Αμερικανοί επιστήμονες προέβησαν σε αυτή τη διαπίστωση, μετά από μελέτη που έκαναν σε 450 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, τους οποίους χώρισαν σε τρεις ομάδες. Η μία δεν έκανε καθόλου καθημερινή μέτρηση του σακχάρου με τη συσκευή, η δεύτερη έκανε καθημερινά την μέτρηση και η τρίτη έκανε το ίδιο με πρόσθετη ενθάρρυνση ή καθοδήγηση μέσω Ίντερνετ.

«Η αυτομέτρηση του σακχάρου ίσως είναι ωφέλιμη, όταν ο ασθενής αρχίζει ένα νέο φάρμακο ή αλλάζει τη δόση που παίρνει, αλλά στη συνέχεια όχι. Αντιθέτως, όσοι παίρνουν ινσουλίνη, είναι απολύτως απαραίτητο να μετρούν τακτικά το σάκχαρό τους» αναφέρεται στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine

Η επιστημονική κοινότητα κάνει λόγο για μελέτη - ορόσημο.


 

Η κλινική δοκιμή, που διήρκεσε επί ένα έτος, έδειξε ότι:  
- Δεν υπήρχαν σημαντικές σημαντικές διαφορές στον έλεγχο της γλυκόζης (του σακχάρου) στο αίμα των ασθενών στις τρεις ομάδες, όπως έδειξαν οι μετρήσεις της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. - Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στην ποιότητα ζωής σε σχέση με τον διαβήτη. - Δεν υπήρχαν αξιοσημείωτες διαφορές στην πιθανότητα υπογλυκαιμίας (πολύ χαμηλού σάκχαρου) ή εισαγωγής στο νοσοκομείο. - Δεν υπήρχε διαφορά στον αριθμό των ασθενών οποιασδήποτε από τις τρεις ομάδες, οι οποίοι έπρεπε να αρχίσουν τη θεραπεία με ινσουλίνη, για να ελέγξουν καλύτερα το σάκχαρό τους.

Εν ολίγοις, εφόσον κανείς δεν έχει φθάσει στο σημείο να κάνει χρήση ινσουλίνης, είτε κάνει καθημερινά χρήση του μετρητή σακχάρου στο αίμα του, είτε όχι, δεν έχει καμία ουσιαστική διαφορά.
 

Αντίθετα, για όσους παίρνουν ινσουλίνη, ο έλεγχος με τον μετρητή στο σπίτι βοηθά στη θεραπεία τους. Όμως, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η πλειονότητα αυτών των ασθενών δεν θεραπεύεται με έξτρα ινσουλίνη, παρόλα αυτά οι περισσότεροι γιατροί τους συστήνουν την καθημερινή μέτρηση του σακχάρου τους.

«Ο καλύτερος τρόπος για να ρυθμίσει κανείς το σάκχαρό του είναι να παίρνει τα χάπια του, όπως έχει συστήσει ο γιατρός, ακολουθώντας και τα άλλα μέτρα που πρέπει», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Λώρα Γιανγκ, επίκουρη καθηγήτρια στον Τομέα Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου της Βορείου Καρολίνας, η οποία ειδικεύεται στην αντιμετώπιση του διαβήτη.

Τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν τη σύσταση της αμερικανικής Εταιρείας Γενικής Εσωτερικής Ιατρικής και της αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας να αποθαρρύνεται η συχνή παρακολούθηση της γλυκόζης (σακχάρου) αίματος στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.