Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Απολογισμός 2ου Ελληνικού Συμποσίου Φαρμακοεπιδημιολογίας


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Ελληνικό Συμπόσιο Φαρμακοεπιδημιολογίας, που πραγματοποιήθηκε από 19-21 Μαϊου 2017 στην Αλεξανδρούπολη. Η οργάνωση πραγματοποιήθηκε από το Φ.Σ. Έβρου, σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Υγιεινής και Προστασίας του Περιβάλλοντος και Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής, ΔΠΘ. Το συμπόσιο αποτέλεσε και πάλι το σημείο συνάντησης του ιατρικού και του φαρμακευτικού επιστημονικού κλάδου της χώρας μας σε συνδυασμό με την ισχυρή παρουσία ανθρώπων από το χώρο των οικονομικών της υγείας και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων της χώρας.

Ένας από τους στόχος του φετινού συμποσίου ήταν η....




.... ανάδειξη του ρόλου της φαρμακοεπιδημιολογίας μέσα στο χώρο της καθημερινής ιατρικής πρακτικής σε διάφορες ιατρικές ειδικότητες. Στο συνέδριο συμμετείχαν για πρώτη φορά, οργανώνοντας στρογγυλά τραπέζια, επιστημονικές εταιρίες και συγκεκριμένα η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρία, η Ελληνική Εταιρία Αθηροσκλήρωσης, η Ελληνική Εταιρία Σπανίων Νόσων και Ορφανών Φαρμάκων και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία.

Συμμετείχαν περισσότεροι από 300 σύνεδροι από όλη τη χώρα, ενώ τις εισηγήσεις τους υπέβαλλαν περισσότεροι από 40 καταξιωμένοι ομιλητές. Ξεχώρισαν ανάμεσά τους ο καθηγητής Brian Strom από το Rutgers University, New Jersey, Η.Π.Α., που θεωρείται ο κορυφαίος Φαρμακοεπιδημιολόγος, και ανάμεσα σε αυτούς, που ονομάζονται «decision makers» για τα εθνικά συστήματα υγείας. Ακόμη, ο Επ. Καθηγητής Tobias Gerhard, Rutgers University, New Jersey, Η.Π.Α.

Εξέχουσα τιμή ήταν η παρουσία του Καθηγητή της Ε.Σ.Δ.Υ. κ. Ιωάννη Κυριόπουλου, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής του συμποσίου. Ακόμη, τίμησαν με την παρουσία τους και τις σημαντικές ομιλίες τους ο Καθηγητής Ιατρικής Ε.Κ.Π.Α. κ. Ιωάννη Τούντα, ο Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστου Λιονή, ο πρόεδρος της Ελληνικής και Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρίας Καθηγητής Ιατρικής Ε.Κ.Π.Α. κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρίας κ. Σπυρίδων Μιχόπουλος και πλήθος σημαντικών επιστημόνων από το χώρο της Ιατρικής, της Φαρμακευτικής και των οικονομικών της Υγείας.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες στo πεδίο της Φαρμακοεπιδημιολογίας, που πραγματοποιήθηκαν από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές διαφόρων πανεπιστημίων της χώρας μας. Το Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος καθώς και το Εργαστήριο Φαρμακολογίας Τμήματος Ιατρικής, Δ.Π.Θ. αναπτύσσουν με ταχείς ρυθμούς το ερευνητικό πεδίο της φαρμακεπιδημιολογίας. Ακόμη παρουσιάστηκαν μεγάλες φαρμακοεπιδημιολογικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, από τους Αμερικάνους προσκεκλημένους καθηγητές.

Παράλληλα αναπτύχθηκαν θέματα όπως το πρόβλημα της πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες, τα ορφανά φάρμακα, τα οικονομικά της υγείας και του φαρμάκου στα χρόνια της κρίσης, τα αντιυπερλιπιδαιμικά και αντιυπερτασικά φάρμακα, τα φάρμακα της Χρόνιας Αναπνευστικής Πνευμονοπάθειας, τα γαστρεντερολογικά φάρμακα, τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, με τα προβλήματα αλληλεπιδράσεων και παρενεργειών τους, αλλά και την οικονομική τους διάσταση, τα ζητήματα φαρμακοεπαγρύπνησης και άλλα πολλά ενδιαφέροντα θέματα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τους επαγγελματίες υγείας όσο και για τους φοιτητές είχε το workshop που πραγματοποιήθηκε από τον Ομότιμο Καθηγητή ιατρικής Α.Π.Θ. κ. Σιχλετίδη σχετικά με τον χειρισμό αναπνευστικών συσκευών, καθώς και μια επίδειξη Ά Βοηθειών από κλιμάκιο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρό.

Σημαντική καινοτομία του συνεδρίου ήταν και η ανοιχτή εκδήλωση προς το κοινό, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 21 Μαϊου στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, με τίτλο ΕΜΒΟΛΙΑ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ. Η εκδήλωση είχε ως σκοπό να πληροφορήσει το κοινό σχετικά με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων και να διαλύσει τυχόν αμφιβολίες που έχει ενσπείρει σε όλο τον Δυτικό κόσμο το λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα».

Στο συνέδριο αναδείχθηκε η ανάγκη να πραγματοποιηθούν ευρείας κλίμακας φαρμακοεπιδημιολογικές μελέτες στη χώρα μας, η οποία παρουσιάζει μοναδικά χαρακτηριστικά παγκοσμίως εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, που έχει επιφέρει κρίση και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ακόμη, αναδείχθηκε η ανάγκη να ευαισθητοποιηθούν πάνω σε αυτό το αντικείμενο όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε θέσεις «κλειδιά», όπως στο Υπουργείο Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ, στη Φαρμακοβιομηχανία κλπ και να συμβάλλον στην ανάπτυξη της φαρμακοεπιδημιολογίας στη χώρα μας. Είναι σημαντικό να αναπτυχθεί το αντικείμενο της φαρμακοεπιδημιολογίας και να χρησιμοποιηθούν οι μέθοδοι, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα και προτάσεις για τη συνολική αναμόρφωση του συστήματος υγείας και ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και γιατί θα μπορούσε να αποτελέσει και οικονομικό μοχλό ανάπτυξης, μέσω της εισροής κονδυλίων για τέτοιου είδους μελέτες.

Όλοι οι συμμετέχοντες μείνανε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από το επίπεδο και την οργάνωση του συνεδρίου και ανανεώθηκε η συνάντηση για το 3ο Ελληνικό Συμπόσιο Φαρμακοεπιδημιολογίας, που προγραμματίζεται ήδη να πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2018.