Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Αλλάζει το διευρυμένο ωράριο: Ευθεία παραδοχή Ανδρέα Ξανθού ότι το καθεστώς απέτυχε

Το διευρυμένο ωράριο, κάθε άλλο παρά βοήθησε τους πολίτες αλλά και τους ίδιους τους φαρμακοποιούς, παραδέχεται ευθέως ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού κυρίας Εύης Χριστοφιλοπούλου.
Μάλιστα όπως τονίζει ο υπουργός στην απάντησή του, Ομάδα Εργασίας που συγκροτήθηκε για τον λόγο αυτό, ετοιμάζεται να αναθεωρήσει την νομοθεσία.
Όπως αναφέρει ο κ. Ξανθός στο σχετικό έγγραφο, 


...«Παρά το γεγονός ότι, η εν λόγω ρύθμιση υιοθετήθηκε προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να αυξηθεί η πρόσβαση των καταναλωτών στα Φαρμακεία και παράλληλα δύνανται να ωφεληθούν και οι φαρμακοποιοί μέσω της αύξησης του όγκου και του είδους των υπηρεσιών που προφέρουν, έχουν έκτοτε καταγραφεί συχνά αντίθετα αποτελέσματα».
Να θυμίσουμε, ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο στα πλαίσια της έκθεσης Hellas Pharm, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος, αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη να «οργανωθεί» επιτέλους το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, έτσι ώστε ο ασθενής να γνωρίζει ποιο φαρμακείο είναι ανοικτό πέραν των ωρών εμπορικής αιχμής. Όπως διευκρίνισε, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει καταθέσει την πρόταση του προς το Υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε να υπάρχει ορισμένο ωράριο, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, προκειμένου να καθορισθούν οι εφημερίες και οι διανυκτερεύσεις.
Εξάλλου, όπως αποφάσισε στις αρχές Μαρτίου το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας, σταματούν από την 1η Μαίου οι διημερεύσεις των φαρμακείων και παραμένουν μόνο οι διανυκτερεύσεις.
Στην απόφαση αυτή κατέληξαν τα μέλη του ΦΣΑ μετά από ώριμη σκέψη, βλέποντας το διευρυμένο και κυρίως το ελεύθερο ωράριο να έχει διαλύσει σχεδόν τον κλάδο και στην ουσία να τιμωρεί τους ίδιους τους πολίτες. Για την ιστορία να πούμε ότι υπάρχουν δύο ειδών εφημερίες: οι διημερεύσεις και οι διανυκτερεύσεις. Σύμφωνα με τον ΦΣΑ, υπάρχουν καθημερινά 450 διημερεύσεις σε όλη την Αττική (από τον Ωρωπό μέχρι την Κινέττα) και 130 περίπου διακυκτερεύσεις κάθε βράδυ.
Όπως σχολιάζει για το θέμα ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ και του ΦΣΑ κ. Γιάννης Δαγρές,
Α) Υπενθυμίζεται ότι το διευρυμένο, καθώς και το απελευθερωμένο, ωράριο Φαρμακείων ΔΕΝ αποτελούν Μνημονιακή Υποχρέωση της Ελλάδος, καθώς:
1) Σύμφωνα με το Μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα στις 23-11-2010 προβλέπεται επί λέξει: "προώθηση πιο ελαστικών ωραρίων λειτουργίας" (σελ. 31) και
2) Σύμφωνα με το επόμενο Μνημόνιο (25-2-2011) προβλέπεται επί λέξει: "αύξηση των ωρών λειτουργίας των Φαρμακείων" (σελ. 89),
Δεσμεύσεις οι οποίες:
1) Δεν αναφέρουν πουθενά τη θέσπιση διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας Φαρμακείων, αλλά ούτε και
2) Απελευθερωμένου/άναρχου ωραρίου λειτουργίας Φαρμακείων,
είναι δηλαδή τελείως άσχετες και κινούνται σε εντελώς άλλη κατεύθυνση από τη θέσπιση διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας Φαρμακείων ή/και την πλήρη και άναρχη απελευθέρωση ωραρίου, οι οποίες και τελικά νομοθετήθηκαν από προηγούμενες Κυβερνήσεις.
Β) Υπενθυμίζεται επίσης ότι τελικά, σύμφωνα και με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, το διευρυμένο και το απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των Φαρμακείων, λόγω του τεράστιου πλήγματος που έχουν επιβάλει στις Εφημερίες των Φαρμακείων αλλά και λόγω της ασύμμετρης και άναρχης διασποράς ανοιχτών Φαρμακείων που έχουν προξενήσει:
- έχουν προκαλέσει τεράστια σύγχυση και ταλαιπωρία στους πολίτες, και
- έχουν μειώσει σοβαρά τη δυνατότητά των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε Φαρμακεία όλο το 24ωρο καθημερινά, κάτι που καθιστά την πρόσβαση σε Φαρμακείο για το κοινό πολύ δυσκολότερη σε σχέση με πριν.

Πηγή: http://www.onmed.gr/farmako/item/342193-allazei-to-dievrymeno-orario-eftheia-paradoxi-andrea-ksanthoy-oti-to-kathestos-apetyxe#ixzz45LuC3yf3