Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

ΦΣΑ: Απάντηση στην Περιφέρεια σχετικά με αρμοδιότητα για διευρυμένο ωράριο


Αξιότιμοι κύριοι,
          Όπως γνωρίζετε, με το άρθρο 15 του ν. 4052/2012 προβλέπονται τα εξής: «Η παρ. 2 του άρθρου 36 του ν. 3918/2011 (Α` 31) αντικαθίσταται ως εξής: “2. Όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή, καθώς και το Σάββατο. Φαρμακοποιοί, οι οποίοι, κατόπιν επιλογής τους, επιθυμούν να εργαστούν πέραν του καθοριζόμενου ωραρίου, υποχρεούνται να το δηλώσουν στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο Περιφερειάρχη μέχρι την 20ή Μαΐου και την 20ή Νοεμβρίου κάθε έτους, προκειμένου να λειτουργούν κατά το πρώτο ή το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους αντίστοιχα. Ο οικείος Περιφερειάρχης υποχρεούται να ανακοινώνει το σύνολο των δηλώσεων των φαρμακοποιών μέχρι τις 31 Μαΐου και 31 Οκτωβρίου αντίστοιχα, οι δε οικείοι φαρμακευτικοί σύλλογοι υποχρεούνται να αναφέρουν στους μηνιαίους πίνακες εφημεριών και τα φαρμακεία που λειτουργούν πέραν του νομίμου ωραρίου. Το διευρυμένο ωράριο θα συμπίπτει απόλυτα με αυτό των εφημεριών όπως το ορίζει ο οικείος φαρμακευτικός σύλλογος και θα πρέπει να τηρείται για όλο το χρονικό διάστημα που έχει δηλώσει ο φαρμακοποιός. Η μη τήρηση του διευρυμένου ωραρίου επιφέρει τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία για τις εφημερίες κυρώσεις. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ρυθμίζεται κάθε τεχνική λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας διάταξης”».



          Από τις ανωτέρω διατάξεις προκύπτει, μεταξύ των άλλων, ότι αρμόδιο όργανο για την «ανακοίνωση» των δηλώσεων που υποβάλουν οι Φαρμακοποιοί για την ένταξή τους στο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας είναι ο οικείος Περιφερειάρχης, ενώ οι κατά τόπους Φαρμακευτικοί Σύλλογοι υποχρεούνται απλώς να αναφέρουν στους πίνακες των εφημεριών τα Φαρμακεία που λειτουργούν πέραν του νομίμου ωραρίου, σύμφωνα με την προαναφερόμενη «ανακοίνωση» του Περιφερειάρχη. Είναι σαφές ότι η εν λόγω «ανακοίνωση» συνιστά αυτοτελή και εκτελεστή διοικητική πράξη, με την οποία «εγκρίνεται» το σύνολο των δηλώσεων των ενδιαφερομένων Φαρμακοποιών. Συνακόλουθα, αρμόδιο όργανο για να εξετάσει αιτήματα Φαρμακοποιών περί ανακλήσεως ή τροποποιήσεως της αρχικής δηλώσεως είναι ο Περιφερειάρχης. Οι οικείοι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι υποχρεούνται, εφόσον η ως άνω πράξη του Περιφερειάρχη («ανακοίνωση») εξακολουθεί να περιάπτεται του τεκμηρίου νομιμότητας (ήτοι δεν έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί), να συμμορφώνονται με αυτήν.

          Ως εκ τούτου, δεν δυνάμεθα να συμφωνήσουμε με την περί του αντιθέτου άποψη που μας εκφράσατε με τα από 22.06.2012, 28.06.2012, 29.6.2012 και 10.7.2012 σχετικά σας έγγραφα. Επισημαίνεται πάντως ότι, κατά την άποψή μας, η δυνατότητα ανάκλησης ή τροποποίησης της αρχικής δηλώσεως των Φαρμακοποιών είναι, ενόψει της αυστηρής διατύπωσης της διάταξης και των νομικών συνεπειών της δηλώσεως, εξαιρετικά αμφίβολη.

          Με την ευκαιρία, σας ενημερώνουμε ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής έχει ήδη προσβάλλει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας την υπ’ αριθμ. πρωτ. 78417/07.06.2012 απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής («Ανακοίνωση φαρμακοποιών για συμμετοχή στο διευρυμένο ωράριο»), αφού αυτή εξεδόθη προ της εκδόσεως της προβλεπομένης στο άρθρο 15 του ν. 4052/2012 Υπουργικής Αποφάσεως, η οποία αποτελεί, κατά την ορθότερη άποψη, αναγκαία προϋπόθεση για την εφαρμογή των νέων αυτών ρυθμίσεων. Πέραν τούτου, η ανωτέρω Απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής εκδόθηκε μετά την καταληκτική –και γι’ αυτό αποκλειστική- προθεσμία που προβλέπεται στην ίδια διάταξη (31.05), παραλλήλως δε, δεν περιλαμβάνει, ως έπρεπε, αναφορά στις συγκεκριμένες ημέρες που δήλωσαν οι Φαρμακοποιοί ότι επιθυμούν να λειτουργούν τα Φαρμακεία τους. Η τελευταία δε έλλειψη, η οποία άγει σε αοριστία της ανακοινώσεως έχει επιφέρει σοβαρότατα προβλήματα στην –ούτως ή άλλως, προβληματική εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου. 
                                                                    
Μετά τιμής,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κωνσταντίνος Λουράντος                                                         Ηλίας Γιαννόγλου