Το θέμα είναι απλό: Για τα ΜΗΣΥΦΑ θα ήταν χρησιμότατο ένα κοινό μέτωπο γιατρών-φαρμακοποιών. Αν αυτό το μέτωπο ήταν ισχυρότατο όσο μοντέρνες ή "μαρκετίστικες" και εάν έκαναν οι εταιρείες τις συσκευασίες των φαρμάκων, κανένας δεν θα τολμούσε καν να ξεκινήσει να μιλάει για φάρμακα σε σούπερ-μάρκετ... Ωστόσο κάποιοι φρόντισαν αυτή η κοινή γραμμή να μην μπορεί ούτε σαν αστείο να ακολουθηθεί (βλέπε "δραστική"...).
Επειδή όμως, ακόμα και τώρα, (και παρά την πολύ δύσκολη θέση στην οποία βρισκόμαστε) υπάρχει ακόμα ένα ελάχιστο χρονικό περιθώριο καλό είναι να...
... διοχετεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια σύναψης συμμαχιών (ούτε οι φαρμακοποιοί, πρωτίστως, ούτε οι γιατροί, δευτερευόντως, έχουν να κερδίσουν τίποτα από την απαξίωση του συστήματος Υγείας με τις δομές, που ήδη ξέρουμε).
Καλό είναι να μην αναλωθούμε σε διαμάχες με δημοσιογράφους και άλλα σχετικά. Το παιχνίδι του μάρκετινγκ, του εντυπωσιασμού, ακόμα -δυστυχώς- και της παραπληροφόρησης το ξέρουν πολύ πολύ καλύτερα. Πρέπει να μεταφέρουμε την "μάχη" σε άλλο πεδίο, όπου θα έχουμε πλεονέκτημα δυνάμεων.
Πλήθος ερευνών αποδεικνύουν ότι μέσο/μακροπρόθεσμα μια απελευθέρωση του τρόπου διακίνησης ακόμα και μέρους κατηγοριών φαρμάκων οδηγεί τελικά σε αύξηση των τιμών των φαρμάκων και σε αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων, που χρειάζονται τελικά να νοσηλευτούν (με έξοδα του ίδιου του κράτους) λόγω νόσησης από...φάρμακα ακατάλληλα για αυτούς. Είναι αναγκαία η άμεση συστράτευση φαρμακευτικών συλλόγων, ιατρικών συλλόγων, ΕΟΦ, ΚΕ.Σ.Υ. ,οικονομολόγων και νομομαθών.
Κυρίως όμως -και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό- αν τελικά αυτή αποδειχτεί μία μάχη που ούτως ή άλλως θα χάσουμε τότε πρέπει από τώρα να πιέσουμε για αντισταθμιστικά οφέλη: "Πάγωμα" ποσοστού κέρδους σε επίπεδο, που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα και του μικρομεσαίου φαρμακείου, εξόφληση τιμολογίων ΕΟΠΥΥ αυστηρά σύμφωνα με την σύμβασή μας, εφαρμογή του νόμου περί εκπτώσεων των εταιρειών προς τα φαρμακεία, εξασφάλιση "φιξ" λιανικής τιμής για όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα (ΜΗΣΥΦΑ, ΦΥΚ και λοιπά συνταγογραφούμενα)και απαγόρευση οποιασδήποτε μορφής "προσφοράς" που να τα περιλαμβάνει, φορολογικές ελαφρύνσεις (για το σύνολο των φαρμακείων, ανεξαρτήτως εταιρικής μορφής λειτουργίας), ουσιαστική (βάση συγκεκριμένων νομοθετημάτων) ενίσχυση/ανάδειξη του ρόλου του φαρμακοποιού (όσο οξύμωρο και εάν ακούγεται αυτό σε μια χώρα που δεν διαφοροποιεί την φέτα από το αναλγητικό...) με παράλληλη αποτίμηση των υπηρεσιών φαρμακείου.
Υ.Γ.-1 Όταν λέμε ΜΗΣΥΦΑ, σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για κάποιο αγαθό, που μπορεί άνετα να εξομοιωθεί με δέκα φέτες τυρί του τοστ ή ένα κιλό πατάτες. Μιλάμε πάντα για ΦΑΡΜΑΚΟ, το οποίο υπόκειται σε συγκεκριμένους κανόνες φαρμακοδυναμικής και φαρμακοκινητικής, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την χορήγησή του δια χειρός επαγγελματία Υγείας. Ακόμα λοιπόν και χωρίς συνταγή γιατρού, τα ΜΗΣΥΦΑ δεν παύουν να υπόκεινται στον έλεγχο ενός επιστήμονα Υγείας (του Φαρμακοποιού στην συγκεκριμένη περίπτωση) πριν χορηγηθούν στον ασθενή, προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες, αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής, αντιδράσεις υπερευαισθησίας, εσφαλμένα δοσολογικά σχήματα κλπ. Το ΦΑΡΜΑΚΟ δεν επιλέγεται από τον ασθενή με βάση την διαφήμιση στην τηλεόραση ή την ελκυστική συσκευασία. Επιλέγεται από τον Ιατρό ή και τον Φαρμακοποιό (προκειμένου για ΜΗΣΥΦΑ) σύμφωνα με το ιστορικό του ασθενούς, την φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως ήδη ακολουθεί για κάποιο άλλο νόσημα, την φύση και την σοβαρότητα της κατάστασής του.
Υ.Γ.-2 Η Κίτρινη Κάρτα θα καταργηθεί επίσημα ως θεσμός στην χώρα μας (συναινεί άραγε και ο ΕΟΦ σε αυτό;) ή θα συμπληρώνεται από τον εκάστοτε ταμία (που όμως δεν θα είναι επαγγελματίας Υγείας)
Υ.Γ.-3 Για το κοινό καλό ας μη ξεχνάμε πως "Η Φαρμακευτική είναι αδελφή της Ιατρικής και όχι κόρη του Εμπορίου"...
Υ.Γ.-4 Ας δοθεί επιτέλους βήμα λόγου και σε έγκριτους δημοσιογράφους που θέλουν να εκφέρουν αντίθετη άποψη...
Νεκταρία Μενδρινού
Φαρμακοποιός