Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Η ΥΠΕΔΥΦΚΑ, το βραβείο και ο πολλαπλασιασμός της δαπάνης στην ειδική διατροφή

Πως μία σημαντική επιτυχία της ΥΠΕΔΥΦΚΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να συνδεθεί με τους φαρμακοποιούς; Η ΥΠΕΔΥΦΚΑ συμμετείχε στην ανοικτή Συνεδρίαση του «Ευρωπαϊκού Δικτύου για την καταπολέμηση της απάτης και της Διαφθοράς στον χώρο της Υγείας» (EHFCN) που πραγματοποιήθηκε στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας στις 13-14/6/2019. Ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Δικτύου έθεσε υποψηφιότητα για την διεκδίκηση «βραβείου νέων μεθόδων και καινοτομίας».

Η παρουσίαση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ που έγινε από τον επιθεωρητή Κ. Ζαχαρόπουλο είχε θέμα τη χρησιμοποίηση εργαλείων και τεχνικών που προσφέρει το νέο Ηλεκτρονικό Μητρώο ιατροτεχνολογικών προϊόντων και Σκευασμάτων Ειδικής Διατροφής του ΕΟΠΥΥ για την αποκάλυψη περιπτώσεων απάτης.

Πιο αναλυτικά, παρουσιάστηκε η υπόθεση συγκεκριμένου σκευάσματος ειδικής διατροφής για το οποίο αποδείχτηκε ότι παρότι συνταγογραφήθηκε και αποζημιώθηκε σε μεγάλες ποσότητες το 2018 δεν εισήχθη ποτέ στην Ελλάδα. Η εισαγωγέας εταιρεία διακινούσε άλλα σκευάσματα με χρήση πλαστών παραστατικών και ταινιών γνησιότητας προκαλώντας οικονομική ζημία στον ΕΟΠΥΥ ύψους 9.500.000€. (σ.σ. δείτε την υπόθεση ΕΔΩ)


 

Η παρουσίαση αυτή, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του ΕΟΠΥΥ, «προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον όλων των παρισταμένων και τελικά απέσπασε το 1ο Πανευρωπαϊκό Βραβείο».

Όλα έως εδώ πολύ καλά. Είναι πολύ ευχάριστο ένας ελληνικός Οργανισμός να αναπτύσσει εργαλεία για την καταπολέμηση της απάτης και της Διαφθοράς στον χώρο της Υγείας και να βραβεύεται γι’ αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όμως το κακό έγινε και κάποιοι κέρδισαν σε βάρος του Οργανισμού και των πολιτών.

Και εδώ έρχονται οι Φαρμακοποιοί. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς  στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο 32ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, αναφερόμενος στα προβλήματα που έχουν οι φαρμακοποιοί με τον ΕΟΠΥΥ, μίλησε για το θέμα της ειδικής διατροφής. Όπως και με τα γάλατα αλλά και με άλλα προϊόντα –με  πρόσφατο τον ντόρο που δημιουργήθηκε για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και συγκεκριμένα τις ταινίες μέτρησης σακχάρου για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη- πολλές φορές και στις ειδικές τροφές, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, «οι φαρμακοποιοί αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε ακριβότερα απ’ ό,τι αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Είναι αυτονόητο ότι τη διαφορά που προκύπτει ως ζημία δεν μπορούμε εμείς να τη χρεωθούμε επειδή αυτοί που έχουν τις τύχες του υπουργείου στα χέρια τους δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ένα προϊόν, εφόσον το ορίζει η εταιρεία και την εταιρεία δεν μπορείς να την υποχρεώσεις –κατ’ αυτούς- να πουλήσει χαμηλά, έχουμε φτάσει στο σημείο να ταλαιπωρούνται όλοι, συνάδελφοι και κόσμος στην αναγκαιότητα ότι το προϊόν αυτό το αγοράζουμε ακριβότερα από την τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ».

Η ταλαιπωρία φαρμακοποιών και κόσμου όμως είναι μόνο το ένα μέρος της αστοχίας της επιλογής του ΕΟΠΥΥ να πάψει ο φαρμακοποιός να είναι το αποκλειστικό κανάλι διανομής της ειδικής διατροφής. Στη λογική της εξοικονόμησης μέσα από αυτήν την επιλογή το αποτέλεσμα ήταν τελικά να πολλαπλασιαστεί η δαπάνη για τα συγκεκριμένα προϊόντα, όπως είπε ο κ. Βαλτάς.

«Μετά από έξι χρόνια επιβεβαιωνόμαστε ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αφού προ ημερών σε συνάντηση με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ (σ.σ. κ. Βασίλη Πλαγιανάκο και Παναγιώτη Γεωργακόπουλο αντίστοιχα) υπήρχε η πρόταση από τον ΕΟΠΥΥ να ξαναχορηγηθούν τα προϊόντα της ειδικής διατροφής κατ’ αποκλειστικότητα από τα φαρμακεία, όπως γινόταν μέχρι το 2013 και αυτό γιατί διαπιστώθηκαν παραβατικές συμπεριφορές εισαγωγέων/ παρόχων – με τον κ. Βαλτά μάλιστα εδώ να στέκεται ιδιαίτερα, αναρωτώμενος «που είδαμε ο εισαγωγέας  να είναι και πάροχος;» – με αποτέλεσμα η δαπάνη για τα προϊόντα αυτά να εκτοξευτεί στα ύψη. Γι’ αυτό το λόγο θέλουν να ξαναδώσουν τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων να διακινούνται και πάλι  αποκλειστικά από τα φαρμακεία».

Ο κ. Βαλτάς δήλωσε θετικός προς αυτήν την πρόταση, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει επιτέλους αυτό να γίνει με τρόπο που δεν θα ζημιώνεται ο φαρμακοποιός. «Ευχαρίστως να το συζητήσουμε αλλά θα πρέπει να υπάρχει επιτέλους ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο ως προς τον τρόπο διακίνησης τους. Δεν μπορώ να πουλάω και να μπαίνω αυτόματα μέσα» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Καλά λοιπόν τα εργαλεία που πιάνουν την απάτη και τη διαφθορά και πολύ θετικό για τη χώρα μας να διακρίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάπτυξή τους αλλά ακόμη καλύτερες οι σχέσεις εμπιστοσύνης, όταν και εκ του αποτελέσματος  δείχνουν να φέρνουν αποτέλεσμα. Σε μία χώρα που το κάθε ευρώ που εξοικονομείται έχει τη σημασία του «κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν» και ίσως σε αυτό το σημείο θα έπρεπε επιτέλους να φανεί με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία το κατά πόσο τελικά οι φαρμακοποιοί επιβάρυναν ή βοήθησαν το σύστημα υγείας της χώρα μας.

πηγή: dailypharmanews