Δεύτερες σκέψεις επικρατούν στην παρούσα φάση στο Μέγαρο Μαξίμου για τον ανασχηματισμό, ο οποίος, αν και είχε αρχικά σχεδιαστεί για να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την αναχώρηση της Τρόικας και τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, τελικά, όπως φαίνεται, δεν θα ανακοινωθεί μέσα στους δύο επόμενους μήνες...
Ο Αντώνης Σαμαράς, αν και έχει διαπιστώσει ουσιαστικές αρρυθμίες και καθυστερήσεις, θεωρεί πως μια ριζική αλλαγή σε πρόσωπα στην παρούσα φάση θα δημιουργούσε νέες καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο, ενώ δεν θέλει να προχωρήσει και σε ένα «μοίρασμα» υπουργείων με τους κυβερνητικούς εταίρους. Στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι να κλείσουν άμεσα οι εκκρεμότητες που υπάρχουν με την Τρόικα, κυρίως όσον αφορά στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, και να προχωρήσει με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Στο Μέγαρο Μαξίμου μάλιστα εκτιμούν πως μια φημολογία περί ενδεχόμενου ανασχηματισμού θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς θα αποσπάσει τους υπουργούς από το κυβερνητικό τους έργο, ενώ θα ξεκινήσει και ένας κύκλος εσωτερικής αντιπαράθεσης μεταξύ στελεχών σε μια προσπάθεια να διασωθούν την ώρα της... κρίσης.
Ο Αντώνης Σαμαράς πάντως έχει ήδη προχωρήσει στην αξιολόγησή του και είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει στις αλλαγές που επιθυμεί.
Εξάλλου είναι σαφές πως υπάρχουν στελέχη στο Υπουργικό Συμβούλιο που δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, ενώ συνεχίζονται και σε αρκετές περιπτώσεις οι αντιπαραθέσεις μεταξύ στελεχών μέσα στα ίδια υπουργεία.
Σε κάθε περίπτωση, ήσυχοι θα πρέπει να κοιμούνται στο υπουργείο Οικονομικών καθώς τόσο το έργο του Γιάννη Στουρνάρα όσο και του Χρήστου Σταϊκούρα έχει αξιολογηθεί θετικά. Αγνωστη πάντως παραμένει η τύχη που θα έχει ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης καθώς οι σχέσεις του με τον κ. Στουρνάρα δεν είναι και οι καλύτερες.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος φαίνεται να παραμένει στο υπουργείο Εξωτερικών, εκτός αν ο ίδιος επιδιώξει να μετακινηθεί σε άλλο πόστο.
Εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος θα βρίσκεται με μαθηματική ακρίβεια ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνης Μανιτάκης, στον οποίο τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από τα άλλα υπουργεία επιρρίπτουν ουσιαστικές ευθύνες για τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση.
Παράλληλα, στο Μαξίμου επικρατεί έντονη δυσφορία για το γεγονός ότι ο κ. Μανιτάκης, τασσόμενος τόσο ανοιχτά κατά των απολύσεων στο Δημόσιο, οδηγεί την κατάσταση σε εμπλοκή με την Τρόικα, αν και ακόμα και μέσα από το ίδιο του το υπουργείο επισημαίνουν πως μπροστά στους τροϊκανούς η στάση του κ. Μανιτάκη είναι τελείως διαφορετική. Θετικά λόγια πάντως για το έργο του ακούει ο Μανούσος Βολουδάκης, ο οποίος φαίνεται πως θα παραμείνει στο υπουργείο διατηρώντας μια συνέχεια σε ηγετικό επίπεδο.
Αγνωστο είναι τελικά τι θα γίνει με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος έχει έρθει σε ρήξη με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία και τον κατηγορούν για απροθυμία στήριξης της οικονομικής πολιτικής σε σχέση με τους ΟΤΑ. Η επίθεση που είχε εξαπολύσει ο υπουργός Εσωτερικών κατά του Γιάννη Στουρνάρα είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε σηκώσει το τηλέφωνο και είχε μιλήσει σε υψηλούς τόνους στον κ. Στυλιανίδη.
Αυτό που ίσως πάντως διασώσει τον κ. Στυλιανίδη είναι οι άριστες σχέσεις που διατηρεί και η πολύ καλή συνεργασία του με την Task Force και το γερμανικό παράγοντα, αλλά και το γεγονός ότι εκλέγεται σε μια πολύ δύσκολη περιοχή με πολλές ιδιαιτερότητες. Αλλαγές φαίνεται πως προετοιμάζονται και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενώ, αν τελικά υπάρξει μια διάσπαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών, ίσως τελικά διασωθεί και ο Κωστής Χατζηδάκης για τον οποίο υπάρχει μια σχετική γκρίνια από συναδέρφους του που τον κατηγορούν πως πολλά ζητήματα έχουν μείνει πίσω.
Η αλήθεια είναι πάντως ότι ο κ. Χατζηδάκης βρίσκεται σε ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό υπουργείο και χρειάζεται σαφώς αρκετός χρόνος για να φανεί και να αρχίσει να αποδίδει το έργο του. Σταθερός στη θέση του θα μείνει, όπως όλα δείχνουν, ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος έχει ήδη δημιουργήσει στενές επαφές με υποψήφιους επενδυτές στη χώρα. Αλλαγή φαίνεται πως θα υπάρξει και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ το γεγονός ότι στο Μέγαρο Μαξίμου μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον Κωσταντίνο Αρβανιτόπουλο οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Αβέβαιο είναι το μέλλον του Γιάννη Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας, ο οποίος, αν και έχει παρουσιάσει σημαντικό έργο, κυρίως στον τομέα των περικοπών, γίνεται δέκτης μιας έντονης δυσφορίας από συναδέλφους του για καθυστερήσεις στην υλοποίηση αρκετών μνημονιακών υποχρεώσεων, ενώ το υπουργείο Οικονομικών γκρινιάζει για τις δηλώσεις του περί συμφωνίας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, κάτι που, όπως λένε, έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να μην πηγαίνουν στις εφορίες να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Ριζικές αλλαγές φαίνεται πως θα υπάρξουν στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθώς ο Αντώνης Σαμαράς δεν φαίνεται ενθουσιασμένος από το έργο των κ.κ. Λυκουρέντζου και Σαλμά, ενώ από τη στάση και την εμμονή του κ. Βενιζέλου θα κριθεί αν θα παραμείνει στο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν επιμείνει, τότε ο κ. Τσαυτάρης θα είναι παρελθόν με πιθανή αναβάθμιση του Μάξιμου Χαρακόπουλου. Στη θέση του θα παραμείνει, όπως φαίνεται, ο Αντώνης Ρουπακιώτης, σίγουρη θεωρείται η Ολγα Κεφαλογιάννη, ενώ μάλλον αλλαγές θα έχουμε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με το οποίο φλερτάρει ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος θα πρέπει να ξεπεράσει το βέτο της ΔΗΜ.ΑΡ.
Ησυχος θα πρέπει να κοιμάται ο Νίκος Δένδιας για τον οποίο ο Αντώνης Σαμαράς εκφράζεται με τα καλύτερα λόγια, ενώ άγνωστο είναι το μέλλον και του Θεόδωρου Καράογλου.
Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα κριθούν από τη συμφωνία που θα υπάρξει μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και τα ονόματα που θα προτείνουν στον Αντώνη Σαμαρά.
Ο πρωθυπουργός πάντως είναι αυτός που θα έχει τον τελευταίο λόγο, καθώς στο κάτω κάτω είναι και αυτός που θα λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό.
ksipnistere.blogspot.gr