Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Κορονοϊός: Έρχονται αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού για νοσήσαντες


 Σε τροποποιήσεις όσον αφορά στις συστάσεις για το χρόνο που μπορούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους με τρίτη δόση, όσα άτομα έχουν στο ενδιάμεσο νοσήσει από κορονοϊό, προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Έτσι ακόμη και ένα μήνα μετά τη νόσηση μπορούν να εμβολιαστούν και να λάβουν άμεσα πιστοποιητικό.

Σε απάντησή προς το news247.gr σε σχετικό ερώτημα, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι "υπάρχουν και χώρες οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη τη νόσηση και συστήνουν τον εμβολιασμό αμέσως μετά από τη νόσηση. Να σας θυμίσω ότι η πρώτη-πρώτη σύσταση της Επιτροπής ήταν στην αρχή της επιδημίας, και ιδιαίτερα για τους υγειονομικούς, να εμβολιάζονται από ένα μήνα μέχρι τρεις μήνες μετά τη νόσηση, δεδομένου ότι ήταν και σε αυξημένο κίνδυνο, σε υψηλό ιικό φορτίο εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων".


Την ίδια στιγμή ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους επεσήμανε "ότι τις επόμενες ημέρες, είτε αύριο είτε μεθαύριο, θα βγει η συνολική ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα. Για εμβολιασμό και νόσηση υπάρχουν αυτή τη στιγμή ξεκάθαρες οδηγίες στο emvolio.gov.gr και για τις δυο κατηγορίες και για ανήλικους και ενήλικες. Επίσης για το θέμα της επανανόσησης θα εξεταστεί αύριο και θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες".

Να επισημάνουμε ότι στην εν λόγω ιστοσελίδα άλλαξε και το διάστημα για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης στα άτομα που εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson. Ειδικότερα τα άτομα αυτά θα πρέπει να εμβολιαστούν στους δύο μήνες με μία δόση Pfizer ή Johnson &Johnson η με μισή δόση Moderna, από 3 μήνες που ήταν μέχρι πρόσφατα.

Πιστοποιητικό για όσους νοσούν δεύτερη φορά

Η Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να συζητήσει σήμερα το θέμα της έκδοσης πιστοποιητικού νόσησης για άτομα που νόσησαν για δεύτερη φορά. Μέχρι σήμερα άτομα που νοσούσαν για δεύτερη φορά δεν μπορούσαν να εκδώσουν νέο πιστοποιητικό νόσησης.

Εδώ να αναφέρουμε ότι υπάρχει το ζήτημα της επαναλοίμωξης. Όπως τόνισε χθες η κα Θεοδωρίδου: "Ως επαναλοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη η οποία επιβεβαιώνεται με εργαστηριακή μέθοδο, με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον 3 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη. Αυτό για διαχωρισμό από την χρονίζουσα λοίμωξη ή την υποτροπή λοίμωξης από Covid".

Γίνεται ξεκάθαρο λοιπόν ότι αν κάποιος βρεθεί ξανά θετικός με κορονοϊό 2 μήνες μετά την πρώτη νόσοση, δεν θεωρείται εκ νέου "νέο κρούσμα". Άρα δεν θα είχε και νέο πιστοποιητικό.

Επίσης στους 3 μήνες το αργότερο από το πρώτο θετικό τεστ θα πρέπει να έχει προχωρήσει στον εμβολιασμό του και 3 μήνες μετά θα πρέπει να κάνει και αναμνηστική δόση, αλλιώς δεν θα διαθέτει κανένα πιστοποιητικό και θα θεωρείται ανεμβολίαστος.

Περαιτέρω συγκεκριμένες συστάσεις θα δοθούν σήμερα η αύριο από την Επιτροπή Εμβολιασμών.

Το σίγουρο είναι πως για να απολαμβάνει τις ελευθερίες ενός εμβολιασμένου πολίτη, αν νοσήσει και είναι ανεμβολίαστος θα πρέπει να κάνει μετά δύο δόσεις με απόσταση 3 μηνών η τελευταία από την πρώτη. Αν εμβολιάστηκε και νόσησε θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει σχήμα τριών δόσεων προκειμένου να λάβει πιστοποιητικό εμβολιασμού.

news247.gr