Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Ψήφισμα ΓΣ ΦΣ Αιτωλοακαρνανίας 8/3/14

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Δεν θα Θέλαμε να μιλήσουμε αυτή τη φορά για για απεργίες και κινητοποιήσεις,όχι γιατί δε χρειάζονται αλλά γιατί στο σημείο που φτάσαμε είναι αναπόφευκτες.
Το κακό όμως στη περίπτωσή μας είναι ότι γίνονται μόνο για τη τιμή των όπλων.



Έχουμε χάσει δυστυχώς την εμπιστοσύνη, ακόμη στον ίδιο μας τον εαυτό. Πρέπει να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αυτοπεποίθηση και να περάσουμε στην αντεπίθεση. Άμεσα.
Ο πάγκος του φαρμακείου μας να γίνει το πεδίο δράσης και αντί-προπαγάνδας μας, είμαστε 11.500 και ο κόσμος μας εμπιστεύεται, η φωνή και ο λόγος μας έχει τεράστια δύναμη, ας τα αξιοποιήσουμε.

Το πιο σημαντικό όμως είναι να αποδείξουμε εκτός από τους ασφαλισμένους και στο Σύστημα την αναγκαιότητα της παρουσίας μας.
Πρέπει να πείσουμε πως είμαστε 1.απαραίτητοι
και πως μπορούμε να γίνουμε 2. αποτελεσματικοί 3. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ

Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει άμεσα να εντάξουμε στις συζητήσεις με τρόικα και υπουργείο τις ακόλουθες προτάσεις.

1. Κατάργηση του Συνταγογράφου ιατρού - Ηλ. Φάκελος Ασθενούς - Κάρτα υγείας - άυλη συνταγή.

2.Υπεράσπιση δραστικής ουσίας και εισαγωγή του όρου Pharmacy Medicines.

3. Συνενώσεις φαρμακείων και συνεταιριστικά Φαρμακεία. - κίνητρα.

4.Κατοχύρωση αμειβομένων υπηρεσιών και υπερωριακών αμοιβών.
48ωρο Εβδομαδιαίας απασχόλησης.

5. Ανάδειξη Κοινωνικού Ρόλου μας.

Πιο αναλυτικά.

1.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥ ΙΑΤΡΟΥ- ΗΛ. ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ – ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΑΥΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.

Αργά ή γρήγορα η κάρτα υγείας θα αποτελέσει γεγονός και θα υλοποιηθεί.
Πρέπει λοιπόν να είμαστε εμείς αυτοί που θα την προτείνουμε και θα την υπερασπιστούμε ως μέτρο που μπορεί να εξοικονομήσει εκατομμύρια ευρώ στο Ασφαλιστικό μας σύστημα και επιπλέον πρέπει να κατοχυρώσουμε, ότι θα είμαστε εμείς οι διαχειριστές του νέου συστήματος.
Το σύστημα του συνταγογράφου έχει αρκετά μειονεκτήματα.
Πρώτον και κύριο δεν “παράγει” ιατρική.

Δεύτερο καταναλώνει εργατοώρες πολύτιμες για το εθνικό σύστημα υγείας απλά και μόνο επαναλαμβάνοντας προ-συνταγογραφημένα φάρμακα βάση διάγνωσης συναδέλφου του, πολλές φορές και προ τριετίας, τετραετίας.

Τρίτο εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι καθημερινά ταλαιπωρούνται σε ουρές και εκατομμύρια εργατοώρες χάνονται για τον ίδιο λόγο.

Όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν αν εμείς διεκδικήσουμε το ρόλο αυτό. Έχουμε τη γνώση, έχουμε τη τεχνογνωσία και βρισκόμαστε και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας.

Πως μπορεί να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο;

Ο ειδικός Ιατρός , θα διαγιγνώσκει και θα καθορίζει το θεραπευτικό σχήμα για τα χρόνια νοσήματα,ακριβώς όπως συμβαίνει και σήμερα,μόνο που θα το κάνει μέσω ειδικού λογισμικού Ηλ. Φακέλου Ασθενούς.
Εκεί θα είναι υποχρεωμένος να συνταγογράφησει το θεραπευτικό και δοσολογικό σχήμα ,να συμπληρώσει το ιστορικό του ασθενούς και να καθορίσει, βάση ειδικού πρωτοκόλλου τη χρονική διάρκεια,(για χρόνια νοσήματα από 3 μήνες έως 1 χρόνο),ορίζοντας ταυτόχρονα και το ραντεβού της επανεξέτασης του ασθενούς καθώς και τις όποιες ειδικές εξετάσεις ο ασθενής θα πρέπει να κάνει στο μεσοδιάστημα(π.χ. βιοχημικές).


