Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου

Συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης έδωσε την Τρίτη 11/1/2011 ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
Αναφερόμενος στο θέμα της έλλειψης φαρμάκων που παρατηρείται το τελευταίο εξάμηνο στην ελληνική αγορά μετά την μείωση των τιμών, τόνισε ότι θα είναι αμείλικτος όσον αφορά τις παράλληλες εξαγωγές και εξήγγειλε αλλαγές με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου, που θα ανακοινώσει την ερχόμενη Πέμπτη.
Σχετικά με το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, δήλωσε ότι, αφού προηγηθεί διάλογος με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (συνάντηση την Πέμπτη 13/1/2011), θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση με τους φαρμακευτικούς συλλόγους με στόχο την ερχόμενη Τετάρτη να κατατεθεί το σχετικό Σχέδιο Νόμου στη Βουλή.
Πάντως, ο κ. Λοβέρδος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μένουν τα φαρμακεία ανοιχτά και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία για τη λειτουργία των φαρμακείων το Σάββατο.
 

«Θα δεχθώ (από τους φαρμακοποιούς) ενστάσεις και αντιρρήσεις, όχι όμως τόσο έντονες ώστε να εμποδίσουν την πορεία της χώρας» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Υγείας.
Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε επίσης ότι οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων δεν σημαίνουν απολύσεις, αντιθέτως θα μεταταχθούν 3.000 υπάλληλοι από άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων και ΔΕΚΟ, στα νοσοκομεία της χώρας. Πρόκειται κυρίως για θέσεις τεχνικών και πληροφορικών.
Επίσης, ανακοινώθηκε η σύσταση Ανεξάρτητης Επιτροπής Ειδικών σε ζητήματα Πολιτικών Υγείας.
Επικεφαλής της ειδικής επιτροπής ορίστηκε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της πολιτικής της υγείας και διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics και πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ.
Η επιτροπή θα πρέπει έως το Μάρτιο να παραδώσει το αρχικό της πόρισμα για τις βελτιωτικές κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν και δύο μήνες αργότερα το τελικό, στο οποίο θα αποτιμά τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Πηγή: skai.gr, Τα Νέα (11/1/2011)