Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

2.560 ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΚΑΙ 55 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΔΩΣΑΝ «ΠΑΡΩΝ» ΣΤΟ 13ο PHARMA POINT


Με την αθρόα συμμετοχή φαρμακοποιών και εκπροσώπων της φαρμακευτικής αγοράς από όλη την Ελλάδα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του φαρμακευτικού συνεδρίου-έκθεσης PHARMA point το απόγευμα της Κυριακής. Το συνέδριο διοργάνωσε για 13η χρονιά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, το διήμερο 12 και 13 Οκτωβρίου στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" στη ΔΕΘ, υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.



Ξεχωριστή στιγμή στις εργασίες του συνεδρίου αποτέλεσε η παρουσία του εκπροσώπων από τους εθνικούς φαρμακευτικούς συλλόγους της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, και η συμμετοχή τους σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Η φαρμακευτική περίθαλψη στις χώρες των μνημονίων». Συγκεκριμένα, το απόγευμα του Σαββάτου 12 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, η Representative of Spanish delegation κα Sonia Ruiz, ο President of Ordem dos Pharmaceuticos κ. Carlos Maurício Barbosa, και ο πρόεδρος Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Άριστος Πετρίδης παρουσίασαν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις χώρες τους, ειδικότερα στον χώρο του φαρμακείου, συζήτησαν διαφορές και ομοιότητες  και ανταλλάξανε απόψεις και προτάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των φαρμακείων. Τη συζήτηση συντόνισε ο γενικός γραμματέας του ΠΦΣ κ. Δημήτρης Καραγεωργίου, ενώ ενεργή ήταν η συμμετοχή και του κοινού που παρακολούθησε το στρογγυλό τραπέζι, θέτοντας ερωτήσεις και εκφράζοντας την ανησυχία του για το μέλλον του φαρμακείου στις «μνημονιακές» χώρες.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ και του ΦΣΘ, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, τόνισε στην εισήγησή του ότι «Η παρουσία των συναδέλφων μας από χώρες της Νοτίου Ευρώπης, που πλήττονται από την κρίση, επιβεβαιώνει δύο πράγματα:
1. Η κρίση δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, όσο κι αν οι συνέπειες της στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα βαριές
2. Η συνταγή που έχουν αποφασίσει οι δανειστές, απέναντι στις χώρες μας, είναι η ίδια και περιλαμβάνει λιτότητα, σε σημείο στραγγαλισμού της αναπτυξιακής προσπάθειας.»
Μιλώντας δε για τις συνέπειες της κρίσης στον τομέα της φαρμακευτικής περίθαλψης, ο κ. Θεοδοσιάδης επισήμανε ότι ο δρόμος που επελέγη για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, «της απρογραμμάτιστης και πανικόβλητης προσπάθειας να κοπεί ότι μπορεί να κοπεί, διανθισμένη με ειλικρινείς ή λιγότερο ειλικρινείς προσπάθειες εκσυγχρονισμού ενός απαρχαιωμένου συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης, με στόχο τη χαμηλότερη δυνατή δαπάνη», παρέσυρε στη δίνη του τα πάντα, μαζί με τη βιωσιμότητα των φαρμακείων.
  
Η βραδιά έκλεισε με την απονομή τιμητικής διάκρισης στους φαρμακοποιούς Γιάννη Βασιλειάδη, Τάσο Μπιμπλή, Βασίλειο Νικόλτσιο, Κώστα Σουβατζίδη, Γιάννη Συλλιγνάκη, Πολυχρόνη Συμεωνίδη, Γεώργιο-Ξάνθιππο Τροχόπουλο, ως ελάχιστη αναγνώριση των προσπαθειών τους για την καταξίωση και ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου του φαρμακοποιού. Επίσης, βραβεύτηκε η φοιτήτρια που εισήχθη με τη μεγαλύτερη βαθμολογία στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, το 2013, και απονεμήθηκαν υποτροφίες στα παιδιά των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης που εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο εκπρόσωπος του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστος Τσαλικίδης, οι βουλευτέςΓιάννης ΙωαννίδηςΓιώργος Ορφανός και Δέσποινα Χαραλαμπίδου, καθώς και η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Δημοσιονομικής Πολιτικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κα Αθηνά Αηδονά.

