Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

GUARDIAN: "Οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν: το ελληνικό χρέος μπορεί να πυροδοτήσει μια υγειονομική κρίση"


Η αδυναμία των Ελληνικών δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες ελλείψεις στα συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν σπείρει τον πανικό.

Κλειστά θα παραμείνουν τα ελληνικά φαρμακεία λόγω 24ωρης απεργίας των φαρμακοποιών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για οφειλές από τον κύριο οργανισμό παροχής υπηρεσιών υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Φωτογραφία: Louisa Gouliamaki/AFP/Getty Images
Οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας σοβαρής υγειονομικής κρίσης, καθώς οι ελλείψεις φαρμάκων επιδεινώνονται από τον πανικό των ασθενών που δεν καταφέρνουν να προμηθευθούν αντικαρκινικά ή καρδιολογικά φάρμακα.



Η αυξανόμενη έλλειψη ρευστότητας στην αφερέγγυα χώρα κατέστησε τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία ανίκανα να πληρώσουν τις οφειλές τους και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία έχουν μειωθεί επικίνδυνα, υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί. Την Τετάρτη ο κλάδος προκήρυξε εικοσιτετράωρη απεργία, με σκοπό να επιστήσει την προσοχή στην «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

«Δίνω 15 μέρες. Αν ως τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποδεσμεύσει τα δάνεια που έχει υποσχεθεί, θα βιώσουμε το απόλυτο χάος», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Καραγεωργίου, γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

«Η κατάσταση θα γίνει δραματική. Έχουμε ήδη καρκινοπαθείς που πηγαίνουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο προσπαθώντας να βρουν φάρμακα, αφού κανείς δεν έχει τα χρήματα για να τα προμηθευθεί», είπε. «Αν οι ελλείψεις επιδεινωθούν, ο Θεός ξέρει πού θα φτάσουμε».

Οι συνέπειες του αγώνα δρόμου που έχει επιβληθεί από τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να συγκρατηθεί το δημόσιο χρέος που βρίσκεται εκτός ελέγχου στη χώρα που έχει «διασωθεί» ήδη δύο φορές από τη χρεοκοπία, έγιναν ορατές τον τελευταίο μήνα σε όλα τα επίπεδα, καθώς ενισχύθηκαν οι ανησυχίες ως προς τη δυνατότητα της Αθήνας να μείνει στην ευρωζώνη.

«Αυτήν την περίοδο μόνο στην Αθήνα έκλεισαν 120 φαρμακεία λόγω των πιέσεων που προκαλούν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των συνταγών από τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης», πρόσθεσε ο κ. Καραγεωργίου. «Ό,τι και να διαβάζετε για τις ελλείψεις είναι λίγο. 300 φάρμακα περίπου δεν είναι πια άμεσα διαθέσιμα. Είναι τραγικό».
Καθισμένη στο φαρμακείο της στην Πλάκα, την ιστορική συνοικία κάτω από την Ακρόπολη, η Μαρία Παπάζογλου επεσήμανε ότι οι ελλείψεις εκτείνονται από τις αντιβιοτικές αλοιφές ως τα αντιθυρεοειδικά και καρδιολογικά σκευάσματα.

«Η κατάσταση με τα αντικαρκινικά φάρμακα είναι εκτός ελέγχου, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε;», τόνισε. «Αφού δεν αποζημιωνόμαστε, αδυνατούμε να πληρώσουμε τους προμηθευτές μας, οι οποίοι δε μπορούν να πληρώσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες. Πρόκειται για αλυσιδωτό φαινόμενο».

Υπό την πίεση της «τρόικας» των διεθνών πιστωτών της, της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Αθήνα συγχώνευσε 13 ταμεία κοινωνικής ασφάλισης σε έναν οργανισμό – τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) – αφού πρώτα έλαβε κονδύλια «διάσωσης» το Μάιο του 2010.

Ωστόσο ο φαρμακευτικός σύλλογος, που αριθμεί 12.000 μέλη, επισημαίνει ότι τα ταμεία ενοποιήθηκαν «τόσο απότομα» μέσα σε ένα μόλις έτος χωρίς άμεσα αναμενόμενη χρηματοδότηση ή με χρηματοδότηση που «στέρεψε», με αποτέλεσμα η NOPF να καταρρεύσει γρήγορα.

Ο κ. Καραγεωργίου δήλωσε ότι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης, κατά την οποία η ελληνική οικονομία μέχρι το τέλος του 2012 θα έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 27%, έχει επίσης καταστροφικές συνέπειες.
«Τα επίπεδα ρεκόρ της ανεργίας και η μαζική μετανάστευση υποδεικνύουν ότι εξαιρετικά λίγα χρήματα εισρέουν στα ασφαλιστικά ταμεία», τόνισε. «Υπάρχει και έντονη σύγχυση. Το 2011 η Βουλή ψήφισε συνολικά 17 ασφαλιστικούς νόμους, οι οποίοι συχνά ήταν αντιφατικοί, με αποτέλεσμα να μη μπουν χρήματα στο ταμείο».

Αξιωματούχοι του κλάδου υποστηρίζουν ότι οι οφειλές των ταμείων προς τους φαρμακοποιούς ανέρχονται σε ένα δισ. ευρώ (800 εκ. £). Η αδυναμία των δημόσιων ταμείων να ανταποκριθούν στα οφειλόμενα για συνταγές, όπως επισήμαναν οι φαρμακοποιοί, τους ανάγκασαν να διακόψουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων. Έτσι από αυτή την εβδομάδα οι ασθενείς θα πρέπει να προεξοφλούν τα φάρμακά τους, πριν αποζημιωθούν από το κράτος. Ο κ. Καραγεωργίου υπογράμμισε: «Πέστε μου εσείς: πώς μπορεί ένας συνταξιούχος που ζει με λίγο παραπάνω από 400 € το μήνα να πρέπει να προμηθευθεί αντικαρκινικά φάρμακα που κοστίζουν 380 €;». «Αυτό είναι το χάος στο οποίο μας βύθισε η έλλειψη προνοητικότητας».

Το πρόβλημα ταμειακών ροών της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί από την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου από την οποία δεν προέκυψε κυβέρνηση. Συνεπώς η χώρα οδηγείται εκ νέου σε εκλογές στις 17 Ιουνίου, αυτή τη φορά υπό την απειλή να μη δοθούν τα πρόσθετα κονδύλια διάσωσης, αν στην Αθήνα δε σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση έτοιμη να αναλάβει ως αντάλλαγμα για την οικονομική ενίσχυση την υλοποίηση αντιδημοτικών μεταρρυθμίσεων.

Σε κλίμα αυξανόμενου συναγερμού, οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες άρχισαν να εκπονούν σχέδια έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να διατηρήσουν τη ροή φαρμάκων στη χώρα, σε περίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη. Τα περισσότερα φάρμακα εισάγονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Έλληνες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το «εφιαλτικό σενάριο» που θα ακολουθούσε, αν η Αθήνα αναγκαζόταν να επιστρέψει στη δραχμή, θα περιλάμβανε την αδυναμία του κράτους να πληρώσει για την εισαγωγή φαρμάκων έπειτα από μια τεράστια υποτίμηση του νέου νομίσματος.