Στη συνέχεια ο ασφαλισμένος με τη κάρτα υγείας του, θα προσέρχεται στο Φαρμακείο που ο ίδιος επιθυμεί και 1 φορά το μήνα θα προμηθεύεται τα φάρμακά του.
Στο μεσοδιάστημα ο φαρμακοποιός θα υποχρεούται να παρακολουθεί και να ενημερώνει το φάκελο του ασφαλισμένου, για τη πορεία της θεραπείας, κάνοντας και τις αντίστοιχες εξετάσεις,(πχ. μέτρηση αρτηριακής πίεσης), οπού αυτό κρίνετε απαραίτητο ή καθορίζεται από το θεράποντα ιατρό και αν κρίνει ότι ο ασθενείς δεν ανταποκρίνεται στο θεραπευτικό σχήμα θα μπορεί άμεσα να προτείνει επανεξέταση και μάλιστα να κλείσει αυτός το ραντεβού μέσου του συστήματος για λογαριασμό του ασθενούς στο θεράποντα ιατρό του.
Απλά χωρίς γραφειοκρατεία χωρίς χαρτιά και σφραγίδες.
Τέλος το βερεσέ και επιτέλους προγραμματισμός και ρύθμιση παραγγελιών και καθορισμός του στοκ.
Σκεφτείτε μόνο της προοπτικές και τα οφέλη που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο για το Ελληνικό Φαρμακείο.


2.ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ PHARMACY MEDICINES

Είναι λυπηρό αγαπητοί συνάδελφοι που δεν υπερασπιζόμαστε,όπως θα άρμοζε τουλάχιστον, τη δραστική ουσία και αφήνουμε τους άλλους να κανιβαλίζουν το αντικείμενό μας.
Η Δραστική ουσία είναι η προάσπιση της επιστημοσύνη μας και το μέσο για να σπάσει ο αμαρτωλός δεσμός ιατρών- εταιριών που ανεβάζει κατακόρυφα τη δαπάνη.
Δε πρέπει με τίποτα να χαθεί η δραστική ουσία και θα πρέπει μάλιστα να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο κάτω και να ζητήσουμε τον προκαθορισμό από τον ΕΟΦ συγκεκριμένης ποσότητας τεμαχίων ανά εμβαλάγιο για κάθε θεραπευτική κατηγορία βάση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, προκειμένου να δώσει άδεια κυκλοφορίας σε κάποιο σκεύασμα. Π.χ Στατίνες. Μια συσκευασία 30 τμχ. για όλες τις περιεκτικότητες, για όλα, γενόσημα και πρωτότυπα.
Καταντά γελοία η προσπάθεια χειραγώγησης των ιατρών από τις εταιρίες μέσω των διαφορετικών συσκευασιών. Και αρκετά κοστοβόρο για μας αλλά και τα ταμεία.

Σε όσους θέλουν τα ΜΥΣΥΦΑ στα Σ/Μ απαντάμε ότι σε τίποτα δε διαφέρουν από τα υπόλοιπα φάρμακα παρά μόνο στη πολιτική μη αποζημίωσής τους από τα ασφ. Ταμεία για οικονομικούς και μόνο λόγους.
Αντιπροτείνουμε υπερασπιζόμενοι αυτό ακριβώς το επιχείρημα, τον όρο “farmacy-medicines” και μια νέα υπηρεσία από το ελληνικό φαρμακείο.

Φαρμακευτικά σκευάσματα λοιπόν που θα συνεχίσουν να διατίθενται αποκλειστικά και μόνο μέσο των φαρμακείων. Στα φάρμακα αυτά θα υπάρχει μέγιστο όριο τα οποία θα μπορεί να προμηθευτεί ο ασθενής και την υποχρέωση ο φαρμακοποιός να καταγράφει στο σύστημα και να ενημερώνει τη καρτέλα και το ιστορικό του ασθενούς, για την ημερομηνία και τον αριθμό τεμαχίων που προμηθεύτηκε ο ασθενής.
Στη κατηγορία αυτή θα πρέπει να συγκαταλέγονται όλα τα ΜΥΣΥΦΑ με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις(π.χ. τεχνητά δάκρυα)

