Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Οικονομική κρίση και στρες πυροδοτούν την υπέρταση

Διπλό «δεσμό» με την υπέρταση δημιουργούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε έντονα τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα. Το στρες λόγω της οικονομικής στενότητας είναι παράγων αύξησης της αρτηριακής πίεσης, η αντιμετώπιση της οποίας απαιτεί και σωστή διατροφή και σωστή διαβίωση. Και οι δύο τομείς όμως πλήττονται εξίσου από την έλλειψη ρευστότητας.

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκαναν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (Κυριακή 7 Απριλίου), η οποία εφέτος είναι αφιερωμένη στην υπέρταση.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης, συντονιστής διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής Ασκληπιείου Βούλας κ. Αθανάσιος Ι. Μανώλης, η μείωση της πρόσληψης άλατος σε 2,4 νατρίου την ημέρα -από κάθε πηγή- οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης από 2 ως 8 mm Hg. Δηλαδή αν κάποιος έχει πίεση 143/92 mm Hg (δηλαδή είναι υπερτασικός), μπορεί να την κατεβάσει σε 138/88 mm Hg (δηλαδή εκτός των παθολογικών ορίων).

Επίσης:
- Η απώλεια κιλών οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης από 5 ως 20 mm Hg για κάθε 10 κιλά μείωσης του σωματικού βάρους.

- Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ σε λιγότερο από δύο ποτά την ημέρα οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης από 2 ως 4 mm Hg.

- Περπάτημα 30 λεπτών την ημέρα (5 ως 7 ημέρες την εβδομάδα) έχει αποτέλεσμα τη μείωση της αρτηριακής πίεσης από 4 ως 9 mm Hg.

- Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και τροφών με χαμηλά λιπαρά σε καθημερινή βάση συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 8 - 14 mm Hg.

- Η αντικατάσταση του άλατος με υλικά χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και αυξημένης σε κάλιο οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 5,4 mm Hg.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή της Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης κ. Κωνσταντίνο Τσιούφη, υπάρχει σχέση μεταξύ του χρόνιου στρες και της εμφάνισης και εγκατάστασης της υπέρτασης.

Και όχι μόνο αυτό. Το χρόνιο στρες συνδέεται στενά και με τις επιπλοκές της υπέρτασης. Οι ασθενείς με έντονο, καθημερινό στρες, όπως σημείωσε ο κ. Τσιούφης, είναι συνήθως άτομα στα οποία όχι μόνο αυξάνεται έντονα η πίεσή τους σε στρεσογόνα ερεθίσματα, αλλά έχουν και την τάση να ακολουθούν λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής. Με άλλα λόγια, οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι αυτοί καταναλώνουν συνήθως περισσότερες «έτοιμες» τροφές, αλάτι, αλκοόλ και καφεϊνούχα σκευάσματα με αποτέλεσμα να επιτείνεται το πρόβλημα της αυξημένης αρτηριακής πίεσης. «Άτομα με αυξημένο άγχος και κατάθλιψη», πρόσθεσε, «συχνά δεν ακολουθούν την προτεινόμενη αντιυπερτασική αγωγή και εμφανίζουν διαταραχή των νευρο-ορμονικών μηχανισμών ρύθμισης της πίεσης».

Ο κ. Τσιούφης αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα μελέτης στην οποία συμμετείχαν 123.000 ενήλικες. Η μελέτη έδειξε, μεταξύ άλλων, ότι η οικονομική κατάσταση και η ανεργία συσχετίζονται απευθείας με την υπέρταση και πως η νόσος έχει μια παράδοξη σχέση με την επαγγελματική κατάρτιση.