Συνέντευξη του Γιώργου Δόκιου, Γ. δ/ντή του ΕΦΕΧ στο DailyPharmaNews για τις νέες προτεινόμενες από τον ΕΟΦ τιμές των ΜΥΣΥΦΑ.
Διάβαστε την όλη:
Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Την ανάγκη χρήσης των τριών χαμηλότερων τιμών από χώρες της Ευρώπης, όπου τα ΜΥΣΥΦΑ που κυκλοφορούν στη χώρα μας κυκλοφορούν επίσης χωρίς να αποζημιώνονται επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) σχολιάζοντας την ανακοίνωση από τον ΕΟΦ την Τετάρτη 11 Απριλίου του καταλόγου με τις προτεινόμενες τιμές των ΜΥΣΥΦΑ. Πατήστε (σχετικό link ΕΟΦ) για να δείτε τον πίνακα με τις προτεινόμενες τιμές ΜΥΣΥΦΑ.
Ο κατάλογος ο οποίος έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση των εμπλεκομένων μέχρι την άλλη Πέμπτη προκειμένου να γίνει ο τελικός καθορισμός των τιμών περιλαμβάνει συνολικά 603 κωδικούς.
Υπολογίζεται πως έχουν προστεθεί περίπου 50-55 καινούργιοι κωδικοί που αντιστοιχούν σε νέες μορφές των προϊόντων που ήδη κυκλοφορούν.
Οι τιμές, όπως τις ορίζει ο νόμος είναι η ενδεικτική λιανική τιμή και η νοσοκομειακή τιμή. Ο Νόμος ζητάει για τον υπολογισμό τους να χρησιμοποιείται ο μέσος όρος των τριών κατώτερων τιμών στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τον κ. Δόκιο «οι τιμές που θα πρέπει να συγκριθούν ως χαμηλότερες για να προκύψει ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων, όπως ορίζει ο νόμος και να υπολογιστεί η τιμή του αντίστοιχου προϊόντος στη χώρα μας θα πρέπει να είναι τιμές που προέρχονται από μη συνταγογραφούμενα προϊόντα. Γιατί είναι γνωστό ότι σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη το ίδιο προϊόν υπάρχει συνταγογραφούμενο και μη συνταγογραφούμενο. Και η τιμή που υπάρχει για το συνταγογραφούμενο προϊόν σίγουρα είναι διαφορετική από την τιμή που έχει όταν πωλείται ελεύθερα ως μη συνταγογραφούμενο. Θεσμικά θα πρέπει ο ΕΟΦ να έχει πάρει τις τιμές που αντιστοιχούν σε μη συνταγογραφούμενες μορφές προϊόντων».
Για πρώτη φορά στην ανάρτηση υπάρχει και μία στήλη που αναφέρει “προτεινόμενη τιμή παραγωγού”. «Σε επικοινωνία που είχαμε με τον ΕΟΦ», εξηγεί ο κ. Δόκιος, «αυτή η τιμή είναι η γνωστή ex factory τιμή την οποία ορίζει ο νόμος ότι πρέπει να ζητείται. Υποθέτω ότι οι τιμές που έχει ζητήσει και έχει ερευνήσει ο ΕΟΦ είναι οι ex factory τιμές. Εάν δεν υπάρχουν ex factory τιμές θα υπάρχουν μόνο αυτές που προτείνει η συγκεκριμένη εταιρεία ως ενδεικτική λιανική τιμή».
Το DailyPharmaNews ρώτησε τον Γενικό Διευθυντή του ΕΦΕΧ για το εάν θεωρεί ότι τελικά σήμερα υπάρχει απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ όπως επίσης και για το πώς βλέπει τη διαμαρτυρία των φαρμακοποιών για το ζήτημα της ενδεικτικής λιανικής τιμής και το αίτημα τους να καταργηθεί.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της απελευθέρωσης ο κ. Δόκιος ήταν σαφής: «Αν πάρετε το γράμμα του νόμου, όπως εκφράζεται θα έλεγα ότι απελευθέρωση με την έννοια της τιμής που ορίζεται από τον παραγωγό όχι, δεν υπάρχει. Εκείνο που αλλάζει την εικόνα είναι ότι η τιμή την οποία ορίζει ο υπουργός βάσει του νόμου, αφού πάρει την πρόταση από τον ΕΟΦ είναι η τιμή που ονομάζει ενδεικτική λιανική τιμή την οποία χαρακτηρίζει ως μη υποχρεωτική για κανέναν, μήτε για τον παραγωγό, μήτε τον φαρμακέμπορα μήτε τον φαρμακοποιό. Από τον Ιούνιο του 2017 που εφαρμόζεται ο Νόμος έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν εταιρείες που πήραν την πρωτοβουλία να τροποποιήσουν την ενδεικτική λιανική τιμή που ίσχυε τον Ιούνιο και που προήλθε ακριβώς από τη μετατροπή του όρου “λιανική τιμή” σε “ενδεικτική λιανική τιμή”, δηλαδή της υπάρχουσας ήδη λιανικής τιμής και αυτής ακόμη που προέκυψε τον Οκτώβριο από την ανακοστολόγηση. Επομένως υπάρχει μία δόση θα έλεγα απελευθέρωσης, υπό όρους, όπως καταλαβαίνετε. Δεν είναι η απελευθέρωση όπως την προέβλεπε ο Νόμος του 2014».
Για το ζήτημα της ενδεικτικής λιανικής τιμής και των προβλημάτων που
δημιουργεί στους φαρμακοποιούς ανέφερε ότι «το αίτημα των φαρμακοποιών
να μην αναγράφεται η τιμή πάνω στη συσκευασία, εφόσον δεν είναι
υποχρεωτική η τιμή, βρίσκω ότι είναι δίκαιο.
Πραγματικά, όταν ένα προϊόν φέρει στη συσκευασία μία τιμή η οποία όμως,
αφού τυπώθηκε στη συσκευασία, τροποποιήθηκε μετά από κάποιο χρονικό
διάστημα από τον παραγωγό και πλέον την πουλά σε διαφορετική τιμή με
αποτέλεσμα να την πουλήσει στην τροποποιημένη τιμή και ο φαρμακοποιός,
σίγουρα δημιουργεί πρόβλημα σχέσεων μεταξύ φαρμακοποιού και πελάτη.
Βεβαίως θα πρέπει να πω ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιο
σοβαρό πρόβλημα σχέσεων ή που να είναι ανασταλτικό στην εκτέλεση του
λειτουργήματός τους».
Αν και ο ΕΦΕΧ δεν έχει υποβάλλει επίσημα κάποιο αίτημα για την κατάργηση της ενδεικτικής λιανικής τιμής προς το υπουργείο Υγείας, όπως σημειώνει ο κ. Δόκιος αναφέρει ότι «δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση ως βιομηχανία να γίνει σεβαστό το αίτημα των φαρμακοποιών γιατί καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει σε κάποιο βαθμό πρόβλημα».
πηγή: dailypharmanews