Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Πάνος Ζαρογουλίδης InPharma2 "Στην Υγεία δεν περισσεύει κανείς"

Μετά την περσινή πρώτη επιτυχημένη διοργάνωση του συνεδρίου INPHARMA ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πέλλας είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα. Το διήμερο Σάββατο 30 Ιουνίου και Κυριακή 1 Ιουλίου πραγματοποιείται στο Λουτράκι Αριδαίας το ΙΝPHARMA2, το δεύτερο Εθνικό Συνέδριο Υπηρεσιών Υγείας Φαρμακείου υπό την αιγίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πέλλας.
Με αφορμή τη διεξαγωγή του συνεδρίου το DailyParmaNews μίλησε με τον πρόεδρο του ΦΣ Πέλλας, μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας κ. Πάνο Ζαρογουλίδη. 

Ο κ. Ζαρογουλίδης δηλώνει περήφανος για τη δουλειά που έγινε και θα παρουσιαστεί στο συνέδριο, υποστηρίζει ότι η πολιτεία δεν έχει εκμεταλλευτεί όσο θα έπρεπε τα φαρμακεία και καταθέτει ένα παράδειγμα για το πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει σ’ ένα ζήτημα της επικαιρότητας, την καλεί ουσιαστικά να κάνει το βήμα ρητής θεσμικής κατοχύρωσης του ρόλου του φαρμακοποιού στην ΠΦΣ υποστηρίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον της σε μία χώρα που βρίσκεται 8 χρόνια σε οικονομική κρίση και εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα όπου φαίνεται η αξία –και σε οικονομικό επίπεδο- παρέμβασης των φαρμακοποιών να ακολουθήσει το δρόμο που προχωρούν άλλες προηγμένες χώρες. Και βέβαια αναφέρεται στον περσινό μεγάλο ντόρο που είχε προκληθεί με αφορμή τη δημοσιοποίηση από το DailyPharmaNews (δες εδώ Θέμα συζήτησης από τους Φαρμακοποιούς… 4/9/2017 και Αυτή τη φορά… 15/9/2017) της διεξαγωγής του πρώτου INPHARMA και των αντιδράσεων μέρους της ιατρικής κοινότητας για το τι τελικά ζητούν οι φαρμακοποιοί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, υποστηρίζοντας ότι οι γιατροί πρέπει να καταλάβουν πως οι φαρμακοποιοί δεν πάνε να τους αντικαταστήσουν αλλά να τους κάνουν πιο αποτελεσματικούς.     

Κύριε Ζαρογουλίδη, ετοιμάζεστε να πραγματοποιήσετε το 2ο Συνέδριο Υπηρεσιών Υγείας Φαρμακείου. Τι σημαίνει η πραγματοποίησή του για τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Πέλλας και τους φαρμακοποιούς –μέλη του;
Η διοργάνωση ενός συνεδρίου αποτελεί πρόκληση για όλους συλλόγους της χώρας, ένα παραπάνω για έναν περιφερειακό σύλλογο. Είμαστε πολύ περήφανοι που καταφέραμε την περσινή επιτυχία και σε 10 μόλις μήνες δοκιμαζόμαστε για την επανάληψή της δημιουργώντας ένα αξιοζήλευτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με ένα μεγάλο πλήθος καταξιωμένων καθηγητών Πανεπιστημίου, ονόματα ανθρώπων που μέσα από το καθημερινό έργο τους έχουν πετύχει όχι μόνο την κοινωνική και επιστημονική τους καταξίωση αλλά επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την καθημερινότητα κάθε Έλληνα, όπως ο κ. Θ. Κωνσταντινίδης Διευθυντής Εργαστηρίου Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος Τμήματος Ιατρικής Δ.Π.Θ ο οποίος θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Εμβολιασμοί Ενηλίκων οι Προβληματισμοί και ο ρόλος του φαρμακείου», ο Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας κ. Θ. Αγοραστός για την  «Αποδοχή του HPV πριν και κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα», ο κ. Ιω.  Κυριόπουλος,Ομότιμος Καθηγητής της ΕΣΔΥ που θα παρουσιάσει ομιλία με θέμα «Η συμβολή της πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον έλεγχο και τη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου και στην αποτελεσματικότητα των κλινικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων», ο κ. Κώστας Αθανασάκης, Οικονομολόγος Υγείας στην ΕΣΔΥ ο οποίος θα μιλήσει για «Το φαρμακείο ως προσδιοριστή των στάσεων και των συμπεριφορών του πληθυσμού απέναντι στη φαρμακευτική περίθαλψη: δεδομένα από την έρευνα "Υγεία και Ευημερία"», ο κ. Δ. Κούβελας, Διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που θα μιλήσει για τη «Διαχείριση πόνου στο φαρμακείο» ή ο κ. Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστήμιο Κρήτης.  

