Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Αποκαθίσταται η έλλειψη του αντινεοπλασματικού φαρμάκου etoposide

Κατόπιν επικοινωνίας με το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) ενημερώνει πως έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την εισαγωγή της αναγκαίας ποσότητας του αντινεοπλασματικού φαρμάκου etoposide.

Η εισαγωγή του etoposide αναμένεται να καλύψει τη μηνιαία ζήτηση (μέχρι 6.500 δόσεις) του φαρμάκου, ώστε να εξασφαλιστεί από την τρέχουσα εβδομάδα η κανονική εκτέλεση των προγραμματισμένων θεραπειών.

Οι ελλείψεις εμφανίστηκαν περί τα μέσα Μαΐου και δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην πραγματοποίηση πολλών χημειοθεραπειών, καθώς το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιείται για πολλές μορφές καρκίνου.


 

Να σημειωθεί ότι η ετοποζίδη περιλαμβάνεται στον κατάλογο Βασικών Φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ως Βασικά Φάρμακα ορίζονται τα φάρμακα τα οποία «ικανοποιούν κατά προτεραιότητα τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης του πληθυσμού».
Πρόκειται για φάρμακα τα οποία πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμα σε ικανοποιητικές ποσότητες και σε τιμές στις οποίες μπορούν να τα προμηθευτούν οι ασθενείς. Η ετοποζίδη είναι κυτταροστατικό φάρμακο που χρησιμοποιείται στη χημειοθεραπεία και είναι επίσης γνωστό με το εμπορικό σήμα Eposin, Etopophos ή Vepesid. Αποτελεί θεραπεία για πολλές διαφορετικές μορφές καρκίνου.

Η ΕΛΛΟΚ επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα και θα ενημερώνει για κάθε σχετική εξέλιξη, ενώ καλεί όλους όσοι αντιληφθούν οποιαδήποτε έλλειψη στην προμήθεια του συγκεκριμένου ή άλλου φαρμάκου να γνωστοποιήσουν άμεσα το πρόβλημα στην Ομοσπονδία.
 

Σχετικά με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου


Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), που ήδη λειτουργούσε άτυπα ως ΔΕ.ΔΙ.ΔΙ.ΚΑ. από το 2011, νομιμοποιήθηκε το 2016, ως το επίσημο δευτεροβάθμιο όργανο των Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο στη χώρα μας. Σήμερα εκπροσωπεί ήδη 31 Συλλόγους Ασθενών με καρκίνο σε όλη την Ελλάδα.

Αποτελεί την ενιαία φωνή και τον εκπρόσωπο των Οργανώσεων Ασθενών με καρκίνο. Ο σκοπός της ΕΛΛΟΚ, σύμφωνα με το καταστατικό της, είναι η συνένωση δυνάμεων όλων των οργανώσεων ασθενών με καρκίνο, εθελοντών και φίλων για την προάσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο, των περιθαλπόντων και των μελών της οικογένειάς τους και για την καθολική πρόσβαση στην ογκολογική και υγειονομική περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο.
 
πηγή: onmed