Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Ασφαλιστικό: Τριετής προσαρμογή για επαγγελματίες

Ασφαλιστικό: Τριετής προσαρμογή για επαγγελματίες
Ποιες εναλλακτικές βάζουν τώρα στο τραπέζι τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών. Τι προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, τι θα αλλάξει. Τα αιτήματα από τους φορείς αυτοαπασχολουμένων που συντονίζουν τη δράση τους. Στο υπουργείο Εργασίας τα τεχνικά κλιμάκια για «έλεγχο».
 
Τρία βήματα πίσω φαίνεται πως κάνει το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να μετριάσει τις αντιδράσεις των αυτοαπασχολούμενων-ελεύθερων επαγγελματιών, που διαμαρτύρονται για υπέρογκη αύξηση των εισφορών.
 
Έτσι, στο πλαίσιο των επιτροπών που έχουν συσταθεί και σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, εξετάζουν την εφαρμογή τριετούς μεταβατικής περιόδου, ώστε οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους να ολοκληρωθούν το 2019, χαμηλή εισφορά για τους νέους επαγγελματίες, αλλά και τρεις εσωτερικούς "κόφτες", με στόχο την προστασία των μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων.




Συγκεκριμένα, μετά και τη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη στο Μαξίμου, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται πλέον δέσμη τουλάχιστον τριών μέτρων, με στόχο "και τα αναγκαία έσοδα για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης να εισπράττονται και η επιβάρυνση να μην έχει δημευτικό αποτέλεσμα για το εισόδημα των επαγγελματιών".
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εσόδων κοστολογούν το ενδεχόμενο μιας μεταβατικής εφαρμογής των αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών, ώστε από το 2019 και μετά, όλοι οι ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί (μαζί με τους εργοδότες) να καταβάλλουν για κύρια ασφάλιση και υγεία 26,9% επί του φορολογητέου εισοδήματός τους.
 
Ήδη, το σχέδιο που έχει παρουσιάσει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος προβλέπει μεταβατική περίοδο για τις αλλαγές στους αγρότες, με την αρχή να γίνεται από το 2016.
 
Συγκεκριμένα, οι εισφορές των αγροτών για την κύρια ασφάλιση, από 7% αυξάνονται εντός του τρέχοντος έτους σε 10%. Στόχος είναι, το 2019 το ποσοστό να ανέλθει στο 20%.
 
Το σχέδιο προβλέπει επίσης ότι από το 2017 θα υπάρχει κατάργηση των ασφαλιστικών κλάσεων βάσει των οποίων υπολογίζονται σήμερα οι εισφορές, προκειμένου οι κρατήσεις να γίνονται επί του πραγματικού εισοδήματος. Πηγές από το υπουργείο Εργασίας αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να προβλεφθεί αντίστοιχη μεταβατική περίοδος και για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι στο μεσοδιάστημα δεν θα υπάρξει μείωση των εσόδων των ταμείων.
 
Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενοι για τους νέους επιστήμονες (ηλικίας έως 30 ετών) αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες με επιχειρηματική δραστηριότητα έως 5 χρόνια, να προβλεφθεί ένα κατώτατο όριο βάσει του οποίου θα υπολογίζονται οι εισφορές. Για τους αγρότες, το σχέδιο ήδη προβλέπει χαμηλότερο όριο στα 486 ευρώ τον μήνα, έναντι 568 ευρώ που ορίζει για όλους τους υπόλοιπους. Πλέον, δεν αποκλείεται το όριο αυτό να πέσει χαμηλότερα, με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων που συναντήθηκε χθες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να θέτουν ως κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα τα 400 ευρώ.
 
Για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα (π.χ. άνω των 20.000 ευρώ, καθώς μέχρι αυτό το ποσό οι νέες εισφορές θεωρούνται ανεκτές) εξετάζεται η επιβολή «κλιμακωτού κόφτη» που θα επιβάλλεται στη συνολική επιβάρυνση από τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του επαγγελματία. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει τρεις «κόφτες» που θα αυξάνονται προοδευτικά με την αύξηση του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος.
 
Κεντρικός στόχος είναι με το νέο σύστημα εισφορών, τα έσοδα να είναι τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με σήμερα αν όχι να αυξηθούν, καθώς το σύστημα δεν αντέχει νέες «μαύρες τρύπες». Αυτό που εξετάζουν πλέον τα συναρμόδια υπουργεία είναι να υπάρξουν οι βελτιώσεις που και τα έσοδα θα συγκρατήσουν προκειμένου το σύστημα να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες για πληρωμή των συντάξεων, και οι εισφορές να μην είναι εξοντωτικές, ή να μην οδηγούν σε αύξηση της εισφοροαποφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
 
Στον αντίποδα, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας απορρίπτουν το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου πλαφόν στο τελικό ποσό που θα αντιστοιχεί στην εισφορά υπέρ του ΕΟΠΥΥ, την οποία το σχέδιο Κατρούγκαλου ορίζει για όλους τους ασφαλισμένους στο 6,9% επί του φορολογητέου εισοδήματος.
 
Σήμερα, αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εκ του σύνεγγυς συζητήσεις των στελεχών του υπουργείου Εργασίας με τα τεχνικά κλιμάκια.
 
Χθες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών ζήτησαν την επιπλέον αποστολή όλων των διαθέσιμων στοιχείων που αποδεικνύουν τα αποτελέσματα των προβολών που ήδη έχει αποστείλει το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για μια κίνηση που αποδεικνύει ότι οι δανειστές συνεχίζουν τον εξονυχιστικό έλεγχο, αμφισβητώντας ακόμη και τα επίσημα στοιχεία που τους έστειλε το υπουργείο, με αποτέλεσμα να ζητούν τα δεδομένα, προκειμένου να προχωρήσουν οι ίδιοι στις αντίστοιχες προβολές.

πηγή: euro2day.gr