Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Φ.Σ.Α.: Προς διακοπή χορήγησης των φαρμάκων υψηλού κόστους

Με επιστολή του προς τον υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (Φ.Σ.Α.)εκφράζει τη διαμαρτυρία του για τη μη εξόφληση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία, τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες απαιτούν την προπληρωμή των φαρμάκων αυτών προκειμένου για τη διάθεσή τους στους φαρμακοποιούς. Παράλληλα το ΔΣ του Συλλόγου ενημερώνει πως, αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, τα μέλη του Συλλόγου θα σταματήσουν τη χορήγηση των φαρμάκων αυτών στους ασφαλισμένους των ταμείων.

"Αθήνα, 5/1/2011

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ


Από την 1-9-2010 με Κ.Υ.Α. τα φάρμακα υψηλού κόστους χορηγούνται πλέον από τα φαρμακεία με την ρητή διαβεβαίωση ότι θα εξοφλούνται άμεσα από τα Ασφαλιστικά ταμεία.

Μέχρι σήμερα - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΕΥΔΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΤΥΠΕΤ, ΤΣΜΕΔΕ, ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ, ΟΤΕ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΤΑΥΣΙΤ) - κανένα άλλο ταμείο δεν έχει εξοφλήσει έστω ένα μήνα από τα οφειλόμενα των φαρμάκων υψηλού κόστους.

Από την άλλη πλευρά, οι Φαρμακευτικές Εταιρείες απαιτούν - πλην εξαιρέσεων - να προπληρώνονται, διότι διαφορετικά δεν θα αποστέλλονται στα φαρμακεία.

Είναι ανεπίτρεπτο, εξοργιστικό, εκβιαστικό και πέρα από κάθε λογική να απαιτείται από τα φαρμακεία να χορηγούν τα φάρμακα υψηλού κόστους και μάλιστα με ποσοστό κέρδους μειωμένο κατά το ήμισυ, όταν οι φαρμακευτικές εταιρείες π.χ. η ROCHE ζητούν να προπληρώνονται για τα φάρμακα αυτά. Ξεχνούν οι εταιρείες άραγε ότι πριν από τον Σεπτέμβριο έδιναν τα φάρμακα αυτά στα Νοσοκομεία με τριετή τουλάχιστον πίστωση;

Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες μας για την συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση, ούτε το Υπουργείο Υγείας ούτε ο Ε.Ο.Φ. έχει παρέμβει για τη λύση του μεγάλου αυτού προβλήματος.

Ως εκ τούτου θα αναγκαστούμε να σταματήσουμε την χορήγηση φαρμάκων αυτών προς τους ασφαλισμένους, γιατί αδυνατούμε να πληρώνουμε την φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλισμένων από την τσέπη μας”.

Πηγή: www.f-kosmos.gr