Τι παίρνετε ως προίκα από το περσινό Συνέδριο και τι φιλοδοξείτε γι’ αυτό που ξεκινά; Ποια βήματα έχουν γίνει παραπάνω;
Όσο ζούμε μαθαίνουμε και μέσα από τα μαθήματα προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι. Η περυσινή εμπειρία μας έκανε σοφότερους. Προσπαθούμε να δομήσουμε πάνω της το InPharma2 την άοκνη εκείνη προσπάθεια να προβληματίσουμε τη συνείδηση της κοινότητας γύρω από τον ενεργό ρόλο των ανοιχτών στο κοινό φαρμακείων της για το σύστημα και την εξοικονόμηση που αυτά μπορούν να επιφέρουν. Η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα οικονομικά κατεδαφισμένη με την ύφεση να βαθαίνει συνεχώς σε επίπεδο κοινότητας. Μετά από 8 χρόνια ύφεσης θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι για να περάσει στην κοινωνία μια μακροοικονομική ανάπτυξη απαιτούνται χρόνια.
Τα φαρμακεία αποτελούν έτοιμες δομές κοινωνικής φροντίδας, υγειονομικού ενδιαφέροντος, με υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης και μπορούν να εξυπηρετήσουν άμεσα τον ανώτερο σκοπό προαγωγής της υγείας.
Αν σκεφτεί κανείς ότι η μέση επισκεψιμότητα στα φαρμακεία μας ξεπερνά τις 500.000 ανά ημέρα αντιλαμβάνεστε ότι μια καμπάνια ενδυνάμωσης π.χ. της συνείδησης γύρω από τη χρήση των ουσιωδώς όμοιων φαρμάκων θα μπορούσε να έχει εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα για το δημόσιο ταμείο και την Ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε αντίθεση με την παράνομη, καταχρηστική, οριζόντια και άδικη τακτική φορολατρείας που διακατέχει τους δημόσιους λειτουργούς τα τελευταία χρόνια

Πόσο εύκολη υπόθεση είναι η υλοποίηση ενός τέτοιου περιφερειακού συνεδρίου; Πως πιστεύετε ότι θα μπορούσε να στηριχθεί περισσότερο;
Εύκολο δεν υπάρχει τίποτα στην ζωή, υπάρχει μόνο ο σχεδιασμός, η ομαδική εργασία και η διάθεση για δουλειά και εφέτος για μια ακόμη φορά αισθάνομαι περήφανος που αποτελώ μέρος αυτής της παρέας. Δίχως την βοήθεια της Υπαλλήλου του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Ντίνας Στογιάννη, της Γραμματέως μας κ. Πόπης Λαπίχου του Αντιπροέδρου του ΦΣ Πέλλας κ. Τάσου Ναυροζίδη, του Ταμεία κ. Κοσμά Δουλκερίδη και των μελών κ.κ. Γιάννη Κιόση, Τάσου Βασιλειάδη και Ζωής Αγγέλου τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατό.
Από την άλλη οφείλω να ευχαριστήσω πέρα από την σύζυγό μου Λία για την υπομονή και την στήριξή της και όλους αυτούς τους συναδέλφους που έρχονται από όλη την Ελλάδα να αλληλεπιδράσουν και  να μετέχουν στις εργασίες του συνεδρίου είτε ως ομιλητές είτε ως επισκέπτες. Η συμμετοχή είναι σημαντική. 


