Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Δεν προχωράει το σχέδιο για κατ' οίκον εμβολιασμούς από ιδιώτες γιατρούς - Στα Κέντρα Υγείας η διαδικασία


Σε “ναυάγιο” φαίνεται πως οδηγείται το σχέδιο για κατ’ οίκον εμβολιασμό των ατόμων  με κινητικά προβλήματα. Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ του ethnos.gr, πλέον με απόφαση του υπουργείου Υγείας, την εν λόγω διαδικασία ξεκινούν τα Κέντρα Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μία διαδικασία η οποία είχε ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι θα αμείβονταν με 20 ευρώ για επισκέψεις στα σπίτια και με 3 ευρώ για εμβολιασμό στο ιατρείο. Ωστόσο το ενδιαφέρον των ιδιωτών γιατρών φαίνεται ότι ήταν αναιμικό, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να καταφύγει στη λύση των Κέντρων Υγείας.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, την Παρασκευή 16 Ιουλίου ενημερώθηκαν γραπτώς όλα τα Κέντρα Υγείας των νησιών προκειμένου να διαθέσουν κλιμάκιο αποτελούμενο από έναν γιατρό και έναν εμβολιαστή (νοσηλευτή ή επισκέπτη  υγείας), οι οποίοι θα μεταβαίνουν στα σπίτια των πολιτών με κινητικά προβλήματα για να τους εμβολιάζουν.  Με βάση την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο εμβολιασμός  κατ΄ οίκον  θα  ξεκινήσει  την  ερχόμενη  Παρασκευή 23 Ιούλιου.

 

 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ορίζεται ελάχιστος  αριθμός ημερήσιων  εμβολιασμών  που είναι  5  άτομα  κατ΄οίκον. Γεγονός που σημαίνει ότι το προσωπικό που θα αποτελεί την κινητή Μονάδα θα πρέπει να απουσιάζει τουλάχιστον πέντε ώρες από το Κέντρο Υγείας, εάν υπολογίσει κανείς τις μετακινήσεις, το χρόνο για τη λήψη του ιστορικού του ατόμου που θα εμβολιασθεί, αλλά και την παραμονή στο σπίτι του πάσχοντος μετά το εμβόλιο για λόγους ασφαλείας, όπως επιβάλλεται από το πρωτόκολλο. Να σημειωθεί ότι το εμβόλιο που θα  χρησιμοποιηθεί στον κατ’ οίκον εμβολιασμό είναι το  Johnson&Johnson.

Ωστόσο η ανατροπή αυτή αρκετούς μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος, θα έχει κι άλλα προβλήματα όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ethnos.gr, καθώς τα περισσότερα Κέντρα Υγείας των νησιών δεν διαθέτουν όχι μόνο γιατρούς και νοσηλευτές για τον κατ ΄οίκον εμβολιασμό αλλά ούτε καν για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των κατοίκων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ήδη πολλά Κέντρα Υγείας σε νησιά, ετοιμάζονται να δηλώσουν αδυναμία να διαθέσουν έναν γιατρό για κατ’ οίκον εμβολιασμό λόγω έλλειψης προσωπικού, επισημαίνουν πηγές του ethnos.gr. Άλλωστε θα έπρεπε ήδη να έχουν αποστείλει τη λίστα με τα ονόματα των γιατρών και των νοσηλευτών που θα αποτελούν την κινητή μονάδα για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό.

Πάντως σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουν οι αρμόδιοι των Κέντρων Υγείας, στο εγχείρημα θα υπάρχει συνεργασία και με τους Δήμους. Μία συνεργασία οι λεπτομέρειες της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, καθώς επισήμως έχει σχεδιαστεί ο κατ’ οίκον εμβολιασμός να ξεκινήσει την Παρασκευή 23 Ιουλίου.

πηγή: TVXS