Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Οι φαρμακοποιοί αποφασίζουν για τα αναλώσιμα διαβήτη

Ημέρα αποφάσεων για το πως θα κινηθούν σχετικά με τη συνταγογράφηση αναλώσιμων διαβήτη είναι η σημερινή για τους φαρμακοποιούς της Αθήνας και του Πειραιά, οι οποίοι από την 1η Αυγούστου δεν εκτελούν ιατρικές συνταγές για τα συγκεκριμένα προϊόντα.


Ο λόγος; Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο χρονοδιάγραμμα των πληρωμών, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί. 

Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη, οι οποίοι αναγκάζονται είτε να γυρνούν από φαρμακείο σε φαρμακείο ή να πηγαίνουν στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να προμηθευτούν τα υλικά τους. 





Σύμφωνα με πάσχοντες από διαβήτη, το μηνιαίο κόστος των υλικών για κάθε πάσχοντα ανέρχεται σε περίπου 90 ευρώ (80 ευρώ κοστίζουν οι ταινίες μέτρησης σακχάρου και άλλα περίπου 10-12 ευρώ οι βελόνες κλπ). 

Όπως δηλώνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά κ. Κων. Κούβαρης, έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για την πληρωμή των φαρμακοποιών. 

«Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές των μηνών Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου και ο ΕΟΠΥΥ μπαίνει τώρα στον Μάρτιο. Ο ΕΟΠΥΥ έχει κάνει μεν μια σοβαρή προσπάθεια, αλλά θα δούμε τι θα αποφασίσουν σήμερα τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο Συλλόγων», αναφέρει ο κ. Κούβαρης, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα οι αποφάσεις των δύο Συλλόγων είναι κοινές σε αυτό το ζήτημα. 

Να σημειωθεί ότι γενικότερα το θέμα των συμβάσεων των φαρμακοποιών με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και των πληρωμών, αναμένεται να συζητηθεί στη γενική συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου.

Έλενα Φυντανίδου
in.gr