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, στο συνέδριο παρέστησαν και πραγματοποίησαν ομιλία η αντιπρόεδρος του ΕΟΦ κα Μαρία Σκουρολιάκου, και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός.
 
Μιλώντας για τον ρόλο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, η κα Σκουρολιάκου αναφέρθηκε στις δράσεις του ΕΟΦ και διευκρίνισε, σε ό,τι αφορά στα γενόσημα φάρμακα, ότι «Οι φαρμακοποιοί και οι καταναλωτές πρέπει να εμπιστευθούν τα γενόσημα καθώς όλα τα φάρμακα με άδεια κυκλοφορίας ΕΟΦ (πρωτότυπα και γενόσημα) είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και ίδιας θεραπευτικής αξίας. Η χορήγηση άδειας στα γενόσημα πραγματοποιείται σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση από κάποια εθνική αρχή ή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και προβλέπει εξονυχιστική αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων.»

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντός, μιλώντας για την προοπτική του ασφαλιστικού φορέα, αναφέρθηκε στους στόχους φαρμακευτικής περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ και τις δράσεις  για την επίτευξή τους. Διευκρίνισε ότι «H επίτευξη των στόχων του ΕΟΠΥΥ εξαρτάται άμεσα από την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής πολιτικής του. Η συνεισφορά και κατανόηση των φαρμακοποιών στην παρούσα οικονομική συγκυρία είναι καθοριστικής σημασίας» και κάλεσε τους φαρμακοποιούς να είναι αρωγοί στην προσπάθεια διασφάλισης της πρόσβασης των ασθενών στο φάρμακο.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, πραγματοποιήθηκε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ο ρόλος των ΜΥΣΥΦΑ σε σύγχρονα συστήματα υγείας εν μέσω οικονομικής κρίσης» στο οποίο συμμετείχαν οι φαρμακοποιοί Κώστας ΜπαϊρακτάρηςΜανώλης ΜιτάκηςΑναστάσιος Τερζής και Λευτέρης Μαρίνος. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε διευκρινίστηκαν οι όροι ΜΗΣΥΦΑ και ΜΥΣΥΦΑ, επισημάνθηκε ο αναντικατάστατος ρόλος του φαρμακοποιού στην αυτοφροντίδα και την αυτοθεραπεία, ενώ τονίστηκε ότι «Χωρίς τη συμμετοχή του φαρμακοποιού οι στόχοι των εθνικών συστημάτων υγείας δεν δύναται να εκπληρωθούν».
 
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι σύνεδροι-φαρμακοποιοί παρακολούθησαν τις ομιλίες της φαρμακοποιού Ελένης Τριανταφυλλίδου από τον Φ.Σ. Έβρου και του προέδρου του Φ.Σ. Καρδίτσας Γιάννη Γκορτσίλα οι οποίοι παρουσίασαν «το φαρμακείο με τη ματιά των νέων συναδέλφων». Επισήμαναν ότι το φαρμακείο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του συστήματος υγείας και πρέπει να έχει παρεμβατικό ρόλο στην προάσπιση της δημόσιας υγείας. Τόνισαν δε την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για την ίδρυση φαρμακείων μακριά από τα αστικά κέντρα.

Ακόμη, το καίριο θέμα του Κώδικα Δεοντολογίας Φαρμακείων αποτέλεσε αντικείμενο του στρογγυλού τραπεζιού που συμμετείχαν ο ταμίας του ΠΦΣ και πρόεδρος του Φ.Σ. ΘήβαςΣεραφείμ Ζήκας, το μέλος του Δ.Σ. του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης Σπύρος Νικολαϊδης και το μέλος του ΦΣΘ Αργύρης Αργυρόπουλος. Στη συζήτηση που ακολούθησε ανταλλάχθηκαν απόψεις και επισημάνθηκε η σπουδαιότητα της  εφαρμογής του σε όλα τα στάδια λειτουργίας του φαρμακείου. 

Τέλος, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες επιστημονικού και επαγγελματικού ενδιαφέροντος, όπως το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Φαρμακοποιών, ο ρόλος του φαρμακοποιού στον μητρικό θηλασμό, οι νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, κ.ά.

Μεγάλος χορηγός του συνεδρίου ήταν η εταιρεία MSD.
Χορηγοί επικοινωνίας ήταν: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΜΕ ΥΓΕΙΑ, Φαρμακευτικό Δελτίο, Pharmacorner, Pharmateam και Farmakopoioi