Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Όσα πρέπει να ξέρετε για την πνιγμονή απο ξένο σώμα στα παιδιά (video)-Αντιμετώπιση ΑΠΟΦΡΑΞΗΣ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ (ΠΝΙΓΜΟΝΗ)

Με αφορμή τον τραγικό θάνατο ενός βρέφους 9 μηνών, οι παιδίατροι εξηγούν όσα πρέπει να ξέρουν όλοι οι γονείς. Ένα μωρό μόλις 9 μηνών έχασε τη ζωή του στην Κρήτη, από πνιγμονή που προήλθε λόγω κατάποσης αντικειμένου. Με αφορμή αυτό το τραγικό περιστατικό, οι παιδίατροι υπενθυμίζουν όσα πρέπει να ξέρουν όλοι οι γονείς.

Με τον όρο εισρόφηση ξένου σώματος εννοούμε την είσοδο ενός μικρού αντικειμένου στην τραχεία ή στους βρόγχους, με αποτέλεσμα την  απόφραξη της αναπνευστικής οδού. Η συνηθέστερη ηλικία τέτοιων περιστατικών είναι μεταξύ των 8 μηνών και των 3 ετών, όταν το παιδί αρχίζει να κινείται και να εξερευνά.




Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ξένο σώμα είναι κομμάτι κάποιου παιχνιδιού, χώμα ή μικρό κομμάτι τροφής. Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η εισρόφηση τροφών όπως όσπρια, ρύζι, ξηροί καρποί, που όταν εισέρχονται στον οργανισμό απορροφούν υγρά και διογκώνονται.

Κουμπιά, κέρματα, καπάκια από μπουκάλια, τσόφλια από αυγό είναι μερικά ακόμη από τα αντικείμενα που μπορεί να πνίξουν ένα μικρό παιδί.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι άμεσα και έντονα, δηλαδή το παιδί να αρχίσει να βήχει αμέσως μετά την κατάποση, να δυσκολεύεται να εισπνεύσει ή και να μελανιάσει, οπότε και υπάρχει άμεσος κίνδυνος πνιγμονής. Εάν το αντικείμενο είναι πολύ μικρό και εισχωρήσει στους βρόγχους, το παιδί μπορεί να μην παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα κι έτσι η εισφρόφηση να μη γίνει αντιληπτή, έως ότου υπάρξει κάποια επιπλοκή. Συχνές επιπλοκές είναι η πνευμονία, ο πυρετός, επίμονος βήχας ή κρίση άσθματος, προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν έως και μέρες μετά το συμβάν.

Στην περίπτωση που το παιδί δεν αναπνέει, η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση, αφού η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Γι' αυτό, όλοι οι γονείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους ή και να λαμβάνουν μαθήματα πρώτων βοηθειών, προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.

Εάν το παιδί μπορεί να βήξει, το αφήνουμε να βήξει ή και το ενθαρρύνουμε αν είναι μεγαλύτερο.

Δεν χτυπάμε το παιδί που βήχει στην πλάτη, ούτε βάζουμε το χέρι μας στο στόμα προσπαθώντας στα τυφλά να βγάλουμε το ξένο σώμα!

Μπορεί να σπρώξουμε χαμηλότερα το αντικείμενο, ή να σταματήσουμε το βήχα, ο οποίος αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο για να αποβληθεί το ξένο σώμα.
 

Τι κάνουμε μέχρι να φτάσει η βοήθεια


Εάν το αντικείμενο δεν αποβληθεί με το βήχα, τοποθετούμε το παιδί μπρούμυτα, με το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα, και δίνουμε  γρήγορα και δυνατά χτυπήματα με την παλάμη μας στο τμήμα της πλάτης ανάμεσα στις δύο ωμοπλάτες.

Εάν δεν αποκατασταθεί η αναπνοή, γυρίζουμε το παιδί ανάσκελα και εφαρμόζουμε τέσσερις γρήγορες ωθήσεις στο στήθος, παρόμοιες μ’ εκείνες των καρδιακών μαλάξεων.

Εάν και πάλι το παιδί δεν αναπνέει, εφαρμόζουμε τεχνητή αναπνοή στόμα με στόμα. Εάν μετά από 4 αναπνοές δεν ανασηκώνεται ο θώρακας του παιδιού, η απόφραξη επιμένει και πρέπει να επαναλάβουμε από την αρχή τους παραπάνω χειρισμούς.
 

Πώς θα αποφύγουμε τα χειρότερα


Φυλάμε όλα τα μικρά αντικείμενα μακριά από τα μικρά παιδιά

Δεν δίνουμε ποτέ στα μικρά παιδιά ξηρούς καρπούς - αποτελούν το 50% των ξένων σωμάτων στους πνεύμονες!

Φυλάμε όσπρια και ρύζι σε ψηλά ράφια

Δεν αφήνουμε τα μικρά παιδιά μόνα τους όσο τρώνε

Επιλέγουμε παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του κάθε παιδιού




πηγή: onmed

Αντιμετώπιση ΑΠΟΦΡΑΞΗΣ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ (ΠΝΙΓΜΟΝΗ)

Farmakopoioi: Το άρθρο θα βρίσκεται πάντα στην ειδική σελίδα μας  «Α' Βοήθειες»