Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017

ΓΣ ΦΣ Ρεθύμνου:«Αναστολή και εξώδικος διαμαρτυρία αν δεν εφαρμοστούν άμεσα οι ενυπόγραφες δεσμεύσεις ΕΟΠΥΥ-ΥΥΚΑ»

Ρέθυμνο, 19/07/2017
Αρ. Πρωτ. : 1091

Η Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου συνεδρίασε στις 18/7/17 προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση με τα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά και είδη ειδικής διατροφής που έχουν χορηγήσει οι φαρμακοποιοί μέσω της συλλογικής σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ από τον Ιανουάριο του 2017.

 

 
  • Στα φαρμακεία του Ρεθύμνου έχουν εκτελεστεί συνολικά από τον Ιανουάριο έως σήμερα 6.300 Γνωματεύσεις, που αφορούν κατά κύριο λόγο αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό. Μέχρι σήμερα, έχει εξοφληθεί ο Ιανουάριος για τα μισά φαρμακεία, και παραμένουν σε εκκρεμότητα το υπόλοιπο Ιανουαρίου, ο Φεβρουάριος, ο Μάρτιος, ο Απρίλιος, ο Μάιος και ο Ιούνιος. 
  • Ο ΕΟΠΥΥ, παρά τις πολυάριθμες υποσχέσεις της διοίκησης, όχι μόνο δεν εξοφλεί τους φαρμακοποιούς στο χρόνο που ορίζει η σύμβαση, αλλά επιπλέον τους επιβάλλει περικοπές για αστείους λόγους που δεν αφορούν ουσιαστικά παραπτώματα των φαρμακοποιών, αλλά σφάλματα είτε των συνταγογράφων ιατρών είτε του πληροφοριακού συστήματος του ΕΟΠΥΥ. 
  • Ο ΕΟΠΥΥ έχει εφεύρει ένα δαιδαλώδες επιχειρησιακό σύστημα συγκέντρωσης, ψηφιοποίησης, ελέγχου και εκκαθάρισης παραπεμπτικών, το οποίο ουδεμία σχέση με τη σύγχρονη ηλεκτρονική εποχή έχει, αλλά επαναφέρει τη διαδικασία περίπου στη δεκαετία του 1990. Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία εφαρμογής της «Ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας». 
  • Ευθύνη για το παραπάνω χάος φέρει και η πολιτική ηγεσία , που ψήφισε το σχετικό Ν.4447/2016 αλλά δεν μπορεί να τον εφαρμόσει στην πράξη. 
  • Ο ΕΟΠΥΥ έχει δημιουργήσει (και πληρώσει για αυτήν) μια ηλεκτρονική πλατφόρμα (e-ΔΑΠΥ), η οποία αποτελεί μνημειώδες έργο αναξιοπιστίας και δυσχρηστίας. Ακόμα και σήμερα, επτά μήνες μετά την υποτιθέμενη λειτουργία της, απαιτούνται 26 «Κλικ» για να καταχωρήσει ένας φαρμακοποιός μια γνωμάτευση με ένα κουτί ταινίες σακχάρου και ένα κουτί βελόνες ινσουλίνης, χωρίς να είναι καν βέβαιο ότι θα τις πληρωθεί αφού δεν έχουν ενσωματωθεί ηλεκτρονικά ανασταλτικές παράμετροι. 
  • O ΕΟΠΥΥ εξέδωσε οδηγίες συνταγογράφησης στις 14/7/2017, δηλαδή επτά μήνες μετά την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης.
  • Το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ προχωράει αυθαίρετα σε μειώσεις των τιμών αποζημίωσης των υλικών, σε τιμές χαμηλότερες του κόστους, και αφού δεν υπάρχει διατίμηση στη χονδρική, οι φαρμακοποιοί θα καταλήξουν στην αδυναμία παροχής των ειδών στα οποία υφίστανται ζημία.
 
  
 Κατόπιν των ανωτέρω, η Γενική Συνέλευση του ΦΣ Ρεθύμνου, αποφασίζει :
  • Να αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στο βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν.Ρεθύμνου και Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.
  • Να προχωρήσει σε αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης αναλωσίμων ιατροτεχνολογικών υλικών και ειδών ειδικής διατροφής, σε περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ και η πολιτική ηγεσία δεν εφαρμόσουν άμεσα τις ενυπόγραφες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις τους.
  • Να αποσταλεί εξώδικος διαμαρτυρία στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ.
  
  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
Κώστας Βαρδιάμπασης                                         Ευρυδίκη Ψυχαράκη