Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Απάντηση του Αντιπροέδρου του ΠΦΣ, κ. Σεραφείμ Ζήκα,στην αρθρογραφία του κ. Ελευθερίου Γενικού Γραμματέα του ΠΙΣ

Η τοποθέτηση του κ. Ελευθερίου είναι γεμάτη ανακρίβειες και άλματα λογικής , γεγονός πολύ δυσάρεστο για κάποιον που θεωρεί εαυτόν «θεματοφύλακα της δημόσιας υγείας».

Καταρχάς είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι οι φαρμακοποιοί δεν είναι βοηθοί των ιατρών, αλλά αποτελούν έναν αναντικατάστατο και διακριτό κρίκο της αλυσίδας επαγγελματιών υγείας ,που αποκλειστικό στόχο έχει τη βέλτιστη φροντίδα του ασθενούς .

Οι φαρμακοποιοί ,σχεδόν σε όλα τα συστήματα υγείας που αξίζει να προσπαθούμε να μιμηθούμε (όσο αυτό είναι εφικτό αν κανείς συνυπολογίσει τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας ) , θεωρούνται....


..... πάροχοι υπηρεσιών υγείας και ο Π.Ο.Υ τους κατατάσσει επίσημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χωρίς αστερίσκους, προφανώς εκτιμώντας πως ο κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία είναι σημαντικότερος από την απουσία τους παρά τα όσα επικαλείται ο κύριος Ελευθερίου. Και είναι ξεκάθαρο από τη διεθνή βιβλιογραφία ότι στην πράξη ουδέποτε τέθηκε ζήτημα Δημόσιας Υγείας από τη διενέργεια εμβολιασμού ενηλίκων από φαρμακοποιούς. Φαίνεται δε από τις μελέτες ότι η ενεργοποίηση των φαρμακοποιών ειδικά στη διεξαγωγή εποχικού εμβολιασμού ,έχει αυξήσει κατακόρυφα την κάλυψη του πληθυσμού και κυρίως των ευπαθών ομάδων , μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο επιδημιών αλλά και τις επιπτώσεις από τη νόσο, ανθρωπιστικές και οικονομικές ,για τα συστήματα υγείας.

Πέραν όμως της ανούσιας κινδυνολογίας η οποία δεν στηρίζεται σε πραγματικά και σύγχρονα επιδημιολογικά δεδομένα , στη δήλωση του κ. Ελευθερίου διατυπώνονται αυθαίρετα συμπεράσματα, που ειλικρινά δημιουργούν μεγάλη απορία σε όποιον ζει στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία.

Δεν είναι οι φαρμακοποιοί που επιθυμούν να αυξήσουν την επισκεψιμότητα στα φαρμακεία τους μέσω του εποχικού εμβολιασμού και της αντιμετώπισης περιστατικών που χρειάζονται αντιτετανικό ορό με ή χωρίς εμβόλιο .

Αφενός διότι η συντριπτική πλειοψηφία των εμβολίων συνταγογραφείται από τον θεράποντα ιατρό, ο οποίος κατά κανόνα συμβουλεύει τον ασθενή να κάνει το εμβόλιο του στο φαρμακείο της «γειτονίας του». Πρόκειται επομένως για μια πρακτική που ακολουθείται σχεδόν με θρησκευτική ευλάβεια για πολλά χρόνια ,ενώ διαβάζοντας κανείς την ανακοίνωση του κ. Ελευθερίου θα συμπέραινε ότι ξαφνικά οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να πράξουν κάτι που δεν αποτελεί εδώ και χρόνια μια πραγματικότητα και συνάμα αναγκαιότητα. Οι φαρμακοποιοί εξυπακούεται επίσης ότι δεν αυξάνουν λόγω της πιστοποίησης τους στον εμβολιασμό την επισκεψιμότητα στα φαρμακεία τους, εφόσον οι ασθενείς ούτως ή άλλως προσέρχονταν με συνταγή για αντιτετανικό ορό από νοσοκομεία ακόμα και στα διανυκτερεύοντα φαρμακεία , τα οποία κάλυπταν αφιλοκερδώς μια ανάγκη που προέκυπτε από τις ανεπάρκειες του ΕΣΥ και κατά την πρό της πιστοποίησης εποχή.

Αφετέρου δε οι φαρμακοποιοί ,αξιοποιούν τη σημαντική ήδη υπάρχουσα επισκεψιμότητα αλλά και διασπορά των φαρμακείων τους ανά την επικράτεια, για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σε πρακτικές προφύλαξης της Δημόσιας Υγείας , ανάμεσα στις οποίες είναι και ο εποχικός εμβολιασμός . Οι φαρμακοποιοί καθοδηγούν τους ασθενείς τους στον ιατρό προκειμένου αυτός να συνταγογραφήσει βάσει Ε.Π.Ε το εμβόλιο και αν κρίνουμε από τα φετινά αποτελέσματα του αντιγριπικού εμβολιασμού (όπου υπήρξε σημαντική αύξηση, άνω του 50%, του πληθυσμού που εμβολιάστηκε ), η ενεργότερη συμμετοχή των φαρμακοποιών ήταν αυτή που αύξησε την επισκεψιμότητα στα ιατρεία .

Η πιστοποίηση για την οποία τόσος λόγος γίνεται έχει ως σκοπό την επικαιροποίηση της γνώσης των φαρμακοποιών όλων των γενεών και όλων των περιοχών της χώρας στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Μάλιστα έγινε με την επίβλεψη της Ιατρικής σχολής της Κρήτης και χρησιμοποιήθηκαν οι πλατφόρμες σύγχρονης τηλεκπαίδευσης όπως σε αμέτρητες άλλες χώρες του κόσμου , εφόσον έχουμε να κάνουμε με εκπαιδευτικά προγράμματα πολυάσχολων επαγγελματιών .

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι ο συντονισμός μιας μεγάλης ομάδας επαγγελματιών υγείας στις νεότερες οδηγίες και όχι τα ποσοστά επιτυχίας των εξετάσεων .

Γιατί άλλωστε τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας θα πρέπει να μας προβληματίσουν; Οι εξεταζόμενοι φαρμακοποιοί είναι επιστήμονες υγείας με υψηλό επίπεδο μόρφωσης και μεγάλη εμπειρία.

Τι θα έπρεπε να περιμένουμε στο τέλος της ημέρας ; Υψηλά ποσοστά αποτυχίας ;

Ούτε εδώ λοιπόν δεν διεκδικούμε ως χώρα κάποιο βραβείο πρωτοτυπίας, παρά μόνο ακολουθούμε τα διεθνή πρότυπα .

Φαίνεται παρόλο αυτά ξεκάθαρα στην ανακοίνωση του , ότι ως χώρα διεκδικούμε βραβείο στην οπισθοδρόμηση και στη συνδικαλιστική προπαγάνδα, που σκοπό έχει να χαϊδέψει το «φρόνημα ανωτερότητας» ενός κλάδου που στην πραγματικότητα δεν έχει ανάγκη από κάτι τέτοιο .

Όσο για την μόνιμη επωδό κάθε ανακοίνωσης του ΙΣΑ για τη διάθεση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων αποκλειστικά και μόνο με συνταγή , ο ΠΦΣ τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ του αυτονόητου , αλλά αναγνωρίζει ότι η αλλαγή αυτής της πρακτικής αφορά ΚΑΙ τους γιατρούς που «συνταγογραφούν» από τηλεφώνου , ΚΑΙ τους φαρμακοποιούς που » εκτελούν » αυτές τις εντολές ΚΑΙ το σύστημα υγείας που δημιουργεί συνεχώς κενά στην ιατροφαρμακευτική φροντίδα των ασθενών . Η λύση αυτού του θέματος ,που είναι σημαντική για τον επαγγελματικό μας πολιτισμό αλλά και για την υγεία των Ελλήνων ασθενών ,είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί ρεαλιστικό σχεδιασμό με ξεκάθαρες διαδικασίες για όλους τους εμπλεκόμενους . Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται κατά το δοκούν σαν πυροτέχνημα για τη δημιουργία εντυπώσεων. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που χρειάζεται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες και επιμονή για να καταλήξει σε μια μόνιμη λύση .

Ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είμαστε έτοιμοι να μπούμε στη συζήτηση με προτάσεις ,ώστε να λυθούν όλες αυτές οι δυσλειτουργίες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να καταναλώνουμε χρόνο και ενέργεια κάθε φορά για να αποδεικνύουμε τα αυτονόητα ,προς χάριν συνδικαλιστικής σπέκουλας εσωτερικής κατανάλωσης .

Εν έτει 2020 ,οι φαρμακοποιοί ανά τον κόσμο , άρα και στην Ελλάδα ,αναλαμβάνουν σημαντικό ρόλο στην ΠΦΥ δημιουργώντας υπεραξίες για τους ασθενείς , το σύστημα υγείας αλλά και τους γιατρούς που έχουν χρόνο να αφοσιωθούν απερίσπαστοι στην ουσιαστική άσκηση των καθηκόντων τους . Η διοίκηση του ΠΦΣ στοχεύει στο να συνεχίσει να εφοδιάζει την κοινότητα των φαρμακοποιών με τα απαραίτητα σύγχρονα εργαλεία προκειμένου να ασκούν τον ρόλο τους αποτελεσματικά και σε κλίμα συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και επαγγελματίες υγείας και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να κινείται παρά τις θλιβερές δηλώσεις κάποιων μεμονωμένων συνδικαλιστών φωνών .

Σεραφείμ Ζήκας

Αντιπρόεδρος ΠΦΣ- Πρόεδρος ΙΔΕΕΑΦ