Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Π.Φ.Σ ΓΙΑ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΝΠΔΔ
Αθήνα, 21/3/2011
Αριθμ. Πρωτ. 3097


ΠΡΟΣ
- Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας
και Κοινωνικής Ασφάλισης
Κύριο Γιώργο Κουτρουμάνη
- Γενική Γραμματέα
Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Κυρία Αθηνά Δρέττα


Στον Ν. 3918/11 το άρθρο 72 παρ. 1 ορίζει:
"Η χορηγούμενη ποσότητα φαρμάκων ανά συνταγή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το όριο των τριάντα ημερών θεραπείας που προβλέπεται στο ν. 3457/2006 βάσει του δοσολογικού σχήματος που αναφέρεται στα εγκεκριμένα στοιχεία του φαρμάκου, το οποίο αναγράφεται υποχρεωτικά στη συνταγή ανεξάρτητα του αριθμού των εμβαλλαγίων. Εξαιρούνται τα χρόνια νοσήματα όπου εφαρμόζεται η επαναλαμβανόμενη συνταγή και η δίμηνη συνταγή στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως προβλέπεται στο π.δ. 121/2008."
Θεωρούμε απαραίτητο να υπάρξει από πλευράς Υπουργείου Εγκύκλιος προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, η οποία να διευκρινίζει ότι δεν απαιτείται η αναγραφή δοσολογίας στην περίπτωση συνταγογράφησης ενός κυτίου, γιατί είναι προφανές ότι το ένα κυτίο δεν μπορεί να διαμοιραστεί. Μέχρι σήμερα.....
τα ταμεία, οι συνταγογράφοι γιατροί και οι φαρμακοποιοί εφήρμοζαν τις οδηγίες του υπουργείου με βάση το έγγραφο το οποίο επισυνάπτουμε.
Επειδή ορισμένες φαρμακευτικές υπηρεσίες ταμείων, διερμηνεύοντας στρεβλά το νόμο, απαιτούν την αναγραφή δοσολογίας ακόμα και στην περίπτωση ενός κυτίου, οδηγούμαστε σε αδυναμία εκτέλεσης συνταγών με αποτέλεσμα την καθημερινή ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων ασφαλισμένων.
Παρακαλούμε για τις επείγουσες ενέργειές σας και την αποστολή επείγουσας οδηγίας προς τα ταμεία.

Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΦΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