Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Ανατιμολόγηση Φαρμακευτικών Προϊόντων Ιουλίου 2014 (Δημόσια διαβούλευση)

Σήμερα μετά την έκδοση της Γ.Π./οικ.61771, ΦΕΚ 1907/15-7-2014 Υπουργικής Απόφασης και της υπ’αριθμ. 65470, ΦΕΚ 2013/24-7-2014 Απόφασης αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ για διαβούλευση, οι προτάσεις του Τμήματος Τιμολόγησης του ΕΟΦ για τις τιμές των υπό ανατιμολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων. 

Ο ΕΟΦ υλοποίησε,ως όφειλε, μια δύσκολη στην αποτύπωσή της με μηχανογραφικούς κανόνες Υπουργική Απόφαση, επιστρατεύοντας τη μέγιστη επιστημονική του τεχνογνωσία.Πέραν του Τμήματος Τιμολόγησης επιστρατεύτηκε μεγάλος αριθμός επιστημόνων του, προκειμένου να διασφαλιστεί η  εγκυρότητα των  επιμέρους στοιχείων που χρειάζονταν ειδική επεξεργασία, όπως στην περίπτωση του χαρακτηρισμού «Μοναδικών» και «Εγχωρίως παραγομένων» φαρμακευτικών προϊόντων.


Με στόχο τη διαφάνεια και την αξιοπιστία του ο ΕΟΦ βρίσκεται σε μια διαρκή αναβάθμιση των μηχανογραφικών συστημάτων του. Στην κατεύθυνση αυτή δημιουργήθηκε διαδικτυακή εφαρμογή η οποία συνδέεται απόλυτα με το σύστημα GREDISΙΙΙ που αποτελεί τη βάση δεδομένων των φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα. Διαμέσου της συγκεκριμένης εφαρμογής ήταν δυνατή πλέον η ηλεκτρονική κατάθεση φύλλων έρευνας  καθώς οι ΚΑΚ υπέβαλλαν τις τιμές των προϊόντων τους στις άλλες χώρες της ΕΕ λαμβάνοντας αυτόματα αριθμό πρωτοκόλλου υποβολής.  
Οι αλλαγές αυτές ενδεχομένως να αύξησαν το βαθμό δυσκολίας τόσο στην εισαγωγή των στοιχείων εκ μέρους των ΚΑΚ αλλά και την εσωτερική επεξεργασία εκ μέρους του Οργανισμού. Όμως είναι ένα βήμα στη κατεύθυνση εναρμόνισης του συστήματος του ΕΟΦ με τις άλλες Ευρωπαϊκές Αρχές. 
Για αυτό και η διαδικασία διαβούλευσης δεν είναι μια τυπική διαδικασία αλλά ουσιαστική αλληλοβελτίωσημε στόχο την εξαγωγή των επιδιωκόμενων από όλους ορθών αποτελεσμάτων.

Ο ΕΟΦ προχωρά στην ανάρτηση του συνολικού καταλόγου των υπό ανατιμολόγηση φαρμάκων ολοκληρώνοντας την πρώτη και δυσκολότερη φάση για τον Οργανισμό. Στόχος του είναι η επεξεργασία των τιμών με όσο το δυνατόν περισσότερο αυτοματοποιημένο, διαφανή και ελέγξιμο τρόπο. 
Οι προτεινόμενες τιμές των προϊόντων διαμορφώθηκαν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, λαμβάνοντας υπόψη:
α) συναλλαγματική ισοτιμία ημερομηνίας 02/05/2014 και δεδομένα τιμών στα κράτη – μέλη της ΕΕ ημερομηνίας, 
β) ως πηγές συλλογής στοιχείων τη βάση δεδομένων EURIPID, και επίσημες ιστοσελίδες των κρατών –μελών και 
γ) τα φύλλα έρευνας των Κατόχων Αδείας Κυκλοφορίας που υποβλήθηκαν στη διαδικτυακή εφαρμογή του ΕΟΦ.
Από την παρούσα ανατιμολόγηση εξαιρούνται α) τα προϊόντα αίματος, β) τα εμβόλια, γ) τα προϊόντα του Αρνητικού Καταλόγου και δ) τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα.

Αναλυτικότερα, έγινε ενδελεχής αξιολόγηση της βάσης δεδομένων του ΕΟΦ και σε ανοιχτή διαβούλευση με τους ΚΑΚ καταρτίστηκε ο συνολικός κατάλογος των προϊόντων που παρουσιάζουν πωλήσεις τα τελευταία 3 χρόνια. Ακόμη έγινε αναλυτική ανά προϊόν επεξεργασία των εν λόγω προϊόντων, σύμφωνα με τη νομική τους βάση, αλλά και τους κανόνες τιμολόγησης που προβλέπονται από τη κείμενη Νομοθεσία. Επιπλέον, ελήφθησαν υπόψη τα δεδομένα του Θετικού Καταλόγου, καθώς και ο τρόπος διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων, όπως προκύπτουν από τις άδειες κυκλοφορίας αυτών.

Ακολουθούν οι από το Νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες ενημέρωσης και δημοσιοποίησης των προτεινομένων τιμών με παράλληλη διαβούλευση με τους ΚΑΚ η οποία θα αποτελέσει μιααμφοτερόπλευρη δοκιμασία συνεργασίας και αξιοπιστίας και θα συμβάλλει στην διόρθωση τυχόν λαθών.
Παρακαλούνται οι ΚΑΚ μετά τη λήψη των αναλυτικών στοιχείων τιμολόγησης των προϊόντων τους να ενημερώσουν άμεσα τους σχετικούς εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους τους και να υποβάλλουν τις σχετικές παρατηρήσεις τους.
Αύριο Παρασκευή 25/7/2014 θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση του ΕΟΦ όσον αφορά στην ειδική on-lineεφαρμογή για την υποβολή τυχόν παρατηρήσεων καθώς και στην διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την διενέργεια της δια ζώσης διαβούλευσης.
Η αποστολή παρατηρήσεων εκ μέρους των ΚΑΚ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε έντυπη μορφή δεν θα γίνει  δεκτή. Σε περίπτωση μη ύπαρξης παρατηρήσεων, δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους ΚΑΚ.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΚΑΚ έχουν ήδη ενημερωθεί με την από 19-6-2014 Ανακοίνωση του ΕΟΦ ότι όσοι εξ’αυτών«…δεν έχουν υποβάλλει αίτηση για παραλαβή σχετικού κωδικού πρόσβασης και επομένως δεν έχουν υποβάλλει τα απαραίτητα δεδομένα στην διαδικτυακή εφαρμογή, δεν θα είναι δυνατή η αποστολή προς αυτούς των προτεινόμενων τιμών του ΕΟΦ για τα προϊόντα τους για τυχόν παρατηρήσεις τους. Η αποστολή παρατηρήσεων εκ μέρους τους δεν θα γίνει δεκτή».

Συναντήσεις των ΚΑΚ με την Υπηρεσία του ΕΟΦ θα είναι δυνατές την Παρασκευή 25/7, Σάββατο 26/7 και Δευτέρα 28/7/2014.  
Μετά την επεξεργασία των προτάσεων και παρατηρήσεων σας, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ η τελική πρόταση του προς το Υπουργείο Υγείας για τα προϊόντα του Καταλόγου.

Οφείλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την θετική συμβολή σας στην ανοιχτή διαβούλευση που πραγματοποιείται.

Κατάλογος φαρμακευτικών προϊόντων ανατιμολόγησης (Ιούλιος 2014).