέθηκε στον κ. Μαρτιν Φρονχ λέγοντας … πώς γίνεται να μην συμφωνεί με εξαιρέσεις σε κανόνα , ενώ ταυτόχρονα να δέχεται στην Γερμανία την θετική και αρνητική λίστα που αποτελούν από μόνες τους … εξαίρεση!!!

Η Ελληνική αντιπροσωπία με την τσέχικη και την Ισπανική, ζήτησε αμέσως να εκδοθεί «ψήφισμα» εναντίον του «τεστ αναλογικότητας» πιστεύοντας ότι ΟΛΕΣ οι χώρες θα ακολουθούσαν και θα υποστήριζαν το αίτημα.

Εντελώς απρόθυμο και άτολμο το προεδρείο προτίμησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι μόνο πέντε χώρες έχουν εκφράσει αντιρρήσεις ενώ οι υπόλοιπες δεν … τοποθετήθηκαν! Υπήρξε άμεση αντίδραση από την Γερμανία λέγοντας ότι όποιος δεν τοποθετείται δεν σημαίνει ότι συμφωνεί!!!

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ. Λουράντος, αργότερα στο διάλυμα της Γενικής Συνέλευσης συζητώντας και ακούγοντας διάφορα από πηγαδάκια που δημιουργούνταν με τις διάφορες χώρες αντιλήφθηκε ότι τελικά….

….. «Η ΑΤΟΛΜΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΗΖΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ .... οι δυσκολίες της ζωής πηγάζουν από την ατολμία μας...!»