Σύσκεψη για την οδική ασφάλεια και την ετοιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας τόσο κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα όσο και στη θερινή περίοδο, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) υπό τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Λυκουρέντζος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ετοιμότητα του συστήματος, αλλά και για την ουσιαστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, «που είναι μια ελπιδοφόρα και αισιόδοξη προοπτική για την ελληνική κοινωνία», όπως είπε. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα τροχαία περιστατικά το 2012 ήταν 15.235 έναντι 16.841 το 2011.
Το υπουργείο Υγείας, το ΕΚΕΠΥ, το ΕΚΑΒ και η Τροχαία, έχουν εκδώσει οδηγίες οδικής αγωγής προς τους πολίτες/οδηγούς ούτως ώστε να αποφεύγονται κατά το δυνατόν οι λόγοι για τους οποίους προκαλούνται τα τροχαία ατυχήματα, ανέφερε ο υπουργός.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, απαντώντας σε ερώτηση για την ανανέωση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, ο κ. Λυκουρέντζος είπε ότι «είναι σημαντική η πρόκληση για τη χώρα μας να επιτύχουμε την ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ σε ποσοστό άνω του 50% της σημερινής διαθεσιμότητάς τους, αξιοποιώντας τους πόρους της 4ης Προγραμματικής Περιόδου.
Ωστόσο -προσέθεσε- αυτό προϋποθέτει τόσο οι δραστηριότητες του υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας να εντατικοποιηθούν όσο και οι εταιρείες οι οποίες υποβάλλουν τις προτάσεις τους στους διαγωνισμούς, να αποφεύγουν τις προσφυγές στην Δικαιοσύνη διά ασήμαντον αφορμή και να καθυστερούν ή να ματαιώνουν τις διαγωνιστικές διαδικασίες».
Εκτός του υπουργού Υγείας, στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι γενικοί γραμματείς Υγείας, Πελοπίδας Καλλίρης και Χριστίνα Παπανικολάου, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Νίκος Μπραβάκος, ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Παναγιώτης Ευσταθίου, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης και Αριστομένης Συγγελάκης και ο διευθυντής της Τροχαίας Αρχηγείου ΕΛΑΣ, ταξίαρχος Ηλίας Παπασπυρόπουλος.
Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας έχει λάβει έκτακτα μέτρα για την κάλυψη του Εθνικού Οδικού Δικτύου κατά την περίοδο του Πάσχα. Η κάλυψη θα γίνει με ανάπτυξη σε συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου Κινητών Μονάδων Επείγουσας Προνοσοκομειακής Ιατρικής και Ασθενοφόρων.
Επίσης, το ΕΚΑΒ απευθύνει έκκληση για τη σωστή χρήση του «166» και την κλήση του μόνο σε καταστάσεις που είναι αναγκαία η επείγουσα βοήθεια.
Όπως ανακοίνωσε ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, σχεδιάζεται η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Τραύματος με την αναδιάρθρωση και επέκταση του συστήματος καταγραφής σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς και η ένταξη ενότητας με θέμα «φάρμακα και οδήγηση», στο μάθημα φαρμακολογίας των ιατρικών σχολών. Επίσης, ανακοίνωσε μέτρα για το συντονισμό της εθνικής πολιτικής για την πρόληψη των ατυχημάτων.
Τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά και τα κακοήθη νοσήματα, και σύμφωνα με τα στοιχεία, στην ΕΕ καταγράφονται ετησίως 1,3 εκατ. τροχαία με 43.000 νεκρούς και 1,7 εκατομμύρια τραυματισμούς. Το κόστος από τα τροχαία ανέρχεται στο 1,3% του ΑΕΠ κάθε κράτους και στην ΕΕ ετησίως διατίθεται ποσό ύψους 160 δισ. ευρώ, το οποίο ισοδυναμεί με το 2% του ΑΕΠ της ΕΕ. Στην Ελλάδα, κάθε βαριά τραυματισμένος κοστίζει περίπου 30.000 ευρώ και κάθε ελαφριά τραυματισμένος 3.000 ευρώ. Η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται ετησίως με πάνω από 14 εκατ. ευρώ για την πληρωμή συντάξεων ή αποζημιώσεων χωρίς να υπολογίσουμε την απώλεια εργατικού δυναμικού.
www.newsbeast.gr