Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Ο ΕΟΠΥΥ εγκαινιάζει το μητρώο διαβητικών ασθενών-Μόνο εγγεγραμμένοι θα δικαιούνται αναλώσιμα διαβήτη

Στο εξής οι θεράποντες γιατροί που παρακολουθούν διαβητικούς ασθενείς θα πρέπει να καταχωρούν τα στοιχεία τους στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει δημιουργηθεί και ονομάζεται «Μητρώο Σακχαρώδη Διαβήτη».
 
Οι καταχωρήσεις πρέπει να γίνονται από πιστοποιημένους στον ΕΟΠΥΥ παθολόγους, γενικούς (και με πιστοποιητικό γενικής ιατρικής), ενδοκρινολόγους, παιδιάτρους (για τους ανήλικους ασθενείς), γυναικολόγους, νεφρολόγους και αγροτικούς και είναι άμεσα (από 21/1/2019) υποχρεωτικές.

Από τον ΕΟΠΥΥ ξεκαθαρίζουν ότι όποιος ασθενής δεν είναι καταχωρημένος δεν θα μπορεί να λάβει γνωμάτευση (άρα και αποζημίωση) για τα αναλώσιμα του διαβήτη, ούτε για τα αναλώσιμα υλικά αντλιών ινσουλίνης.


 

Για την καταχώρηση, ο εκάστοτε γιατρός θα χρησιμοποιεί τους ίδιους κωδικούς με αυτούς που εισάγει για την έκδοση γνωματεύσεων. Ο ΕΟΠΥΥ έχει εκδώσει αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα καταχωρούνται τα στοιχεία των ασθενών στο μητρώο.

Όταν ένας γιατρός προσπαθήσει να δημιουργήσει νέο φάκελο ασθενή, θα ενημερώνεται από το σύστημα αν είναι ήδη καταχωρημένος η όχι, ώστε να αποφεύγονται οι διπλοεγγραφές.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει, ως φαίνεται, προβλέψει ότι θα υπάρξουν και τεχνικές δυσκολίες, γι' αυτό και καλεί τους γιατρούς να αναφέρουν όποια προβλήματα συναντήσουν μέσω email.

πηγή: Onmed, ΕΟΠΥΥ, Farmakopoioi