Για τουλάχιστον ένα τρίτο των Αμερικανών ενηλίκων το διαδίκτυο –και συγκεκριμένα οι μηχανές αναζήτησης– αποτελεί ένα διαγνωστικό εργαλείο, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center.
Το αμερικανικό κέντρο ερευνών διαπίστωσε ότι από το 2000 το ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου που αναζητούν πληροφορίες για την υγεία τους μέσω των ψηφιακών εργαλείων, έχει μείνει σταθερό στο 80%. Τονίζει όμως ότι οι εκτενείς αυτές αναζητήσεις κατέληξαν σε διαγνώσεις για τις οποίες στο ένα πέμπτο των περιπτώσεων οι γιατροί διαφωνούν.
Η δημοσιογράφος του GigaOM, Ki Mae Heussner, αναφέρει ότι οι γιατροί – κυρίως στις ΗΠΑ– επιχειρούν να προσαρμοστούν στη νέα αυτή πραγματικότητα, αλλά δεδομένου της συχνότητας των ατόμων που στέλνουν προσωπικά μηνύματα σε αυτούς, είτε μέσω των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης είτε άλλων καναλιών επικοινωνίας, απαιτείται ένα μεγαλύτερος αριθμός γιατρών που θα ανταποκρίνονται.
“Η σχέση μας με τους ασθενείς κάποτε καθοριζόταν εξ ολοκλήρου από το ότι αποτελούσαμε τη μοναδική πηγή πληροφοριών”, δήλωσε ο γιατρός από την πολιτεία του Τέξας, Bryan Vartabedian, ο οποίος είναι ενεργός χρήστης του Twitter. “Καθώς οι ασθενείς αποκτούν πρόσβαση σε νέες πληροφορίες, η σχέση τους με τους γιατρούς αλλάζει. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο καταναλωτής υγείας το 2013 είναι η γνώση που αφορά τα θέματα υγείας –η κατανόηση του τι είναι αξιόπιστο και τι δεν είναι”, προσθέτει ο ίδιος.
Ορισμένες μελέτες στο παρελθόν επιχείρησαν να αξιολογήσουν την εγκυρότητα των δεδομένων που εμφανίζουν οι μηχανές αναζήτησης, αλλά κατέληξαν σε ανάμεικτα συμπεράσματα. Μια μελέτη το 2001 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση μηχανών αναζήτησης για ιατρικές πληροφορίες δεν ήταν αποτελεσματική. Επιπλέον, μια άλλη μελέτη το 2006 που δημοσιεύτηκε στο Βρετανικό Ιατρικό Περιοδικό (BMJ) διαπίστωσε ότι όταν δύο γιατροί πληκτρολόγησαν συμπτώματα σε ένα πλαίσιο αναζήτησης, η Google ήταν σε θέση να παρέχει μια ακριβή διάγνωση στο 58% των περιπτώσεων.
Από τη μία πλευρά, το διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες κατευθύνοντας τους σε πολύτιμες πληροφορίες και μελέτες που ακόμη και οι γιατροί τους πιθανόν δεν γνωρίζουν. Από την άλλη όμως, οι μηχανές αναζήτησης δεν προσφέρουν αρκετούς τρόπους υπολογισμού της αξιοπιστίας των πληροφοριών. Οι γιατροί στο σημείο αυτό θα πρέπει να ενημερώνουν για μη έγκυρα δεδομένα που ενδεχομένως οι ασθενείς θα συναντήσουν online, σύμφωνα με τον δρ. Vartabedian.
Εάν η μηχανή αναζήτησης της Google βοηθά τους ασθενείς στο να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο της υγείας τους ή μπορεί απλώς να τους ωθήσει στο να επισκεφθούν το ιατρείο, τότε αυτό δεν είναι κάτι άσχημο, σύμφωνα με την παιδίατρο στο Σιάτλ, Wendy Sue Swanson. Να σημειωθεί ότι η ίδια χρησιμοποιεί το ιστολόγιο (blog) του νοσοκομείου στο οποίο εργάζεται και το Twitter για να βοηθά τους ασθενείς της.
Πάντως, τη στιγμή που η τάση για online αναζήτηση πληροφοριών για την υγεία παραμένει σταθερή, οι γιατροί που θα στέλνουν e-mail στον ασθενή ή θα επιμελούνται το περιεχόμενο online πληροφοριών, θα αποτελέσει μια νέα ανάγκη.
www.pmjournal.com