Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Δεν έχει άδεια από τον ΕΟΦ το “φάρμακο” Diabexin κατά του διαβήτη - Είναι συμπλήρωμα διατροφής

Πληθαίνουν οι περιπτώσεις προβολής συμπληρωμάτων διατροφής ως φαρμάκων κατά μίας σειράς παθήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), δεν διαθέτει τη σχετική έγκριση το προϊόν “Diabexin” της εταιρείας Botanica και διακινείται μέσω Διαδικτύου ως συμπλήρωμα διατροφής με θεραπευτικές ενδείξεις που παραπέμπουν σε φαρμακευτική δράση.

Ο ΕΟΦ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι το προϊόν δεν έχει αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του. Με ανακοίνωση που είχε εκδώσει τον περασμένο Νοέμβριο, ο ΕΟΦ είχε προειδοποιήσει για όλα τα προϊόντα της εν λόγω εταιρείας.

Κρίθηκε, ωστόσο, απαραίτητη η υπενθύμιση για το “Diabexin”, λόγω της έντονης προώθησής του μέσω του Διαδικτύου. Οι υπεύθυνοι του ΕΟΦ υπενθυμίζουν πως η αγορά φαρμάκων από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.


 

Η εταιρεία που διακινεί το “Diabexin” παρουσιάζει το προϊόν ως πολύ αποτελεσματικό κατά του διαβήτη. Επικαλούμενη κλινική μελέτη με 3.000 συμμετέχοντες, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Οι διαβητικοί τύπου 1 και τύπου 2 ήταν σε ύφεση μέσα σε τρεις εβδομάδες κατά τον πλείστον. Σε άλλους τους πήρε τέσσερις εβδομάδες. Δεν υπάρχει άλλη τόσο αποτελεσματική θεραπεία μεταξύ των ήδη υπαρχόντων”...
 

Προειδοποίηση


Ο ΕΟΦ, ωστόσο, έχει απευθύνει και στο παρελθόν προειδοποιήσεις για το συγκεκριμένο προϊόν, όπως και για μία σειρά άλλων προϊόντων της εταιρείας, όπως τα:

Alergoxin, Arthrofix Regenerator, Arthroxin, Cardioxin, Colon Cleaner, Diabexin, Fat Burner, Gastroxin, Hepa Cleaner, Heparexin, Immunixin, Manmax, Multitonic, SlimX5, Triactal, Uroxin, Varixin, Womanixin και Youth Booster.

Οι υπεύθυνοι του Οργανισμού τονίζουν πως τα προϊόντα αυτά δεν έχουν αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους.
 
Δημ.Κ.

πηγή: iatronet