Τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, ακόμη και τη ζωή των ασθενών, αντιμετωπίζουν πολλά φαρμακεία της χώρας εξαιτίας της άρνησης των φαρμακαποθηκών να τους χορηγήσουν προμήθειες, αν δεν τους πληρώσουν τοις μετρητοίς. Τη βασικότερη αιτία αποτελούν οι εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων συγκεκριμένων φαρμάκων στο εξωτερικό.
Οι φαρμακέμποροι, που λειτουργούν ως ενδιάμεσοι για τη διανομή στην αγορά, προμηθεύονται με μεγάλες ποσότητες ευρείας κατανάλωσης και «δημοφιλών» φαρμάκων και τα μεταπωλούν αντί για την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Λονδίνο, Βέλγιο και κυρίως στη Γερμανία. Εξαιτίας, μάλιστα, του γεγονότος ότι ένα κουτί ασπιρίνες, για παράδειγμα, στη χώρα μας πωλείται 0,75 ευρώ, στη Γερμανία κοστίζει 3,35 ευρώ, δηλαδή 500% ή πέντε φορές ακριβότερο, προτιμούν να εξάγουν τα φάρμακα, καθώς έχουν κέρδος κατά μέσο όρο 20%.
Ο λόγος που επιτείνει το πρόβλημα των ελλείψεων είναι και η κατακόρυφη πτώση των εισαγωγών από μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες φαρμάκων, καθώς προμηθεύουν με ελάχιστες ποσότητες φαρμάκων την Ελλάδα, η οποία εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων αντιμετωπίζεται «ως υψηλού επενδυτικού ρίσκου».
Όπως δήλωσε στο real.gr ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Θόδωρος Αμπατζόγλου «οι ελλείψεις φαρμάκων ταλανίζουν χρόνια τα φαρμακεία και το κράτος δε δίνει λύση σε ένα πρόβλημα που έχει ενταθεί τον τελευταίο καιρό». Παράλληλα, το ζήτημα αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις όταν αφορά τα περιφερειακά ιατρεία και Κέντρα Υγείας.
Επικίνδυνες για την υγεία οι ελλείψεις
Επικίνδυνη, ωστόσο, είναι η τεράστια έλλειψη μιας συγκεκριμένης κατηγορίας ενέσιμης κορτιζόνης, αλλά και ινσουλίνης που λαμβάνουν οι διαβητικοί. Συγκεκριμένα, η κορτιζόνη σε ενέσιμη μορφή χορηγείται σε περιπτώσεις σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων και κυρίως σε εγκύους που παρουσιάζουν σακχαρώδη διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Σοβαρότατος είναι ο κίνδυνος από την έλλειψη αυτού του φαρμάκου, αφού όπως εξηγεί στο real.gr ο γιατρός-διαβητολόγος κ. Χρήστος Ζούπας, «αν μια έγκυος δε ρυθμίσει το ζάχαρό της με ενδοφλέβια κορτιζόνη, δημιουργείται πρόβλημα στο σχηματισμό των πνευμόνων του εμβρύου». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να κινδυνεύει να μην αναπτυχθεί επαρκώς και να γεννηθεί με πνευμονολογικά προβλήματα.
Φάρμακα όπως υπέρτασης, ορμόνες, παυσίπονα, αντιισταμινικά, ακόμη και ψυχιατρικά και αντικαρκινικά βρίσκονται σε ελάχιστη διαθεσιμότητα στα ντουλάπια των φαρμακείων, καθώς οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν λόγω της έλλειψης ρευστότητας να πληρώσουν τους προμηθευτές, οι οποίοι με τη σειρά τους δε χορηγούν επί πιστώσει υλικό.
«Εξάγουμε γιατί συμφέρει»
Από την πλευρά των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών επισημαίνεται ότι ο λόγος που αναγκάζονται να εξάγουν τα φάρμακά τους στο εξωτερικό είναι η τραγική αναντιστοιχία μεταξύ κόστους παραγωγής και κέρδους. Επειδή το κράτος, δηλαδή, θέτει ακριβό «εισιτήριο» για την εισαγωγή των ελληνικών φαρμάκων στις λίστες των Ταμείων επιλέγουν άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπου τα φάρμακα πωλούνται ακριβότερα με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη οικονομική ωφέλεια.
Πηγή: Real.gr
- Πληρωμές ΕΟΠYΥ-Rebate-Γενικά Εργαλεία Διαχείρισης
- Ταμεία/κατάθεση ΕΟΠΥΥ- Βασικοί κανόνες/Σφραγίδες/ΘΕΤΙΚΗ ΛΙΣΤΑ
- Α' ΒΟΗΘΕΙΕΣ-Παιδικά σιρόπια-Διάφορα επιστημονικά
- Νομοθεσία-Φορολογικά
- Συμμετοχές Φαρμάκων/ΕΚΑΣ/1€/Αναπηρία
- ΦΥΚ/ΦΥΚ πλατφόρμας/Φάρμακα ΕΟΠΥΥ/Εξωσωματικές/ΧΝΑ
- Φαρμακείο Επιχειρήσεων
- ΕΜΒΟΛΙΑ-Αντιγριπικά-Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ)
- Αναλώσιμα/Συσκευές-Διαβήτης-Ειδική/Υγιεινή Διατροφή- Clawback -Εκπαιδευτικά βίντεο
- Επικοινωνία