Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Αθ.Εξαδάκτυλος για ελλείψεις: «Όλα τα φάρμακα μόνο με ιατρική συνταγή» (video)

Ενδιαφέρουσα συζήτηση σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ1 με καλεσμένους τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθανάσιο Εξαδάκτυλο και την πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακαποθηκάριων κ. Ειρήνη Μαρκάκη.

Ερωτώμενος για τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, ο κ. Εξαδάκτυλος εντόπισε το πρόβλημα στα... φαρμακεία! Ανέφερε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι....


... αν ήταν απαραίτητη η επίδειξη ιατρικής συνταγής στο φαρμακείο για την προμήθεια φαρμάκων, τότε δε θα είχαμε ελλείψεις! Κάτι που όπως είπε μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει από τις ευρωπαϊκές χώρες. Βέβαια στην πορεία της συζήτησης έβγαλε εκτός τα ΜΥΣΥΦΑ, στα οποία παρατηρούνται οι πιο έντονες ελλείψεις το τελευταίο διάστημα και για τα οποία δεν είναι απαραίτητη η ιατρική συνταγή. 

Είπε συγκεκριμένα: «Το ένα και πρώτο που πρέπει να κάνει η χώρα για να λυθεί το θέμα των ελλείψεων: Όλα τα φάρμακα να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή. Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που μπαίνει κάποιος στο φαρμακείο και είτε τα λαμβάνει είτε όχι παίρνει όσα φάρμακα θέλει πλην αντιβιοτικών και ναρκωτικών. Μπορεί μετά να πάει και στο διπλανό φαρμακείο και να πάρει άλλα τόσα και κανείς δε θα τον ρωτήσει πότε τα λαμβάνει σε τι δοσολογία κλπ.»

Δείτε τη συζήτηση: