Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Οδηγός για καταχώρηση αναλωσίμων στο e-ΔΑΠΥ «Ευρωπαίων πολιτών»

Την διαδικασία καταχώρησης αναλωσίμων Ελλήνων πολιτών την γνωρίσαμε και σας την παρουσιάσαμε αναλυτικά.

Πώς όμως καταχωρούμε συνταγές αναλωσίμων κατόχων Ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης (ΕΚΑΑ);

Η απάντηση έρχεται παρακάτω:


Καταρχήν πρέπει να ανοίξουμε νέα περίοδο υποβολής για τον τρέχοντα μήνα. Θυμίζουμε ότι οι «Ευρωπαίοι πολίτες» αποτελούν διαφορετική κατηγορία, οπότε και υποβάλονται σε ξεχωριστό φάκελο αφού θεωρείται ξεχωριστή υποβολή.

Γενικότερο σχόλιο που ισχύει και για Έλληνες πολίτες: Προσοχή η ημερομηνία που εμφανίζεται ως «έναρξη ισχύος» που βλέπετε παρακάτω, είναι η ημερομηνία έναρξης της σύμβασης με ιατροτεχνολογικά υλικά και ουδεμία σχέση έχει με την περίοδο υποβολής που ανοίγουμε.



Αφού λοιπόν ανοίξουμε νέα περίοδο υποβολής, ξεκινούμε να συμπληρώνουμε τα πεδία κατά τα γνωστά. Παραβλέπουμε και προσπερνούμε τα πεδία «Ασφαλισμένος σε ελληνικό φορέα».

Στο πεδίο «Πολίτης ΕΕ - εκτός Ελλάδας - » συμπληρώνουμε τη χώρα από όπου έχει εκδοθεί η Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης, πχ για Γερμανία ο κωδικός είναι DE (με το ερωτηματικό αναζητείτε την χώρα)





Αφήνουμε κενά τα πεδία «Πολίτης ΕΕ -εκτός Ελλάδας- με Βιβλιάριο» και προχωρούμε στο επόμενο βήμα.

Τώρα ερχόμαστε στο πιο σημαντικό πεδίο, αυτό της συμπλήρωσης του πεδίου «Πολίτης ΕΕ -εκτός Ελλάδας- με Κάρτα». Εδώ κρίνουμε απαραίτητο ότι εκτός από τη χειρόγραφη συνταγή με τα αναλώσιμα, πρέπει να έχουμε τα πλήρη στοιχεία της Ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης, διότι θα μας χρειαστούν. Καλό είναι να επισυνάπτουμε και από τις δυο πλευρές φωτοτυπία της κάρτας.



Ασφαλ. Φορέας Εξωτερικού: Συμπληρώνουμε τον κωδικό του ασφαλιστικού φορέα της χώρας ΕΕ του κατόχου, o οποίος αναγράφεται στην μπροστινή πλευρά της κάρτας (Versicherung στο παράδειγμά μας), εναλλακτικά μπορούμε να τον αναζητήσουμε με βάση την ονομασία του φορέα (πχ στο παράδειγμά μας AOK Baden-Württtemberg, προσοχή βγαίνουν πολλαπλές ονομασίες αναλόγως της τοπικής περιφέρειας)

Α.Μ.Α Φορέα ΕΕ : Συμπληρώνουμε τον αριθμό μητρώου του Ευρωπαίου πολίτη στον ασφαλιστικό φορέα του εξωτερικού (στο παράδειγμά μας είναι το Versicherungsnummer και αναγράφεται στη μπροστινή πλευρά της κάρτας κάτω δεξιά)



Επίθετο, όνομα: Συμπληρώνουμε με λατινικούς χαρακτήρες το ονοματεπώνυμο του ασφαλισμένου

Τύπος φορέα εξωτερικού: Επιλέγουμε ΕΚΑΑ

Λογικός Αρ. Κάρτας: Συμπληρώνουμε τον αριθμό της ευρωπαϊκής κάρτας, ο οποίος αναγράφεται στο πίσω μέρος της (πχ στο παράδειγμά μας είναι ένας 20ψήφιος αριθμός που ξεκινάει από 8027).

Ημερομηνία Λήξης: Αναγράφεται στο πίσω μέρος της κάρτας, κάτω δεξιά (στο παράδειγμά μας είναι 31/12/2017)

Τα επόμενα δυο πεδία τα αφήνουμε κενά (Ημερομηνία Έναρξης/λήξης ΠΠΑ).

Μετά αποθηκεύουμε και εκτυπώνουμε την συνταγή κατά τα γνωστά.

Αφού ολοκληρώσουμε τις καταχωρήσεις όλων των συνταγών ευρωπαίων πολιτών, κάνουμε ολοκλήρωση υποβολής κατά τα γνωστά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση που θέλουμε να ελέγξχουμε τις συνταγές, να διορθώσουμε/διαγράψουμε κάποια από αυτές, όταν πάμε στην αναζήτηση, δυστυχώς δεν μας εμφανίζει τα ονόματα των Ευρωπαίων ασφαλισμένων! (βλέπε εικόνα παρακάτω). Μάλλον πρόκειται για λάθος του συστήματος, το οποίο και πρέπει να διορθωθεί....




Farmakopoioi