Μιλάτε για παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας από το φαρμακείο. Ως κλάδος πιστεύετε ότι οι φαρμακοποιοί είναι έτοιμοι και τι περιμένετε από την πολιτεία;
Οι Φαρμακοποιοί είναι χαρακτηρισμένοι ως specialist στο φάρμακο. Είναι αντιληπτό ότι το κόστος των νέων θεραπειών και η γήρανση του πληθυσμού δοκιμάζουν σθεναρά όλα τα συστήματα υγείας παγκοσμίως. Όπως στην Ελλάδα υπάρχει ένας επιστήμονας φαρμακοποιός σε κάθε μικρό ή μεγάλο χωριό σε μια αναλογία 1:800 άτομα, η αναλογία αυτή από μόνη της αποτελεί μια τεράστια δυναμική στην ταχύτητα διάχυσης της πληροφορίας.
Σήμερα η έλλειψη της ρητής νομοθετικής κατοχύρωσης περιορίζει τα οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει το Κράτος από το Φαρμακείο.
Δοκιμαστήκαμε με επιτυχία με το Πρωτόκολλο διακοπής Καπνίσματος, μια προσωπική πρωτοβουλία την οποία βάλαμε σε εφαρμογή στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Πέλλας προάγοντας τα οφέλη της αποχής από την καπνιστική συνήθεια. Σας λέω ότι τρέξαμε το πρωτόκολλο ακόμα και μέσω διαδικτύου σε Έλληνες του εξωτερικού ενώ καταφέραμε να κάνουμε καπνιστές να το διακόψουν ακόμα και μόνο με την συμβουλευτική που ακολουθήσαμε και δίχως φαρμακευτικά υποκατάστατα.
Στον Σακχαρώδη Διαβήτη με το πρόγραμμα «Αρεταίος», μια πρωτοβουλία της ΟΣΦΕ, οι συνάδελφοί μας κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 6500 ερωτηματολόγια σε ένα πρωτοποριακό και πιλοτικό πρόγραμμα αναγνώρισης των αδιάγνωστων διαβητικών ασθενών. Ενώ στην Ελλάδα με βάση ΟΟΣΑ από ΣΔ πάσχει το 4% του πληθυσμού σήμερα.,

Για εσάς προσωπικά ένα στοίχημα ήταν η δημιουργία ενός δικτύου φαρμακείων σε όλη την Ελλάδα που θα προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής στους πολίτες που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα. Πως πηγαίνει αυτή η προσπάθεια;
Μέσα στα πλαίσια του συνεδρίου γίνεται η ανάλυση των αποτελεσμάτων του εγχειρήματος υπό την επιστημονική επιμέλεια του Τμήματος Υγιεινής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.
Η αντικαπνιστική εκστρατεία πλέον μεταλλάχθηκε σε πλήρη αντικαπνιστική υπηρεσία με πολλούς συναδέλφους ανά την Ελλάδα να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Οι Φαρμακοποιοί έχουν πολλά να προσφέρουν στην διακοπή καπνίσματος. 

