Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Τεχνητές ή μη οι ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά;


Τεχνητή είναι κατά τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά η έλλειψη φαρμάκων στην αγορά την οποία την αποδίδει σε κύκλωμα παράνομων επανεξαγωγών μεταξύ ορισμένων φαρμακαποθηκών και φαρμακείων.
Αυτή είναι η μία πλευρά της πραγματικότητας, η άλλη την οποία μάλλον ξεχνά ο υπουργός είναι ότι η μία μετά την άλλη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία αποσύρει ή απειλεί πως θα αποσύρει τα φάρμακα της από τη χώρα μας. Από τη μία τα χρήματα που της χρωστά ο ΕΟΠΠΥ κι από την άλλη το νέο δελτίο τιμών των φαρμάκων που πλήττει ανυπόφορα τις τσέπες της με τις χαμηλές τιμές, καταλήγει να παραβιάζει την ελληνική νομοθεσία και να παίρνει αποφάσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «στυγνός εκβιασμός» σε βάρος χιλιάδων ασθενών.
Η πιο πρόσφατη στον κατάλογο εταιρεία που...



... απέσυρε από την ελληνική αγορά δύο πολύ σημαντικά φάρμακα για σοβαρές ασθένειες, το Tracleer και το Zavesca, είναι η Actelion.
Η εταιρεία θεώρησε ότι το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων πλήττει τα κέρδη της κι έτσι απλά απέσυρε δύο φάρμακα τα οποία απευθύνονται σε 500 ασθενείς που πάσχουν από πνευμονική υπέρταση και μεταβολικά νοσήματα. Φάρμακα τα οποία, όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ σε έγγραφο του στις 21 Φεβρουαρίου προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά (σσ. το έγγραφο είχαμε παρουσιάσει αποκλειστικά στο farmakopoioi.blogspot ): «… δε μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα»!
Γιατί συνέβη αυτό;
Όπως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ ενημερώνει εγγράφως το υπουργείο Υγείας στις 21 Φεβρουαρίου: «Η εταιρεία έχει ενστάσεις για την τιμολόγηση των εν λόγω προϊόντων μετά από την έκδοση του νέου δελτίου τιμών»!
Ο πρόεδρος Ε. Παπαγεωργόπουλος ζητά την παρέμβαση του Μ. Σαλμά: «Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας καθώς αν αποσυρθούν τα φάρμακα αυτά από την αγορά και αναγκαστεί ο οργανισμός να τα εισάγει από το εξωτερικό για την κάλυψη των ασθενών, θα προκύψει σημαντικό κόστος για τον Οργανισμό»...
Η πράξη αυτή της εταιρείας συνιστά παραβίαση της ελληνικής νομοθεσίας που είναι σαφής για την υποχρέωση διατήρησης αποθέματος τριμήνου στα φάρμακα από τις εταιρείες, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Η εταιρεία Actelion είχε ενημερώσει επισήμως τον ΕΟΠΠΥ ότι θα αποσύρει τα δύο αυτά φάρμακα από την αγορά στις 25 Φεβρουαρίου.
Φυσικά στο «θρίλερ» συμμετέχουν και άλλες εταιρείες, όπως μία μεγάλη πολυεθνική η οποία επίσης έχει προειδοποιήσει την πολιτεία πως εάν μέχρι τις 15 Μαρτίου δεν αποπληρωθεί μέρος του χρέους του ΕΟΠΠΥ, θα αποσύρει 72 φάρμακα από την αγορά!
Στο παρασκήνιο παίζονται πολλά. Τέλη Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης ο υπουργός Α. Λυκουρέντζος απευθύνει έκκληση προς τις φαρμακευτικές να μην αποσύρουν φάρμακα.  Εάν δεν υπήρχε ανάγκη δεν θα το έκανε. Όμως, η στάση του ξένισε καθώς τον περασμένο Νοέμβριο κι ενώ απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο συνάντησης του με διευθυντές των Υγειονομικών Περιφερειών, ο Α. Λυκουρέντζος ήταν μάλλον αυστηρός καθώς υποστήριζε πως δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί συμπεριφορές απόσυρσης φαρμακευτικών σκευασμάτων από κάποιους οι οποίοι επιδιώκουν ιδιοτελείς σκοπούς.
Τότε είχε ξεκινήσει έντομο κύμα απειλών για απόσυρση αναντικατάστατων φαρμάκων αλλά και ορισμένων που δεν θα προξενούσαν πρόβλημα στην αγορά διότι θα αντικαθίσταντο από άλλα. Μια διαδικασία που μπορεί να μην κόστισε στις τσέπες των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και στα νεύρα του κάθε υπουργού, αλλά σίγουρα ταλαιπώρησε χιλιάδες ασθενείς και ασφαλισμένους.
Οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες όπως αποκαλύπτουν διά της στάσης τους, δεν έχουν πρωταγωνιστή στις αποφάσεις τους, τους έλληνες ασφαλισμένους, παρά μόνον τα κέρδη. Για ιδιωτικές επιχειρήσεις μιλάμε. Το θέμα, όμως, είναι ότι παραβιάζεται η ελληνική νομοθεσία. Έχουν διωχθεί γι’ αυτό;
Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Θοδωρής Σκυλακάκης, μέλος του ΔΣ, του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκών εκτιμούσε πως: «Τουλάχιστον 1.200 από τα 4.000 ευρείας κυκλοφορίας φάρμακα λείπουν από τη φαρμακευτική αγορά».
Είχε προηγηθεί λίγους μήνες πριν η απόσυρση 16 φαρμάκων από την ελληνική αγορά εταιρείας που έβλεπε τις τιμές των προϊόντων της να κατατάσσονται μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρώπη.
Γι’ αυτούς η αντιμετώπιση του έλληνα ασθενή είναι καθαρά μαθηματική πράξη.
Σύμφωνα δε με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian και τίτλο: «Ξεμένει από φάρμακα η Ελλάδα» σε δηλώσεις του ο Κωνσταντίνος Φρουζής, γενικός διευθυντής της εταιρείας Novartis και πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ανέφερε πως οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι πλέον 20% χαμηλότερες από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στις 22 χώρες της Ευρωζώνης, δίνοντας το στίγμα του τι πρόκειται να συμβεί με τα φάρμακα στη χώρα μας.
Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διάσωση των κερδών τους και σίγουρα όχι η σωτηρία των ασφαλιστικών ταμείων.
Τελικά, φταίει το κέρδος των «κακών» φαρμακοποιών και οι εξαγωγές των «κακών» φαρμακαποθηκάριων για τις ελλείψεις φαρμάκων ή η αδυναμία μας ως χώρα να απαντήσουμε σε «στυγνά» deals;