Με αφορμή την επιστολή συναδέλφων προς τον πρόεδρο της Φαρμακευτικής Σχολής, ζητήθηκε η επιστημονική άποψη των καθ'ύλην αρμοδίων.
Συνέντευξη στο blog Farmakopoioi έδωσε η διευθύντρια του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Ζωή Νταϊφώτη.
- Κυρία Νταϊφώτη, θα μας ενδιέφερε η επιστημονική σας άποψη σχετικά με το επίκαιρο θέμα περί συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία. Καταρχήν, υπάρχουν στοιχεία για το σε ποιες Ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζεται - αν εφαρμόζεται - αυτός ο τρόπος συνταγογράφησης και όχι με βάση την εμπορική ονομασία;
- Στην πρόσφατη δημοσίευση καταξιωμένων ερευνητών που μελέτησαν τα ισχύοντα στις Χώρες της Ε.Ε (Vogler S, Zimmermann N, Leopold C, de Joncheere K. Pharmaceutical policies in European countries in response to the global financial crisis. Southern Med Review. 2011;4(2):22-32 ), φάνηκε ότι σε 21 χώρες οι φαρμακοποιοί επιτρέπεται να αντικαθιστούν τα πρωτότυπα φάρμακα με φθηνότερα γενόσημα σε εθελοντική βάση, ενώ σε 6 χώρες (Δανία, Γερμανία, Φινλανδία, Μάλτα, Σουηδία και Σλοβακία) είναι υποχρεωτικό, εκτός εάν ο ιατρός ή ο ασθενής έχουν αντίθετη άποψη και αυτή πρέπει να εμπίπτει σε καταστάσεις που έχουν πλήρως διευκρινιστεί από τις υπεύθυνες αρχές.
Τώρα επί της ουσίας, ο φαρμακοποιός τόσο επιστημονικά όσο και νομοθετικά έχει το δικαίωμα της διάθεσης των φαρμάκων, ακόμα και της χορήγησης των μη συνταγογραφουμένων φαρμάκων στον ασθενή.
- Ο φαρμακοποιός ασκεί ιατρική πράξη χορηγώντας άλλη εμπορική ονομασία της ίδιας δραστικής;
Δεν ασκεί Ιατρική πράξη με το να χορηγεί την ίδια δραστική με άλλη εμπορική ονομασία, απλώς ασκεί την επιστήμη του.
Έχει όλες τις γνώσεις που του επιτρέπουν να αναγνωρίζει τη δραστική, τη δοσολογία και τη μορφή. Επισημαίνεται ότι η φαρμακευτική ανήκει στις επιστήμες υγείας και ο συμβουλευτικός ρόλος του φαρμακοποιού προς τον ασθενή είναι ιδαίτερα σημαντικός κυρίως σε θέματα που αφορούν στο δοσολογικό σχήμα, σε αλληλεπιδράσεις με τροφές και άλλα φάρμακα, ανεπιθύμητες ενέργειες κ.α. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα οι φαρμακοποιοί να θέσουν ως προτεραιότητα τη στήριξη της επιστήμης τους και την αναβάθμιση του ρόλου τους ως επιστήμονες υγείας.
Αυτό θέλει δουλειά, αυτοκριτική και απόριψη των παλαιών κλασικών πρακτικών που οδήγησαν στο σημερινό σημείο της αμφισβήτησης της επιστήμης της Φαρμακευτικής.
Ζέτα Παπαδοπούλου-Νταϊφώτη
Καθηγήτρια Φαρμακολογίας
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών
- Πληρωμές ΕΟΠYΥ-Rebate-Γενικά Εργαλεία Διαχείρισης
- Ταμεία/κατάθεση ΕΟΠΥΥ- Βασικοί κανόνες/Σφραγίδες/ΘΕΤΙΚΗ ΛΙΣΤΑ
- Α' ΒΟΗΘΕΙΕΣ-Παιδικά σιρόπια-Διάφορα επιστημονικά
- Νομοθεσία-Φορολογικά
- Συμμετοχές Φαρμάκων/ΕΚΑΣ/1€/Αναπηρία
- ΦΥΚ/ΦΥΚ πλατφόρμας/Φάρμακα ΕΟΠΥΥ/Εξωσωματικές/ΧΝΑ
- Φαρμακείο Επιχειρήσεων
- ΕΜΒΟΛΙΑ-Αντιγριπικά-Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ)
- Αναλώσιμα/Συσκευές-Διαβήτης-Ειδική/Υγιεινή Διατροφή- Clawback -Εκπαιδευτικά βίντεο
- Επικοινωνία