Στις ΗΠΑ οι φαρμακοποιοί μιλούν για το ρόλο που μπορεί να παίξει ο φαρμακοποιός δίπλα στους ανθρώπους που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί. Στην Ελλάδα ακόμη μιλάμε για νομιμοποίηση της μέτρησης της πίεσης και του σακχάρου. Τόσο μεγάλη απόσταση. Γιατί;
Στις ΗΠΑ και σε άλλες προηγμένες υγειονομικά χώρες έχουν αντιληφθεί το moto μας «Στην υγεία, δεν περισσεύει κανείς», οι συνάδελφοι έχουν καταφέρει να αποδείξουν το οικονομικό όφελος στο δημόσιο σύστημα (και όχι μόνο). Σκεφτείτε ότι στην Αυστραλία οι συνάδελφοί μας έχουν συνάψει συμβόλαια με Ασφαλιστικές εταιρίες οι οποίες με την παρουσία τους στο συνταξιοδοτικό έψαξαν να βρουν τρόπους να επενδύσουν στην πρόληψη των ασφαλισμένων τους μέσω των φαρμακοποιών και την διαχείριση της φαρμακοθεραπείας τους.
Η πολιτεία θα επιλέξει με βάση το συμφέρον. Σε μια χώρα σε 8χρονη οικονομική κρίση και εποπτεία το συμφέρον είναι ισότιμο με το οικονομικό όφελος, αυτό σημαίνει μεταλλαγή στον κλαδικό τρόπο σκέψης και σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο. Η σύνδεση για να είναι ομαλή θα πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση μας με προγράμματα κεντρικής διοίκησης τα οποία να διαχυθούν στους συναδέλφους μέσα από τα Α΄βαθμια όργανα.
Προσπάθειες όπως η εκπαίδευση στις Α’ βοήθειες θα πρέπει να διευρυνθούν.

Με την ανακοίνωση της υλοποίησης του 1ΟΥ INPHARMA υπήρξε αντίδραση από τον Ιατρικό Κόσμο. Φέτος δεν είδαμε κάποια τέτοιου είδους αντίδραση. Έχουν γίνει κάποια βήματα  προσέγγισης;  
Οι συνάδελφοι ιατροί θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πάμε να τους αντικαταστήσουμε αλλά να τους κάνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικούς. Το ιατρικό προσωπικό της χώρας είναι ευρέως γνωστό ότι μπορεί να παραδώσει πολύ υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και με μεγάλη ταχύτητα λόγω κατάρτισης. Σκεφτείτε λοιπόν έναν μηχανισμό αναγνώρισης της ασθένειας και διάχυσης ποιότητας ζωής μέσα από τα φαρμακεία εκμεταλλευόμενοι το νούμερο, την γεωγραφική κατανομή και την υψηλή επισκεψιμότητα και εξάλειψης της ασθένειας μέσα από τα ιατρεία εκμεταλλευόμενοι τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα. Ίσως αυτό να αποτελεί τον ορισμό της υγειονομικής τελειότητας

Λίγα λόγια για το συνέδριο
Στο INPHARMA 2 θα αναλυθούν εκτενώς οι διαδικασίες που μπορούν να διεξαχθούν στο χώρο του φαρμακείου, ο ρόλος του φαρμακείου ως εργαλείο μείωσης κόστους για την πολιτεία, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της αγωγής των ασθενών με τη διαχείριση της φαρμακοθεραπείας τους, ο ρόλος του φαρμακείου ως σημείου συλλογής φαρμακοεπιδημιολογικών δεδομένων για φαρμακευτικές εταιρείες και δημόσιο. Θα αναλυθούν επίσης εκτενώς: 1) ο εμβολιασμός ενηλίκων και ο ρόλος του φαρμακείου στην πρόληψη του HPV, 2) η αποτίμηση των δεδομένων του Φαρμακείου, προσανατολισμός, υπεραξία, ευκαιρίες, 3) ο ρόλος του φαρμακείου ως εργαλείου μείωσης κόστους για την πολιτεία σε ό,τι αφορά την ανίχνευση του διαβητικού ασθενή, 4) η διαχείριση της φαρμακοθεραπείας και η καθοδήγηση των ασθενών στην ορθή χρήση των φαρμάκων τους, η περίπτωση της αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας και της ψωριασικής αρθρίτιδας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστεί επίσης  Φαρμακοεπιδημιολογική ανάλυση των πρώτων αποτελεσμάτων της εκστρατείας διακοπής καπνίσματος από το Φ.Σ. Πέλλας.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.InPharma.gr


Χαράλαμπος Πετρόχειλος