Την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την χορήγηση της δόσης προς την Ελλάδα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ξεκινώντας την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών του συμβουλίου. Οπως είπε ο κ.Γιούνκερ, η συμφωνία αυτή θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών της ευρωζώνης ώστε να μπορέσει να αποφασίσει το Eurogroup την εκταμίευση της δόσης, μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η δόση των 43,7 δισ. ευρώ θα καταβληθεί σε τρία μέρη, με το μεγαλύτερο μέρος να χορηγείται στις 13 Δεκεμβρίου και τα υπόλοιπα δύο στις αρχές του 2013.«Δεν πρόκειται απλώς για χρήματα. Πρόκειται για την υπόσχεση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον ελληνικό λαό και για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ μετά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες που κράτησε σχεδόν 14 ώρες. «Παραδέχομαι (...) ότι αυτή ήταν μια πολύ δυσκολη συμφωνία», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι έγιναν «πολύ σημαντικές προσπάθειες» από όλες τις πλευρές.
«Πιστεύουμε στο μέλλον της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη», τόνισε ο επικεφαλής του συμβουλίου των 17 υπουργών Οικονομικών, αποδίδοντας εύσημα στη χώρα μας που έκανε όλα όσα έπρεπε να κάνει και συγχαίροντας την ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή που ενέκριναν πολύ δύσκολα μέτρα.
Ο κ.Γιούνκερ, αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα, έδωσε έμφαση στην υιοθέτηση διορθωτικών μηχανισμών για την πιστή εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής και για την αυτόματη αναθεώρηση των μέτρων σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι. Επίσης, μίλησε για την δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους και για αυστηρή πειθαρχία και ελέγχους στην εκτέλεση του προϋπολογισμού από ειδική ομάδα.
Σε ότι αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους, είπε ότι στόχος είναι το ελληνικό χρέος να έχει μειωθεί κάτω από το 110% εώς το 2022 και απαρίθμησε τις παρεμβάσεις που συμφωνήθηκαν και θα βοηθήσουν στην επίτευξη του.
Στις παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνονται η μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχει ήδη λάβει η χώρα μας από τις χώρες της ευρωζώνης, η μεταφορά των κερδών από τα ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες και η επαναγορά ελληνικών ομολόγων.
«Ολες οι πρωτοβουλίες θα φέρουν το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα την επόμενη δεκαετία ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές» είπε ο κ.Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι επιπλέον παρεμβάσεις θα εξεταστούν όταν η Ελλάδα καταφέρει να φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν σημείωσε ότι το «το Eurogroup παρουσίασε καρπούς. Η σημερινή πολιτική συμφωνία απομακρύνει την αβεβαιότητα που υπήρχε πάνω από την Ελλάδα για πάρα πολύ καιρό». Χαρακτήρισε τη συμφωνία "μια πραγματική δοκιμασία για την αξιοπιστία" της ευρωζώνης, «μια δοκιμασία στην οποία απλώς δεν μπορούσαμε να αποτύχουμε».
Ο ευρωπαίος επίτροπος ευχαρίστησε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για την επίτευξή της συμφωνίας.
«Η Ελλάδα έδειξε ότι είναι σοβαρή με τις μεταρρυθμίσεις. Τήρησε τις δεσμεύσεις της. Και γνωρίζω πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για τον ελληνικό λαό. Αλλά τα μέτρα είναι για να αλλάξουν την ανταγωνιστιικότητά της και απόψε το Eurogroup αναγνώρισε την προσπάθειά της. Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και πρέπει να συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα» υπογράμμισε ο Ολι Ρεν.
Η Ελλάδα είναι και πάλι «στο δρόμο για ένα βιώσιμο χρέος» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σχολιάζοντας την συμφωνία για την μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020.
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήθελε να διασφαλίσει ότι η ζώνη του ευρώ θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για να βάλει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ως προς το χρέος της. Τώρα μπορώ να πω ότι αυτό έχει γίνει», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.
www.e-go.gr