Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Φ.Σ.Α

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το τελευταίο διάστημα διάφοροι τηλεοπτικοί σταθμοί όπως ο ΣΚΑΙ, το MEGA αλλά και ραδιοφωνικοί, καθώς και ο πολιτικός αρθρογράφος της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ κύριος Πάσχος  Μανδραβέλης ασχολούνται αποκλειστικά με το θέμα των φαρμακείων .
          Στην καταχρεωμένη Ελλάδα του 2011 , στην Ελλάδα του μνημονίου, στην Ελλάδα των δεκάδων χιλιάδων απολυμένων και ανέργων προξενεί μεγάλη εντύπωση η επίμονη ενασχόληση του συγκεκριμένου αρθρογράφου με την λειτουργία των φαρμακείων. Ο επίλογος των «αναλύσεων» ήταν καταλυτικός μιας και αποκαλύφθηκε ότι η ταμπακέρα ήταν η πώληση των φαρμάκων μέσω σούπερ μάρκετ.


          Χρησιμοποιήθηκε βέβαια ως προπέτασμα καπνού το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου του ωραρίου και λοιπά και όλα αυτά για λογαριασμό των ασφαλισμένων για τους οποίους βέβαια δεν υπάρχει καμία αναφορά όπως και για αυτούς που διέλυσαν τα ασφαλιστικά τους ταμεία καταληστεύοντας τον δημόσιο πλούτο.
          Επί της ουσίας και με αφορμή τα γραφόμενα έχουμε να διευκρινίσουμε ότι :
1ον Οι άδειες δεν κληρονομούνται, είναι προσωπικές και ακολουθεί ο φαρμακοποιός στην αποχώρηση του από το επάγγελμα.
2ον Οι παλιοί φαρμακοποιοί δεν πουλάνε την άδεια τους , αυτό που πουλάνε είναι  η επιχείρηση τους ,η οποία στην διάρκεια της  λειτουργίας  της έχει αποκτήσει και συγκεκριμένη αξία. Το ίδιο συμβαίνει με όλων των ειδών τις επιχειρήσεις  (Ν.2238/94) . Από το  1998 και μετά δημιουργήθηκαν 3.500 νέα φαρμακεία,  παρά την ύπαρξη πληθυσμιακών  περιορισμών. Το ίδιο ισχύει σε όλη την Ευρώπη, υπάρχουν περιορισμοί στην ίδρυση φαρμακείων διότι διαφορετικά τα Ασφαλιστικά συστήματα θα είχαν καταρρεύσει λόγω της αλόγιστης αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης. Οι περιορισμοί έχουν κριθεί νόμιμοι , απαραίτητοι και επιβεβλημένοι από το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (C-570/07, 1-6-2010). Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει μία διασπορά φαρμακείων, που ουσιαστικά είναι κέντρο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, και στο τελευταίο Ελληνικό χωριό και όχι μόνο στα μεγάλα Αστικά κέντρα.
Οι κανόνες αδειοδότησης αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες, και όχι μόνο συγγενείς ή παιδιά φαρμακοποιών. Δεν υπάρχουν εύνοιες  ή αποκλεισμοί οποιουδήποτε είδους.
Αυτή είναι η ενυπόγραφη αλήθεια και όχι τα περιφερόμενα ανυπόγραφα κείμενα στα blogs στο διαδίκτυο. Η δε ψευδεπίγραφες υπογραφές  φαρμακοποιών χωρίς φαρμακεία  θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι ιδιώτες φαρμακοβιομηχανιών, μέτοχοι αλυσίδων σουπερμάρκετ ή αχυρανθρώπων που εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα.
Γεγονός είναι ότι στον χώρο των φαρμακείων δεν υπάρχει ανεργία και οι προτάσεις του ΦΣΑ στις τελευταίες επαφές με τον Υπουργό Υγείας, είχαν ως άξονα και την απορρόφηση νέων συναδέλφων και στα φαρμακεία και στα Νοσοκομεία και στην Βιομηχανία. Εξ’ ου και η πρότασή μας  στον τομέα επιχειρηματικής μας ευθύνης, να υπάρχει  ανά τρεις υπαλλήλους , ένας φαρμακοποιός στο φαρμακείο.
Η οικονομική κατάσταση του Ελληνικού φαρμακείου έχει φθάσει στα όρια της οικονομικής αντοχής του. Λόγω και των πολύμηνων πιστώσεων σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία ήδη φαρμακεία έχουν αρχίσει και βάζουν λουκέτο. Από τη μεριά των διοικήσεων γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό να ενημερωθούν οι αρμόδιοι . Παρ’ όλα αυτά σας ενημερώνουμε ότι όποιος θέλει να εκφράσει την αντίθεση του στις επιθέσεις που δέχεται ο κλάδος μας, παραθέτουμε τις διευθύνσεις:  http://www.opengov.gr/home/(Γραφείο Πρωθυπουργού) και               loverdos@hol.gr (Υπουργός Υγείας).
          Το τελευταίο χρονικό διάστημα έκπληκτοι παρακολουθούμε να εκφράζουν άποψη «ειδήμονες» που δεν έχουν την παραμικρή γνώση για το τι σημαίνει η λειτουργία του φαρμακείου. Έχουμε όμως την πίστη και την εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κλείσει τα αυτιά της στους καφενειακούς αναλυτές και θα χαράξει τη δέουσα πολιτική που επιβάλουνε οι ισχύουσες σε όλη την Ευρώπη πρακτικές στο χώρο της υγείας και των φαρμάκων ειδικότερα.