Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

ΠΦΣ για θέματα της PGEU: Στο 81% η εμπιστοσύνη των πολιτών στα φαρμακεία της Νορβηγίας

Διάφορα Eυρωπαϊκά προγράμματα θα χρηματοδοτήσουν ένα νέο συντονισμένο σχέδιο και νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  για τη μετατροπή της Ευρώπης σε παγκόσμιο κόμβο τεχνητής νοημοσύνης, με κανόνες ασφαλείας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον της παραγωγού εμβολίων AstraZeneca, λόγω αθέτησης της δέσμευσης αποστολής της ποσότητας δόσεων των εμβολίων, που είχαν εξασφαλιστεί με τη σύμβαση της εταιρείας με την ΕΕ.
Με πρωτοβουλία του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) και την υποστήριξη του κέντρου CMMID της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, δημιουργήθηκε το....


.... Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόβλεψης COVID-19. Το κέντρο, συγκεντρώνει εβδομαδιαίες βραχυπρόθεσμες προβλέψεις με τον αριθμό των περιπτώσεων και θανάτων COVID-19 σε 32 χώρες: 30 κράτη μέλη ΕΕ, τη Βρετανία και την Ελβετία.
Το ECDC, μελετώντας τα στοιχεία που προκύπτουν από τους εμβολιασμούς, αναπτύσσει σενάρια χαλάρωσης των μέτρων (αποστάσεις, χρήση μάσκας κλπ) μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων, με εξαίρεση τους δημόσιους χώρους και τις μεγάλες συγκεντρώσεις. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο εξαίρεσης των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων από επαναλαμβανόμενα τεστ σε εργασιακές και άλλες κοινότητες.
Η Γαλλική εταιρεία παραγωγής εμβολίων έναντι της COCID-19, Valneva, αποχωρεί από τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια του εμβολίου, ενώ θα στραφεί σε διαπραγματεύσεις με μεμονωμένες χώρες της ΕΕ και ενδιαφερόμενα κράτη εκτός ΕΕ. 
Η Πρόεδρος της Ε. Επιτροπής Ursula von der Leyen ανακοίνωσε ότι η ΕΕ επικεντρώνεται στα εμβόλια mRNA για το μέλλον, με μια νέα συμφωνία για 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις BioNTech / Pfizer από το 2021 έως το 2023.
H έκθεση πολιτικής του ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη (going for growth 2021) μελετά τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις των χωρών για ανάπτυξη μετά την πανδημία. 
Η Eπιτροπή Aνθρωπίνων Φαρμάκων του EMA (CHMP) ενέκρινε δύο σημαντικές προτάσεις που θα αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα και την παροχή εμβολίων COVID-19 στην ΕΕ. Αυτές αφορούν τα εμβόλια των BioNTech / Pfizer και Moderna.
Η CHMP ανέλυσε περαιτέρω τα διαθέσιμα δεδομένα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη του Vaxzevria υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτό σε ενήλικες όλων των ηλικιακών ομάδων.
ΓΑΛΛΙΑ: Ο υπουργός Ψηφιακών Υπηρεσιών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι στη Γαλλία θα τεθεί  σε εφαρμογή ένα ταξιδιωτικό πάσο COVID-19, μέσω της εφαρμογής TousAntiCovid, η οποία έχει ληφθεί από περίπου 15 εκατομμύρια άτομα και έχει ενημερωθεί για να περιλαμβάνει αρνητικές δοκιμές PCR και αντιγόνων, καθώς και πιστοποιητικά εμβολιασμού.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Στην επιστολή της προς το Κοινοβούλιο στις  16 Απριλίου, η απερχόμενη υπουργός Van Ark  αναφέρεται σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για καταγραφή φαρμακευτικών αποθεμάτων που ξεκίνησε στις αρχές του 2021. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται μετά το καλοκαίρι.
ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Για 19η συνεχή χρονιά, η Kantar μετράει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στους γιατρούς, στα φαρμακεία και στη φαρμακευτική βιομηχανία στη Νορβηγία. Τα φαρμακεία αγγίζουν το 81% , ενώ σημειώνουν υψηλό ποσοστό και όσο αφορά την ικανοποίηση των πελάτων από τις υπηρεσίες που παρέχουν.
ΣΟΥΗΔΙΑ: Στις 19 - 25 Απριλίου, όλα τα φαρμακεία στη Σουηδία θα επικεντρωθούν στην ανίχνευση ασθενών που κινδυνεύουν να χρησιμοποιήσουν δύο φάρμακα με την ίδια δράση. 
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Πάνω από το 90% των κοινοτικών φαρμακείων στην Αγγλία διανέμει δωρεάν self-test ως μέρος της υπηρεσίας Pharmacy Collect.