Εμείς διασφαλίζουμε το αντικείμενο της δουλειάς μας και μοναδική πηγή ρευστότητας του φαρμακείου μας,ο ασθενής- πελάτης εξασφαλίζει ποιοτικές υπηρεσίες και το Κράτος συνεχίζει να έχει τα οφέλη της μη αποζημίωσης των σκευασμάτων αυτών , εξασφαλίζοντας όμως ταυτόχρονα και τη μη αύξηση των νοσοκομειακών δαπανών αφού το φαρμακείο θα λειτουργεί ως ανάχωμα στις εισαγωγές λόγω αλόγιστης χρήσης.
Εκτός από τα προφανή όμως το κράτος, (θα προσθέταμε και τα φαρμακεία), περνούν στα χέρια του κάτι πολύ σημαντικό τα υπερπολύτιμα στην εποχή μας δεδομένα. Δεδομένα για τα οποία έως σήμερα δαπανά εκατομμύρια ευρώ για να τα έχει χωρίς μάλιστα να είναι αξιόπιστα.

3.ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ-ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ -ΚΙΝΗΤΡΑ

Για τα οφέλη που θα έχει για μας και το κράτος, έχουμε μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν και δε χρειάζεται να επεκταθούμε.
Έχουμε αργήσει. Τρία χρόνια τώρα ακούμε ότι υπάρχει μια επιτροπή του Π.Φ.Σ που προετοιμάζει τη πρότασή μας προς το υπουργείο και τελικώς πρόοδος καμία.
Επιτέλους πρέπει να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για τις “νομικές λεπτομέρειες” και να διεκδικήσουμε κίνητρα, αφού αποδείξουμε ότι μόνο να ωφελήσει πρόκειται το ασφαλιστικό μας σύστημα κάτι τέτοιο.

4. ΑΜΟΙΒΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ-ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ.

Όπως προείπαμε αναπτύσσοντας τη πρώτη μας πρόταση, θα πρέπει να κατοχυρώσουμε υπηρεσίες προς τους σφαλισμένους αλλά και το σύστημα υγείας. Αυτό πρέπει να γίνει επίσημα με συγκεκριμενοποίηση των υπηρεσιών αυτόν και επ' αμοιβή.
Για κάθε συνταγογράφηση, για κάθε “μέτρηση”, για κάθε πορτοκαλί πρωτόκολλο που συμπληρώνουμε να αμειβόμαστε βάση ενιαίου τιμολογίου προκαθορισμένο από το Π.Ε.Δ.Υ.

Πρέπει και οφείλουμε στον ίδιο μας τον εαυτό να είμαστε μέρος τις πρωτοβάθμιας περίθαλψης και του συστήματος υγείας.

Επίσης αφού το υπουργείο εμμένει στην απελευθέρωση του ωραρίου,εμείς αντιπροτείνουμε ενιαίο ωράριο, 48ώρο, σε εβδομαδιαία βάση και αύξηση των εφημερευόντων και διανυκτερευόντων φαρμακείων με τη προϋπόθεση της υπερωριακής αμοιβής ,(ποσοστιαία ή ποσοτική επιβάρυνση),για κάθε αγορά χωρίς συνταγή σε καθεστώς εφημερίας-διανυκτέρευσης.

5. ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ

Όλοι μας και είμαστε σίγουροι γι αυτό, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο,βοηθάμε και στηρίζουμε, πολλές φορές και οικονομικά τους συμπολίτες μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάν λόγο της κρίσης.
Θεωρούμε πως είναι αδιανόητο λοιπόν να λειτουργούν τόσα Κοινωνικά φαρμακεία και τα πιο πολλά από αυτά να μην είναι υπό την αιγίδα του οικείου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Αυτό θεωρούμε ότι είναι καταστροφικό γιατί:
1ον. φαινόμαστε, τουλάχιστον, αδιάφοροι προς τα προβλήματα των συμπολιτών μας,
2ον. αφήνουμε νοσοκόμες ,βοηθούς ακόμη και τελείως άσχετους με το αντικείμενο να κάνουν τη δουλειά μας δίνοντας την εντύπωση πως “δεν είναι και τόσο δύσκολο να είσαι φαρμακοποιός όλοι μπορούν το κάνουν”
με ο,τι φυσικά συνεπάγεται αυτό για το κλάδο.
3ον. Αφήνουμε πεδίο σε κάθε είδους λαμόγια και πολιτικάντηδες να εκμεταλλεύονται την ανάγκη των συμπολιτών μας.

Πρέπει επιτέλους να μπει μια σειρά, με του συλλόγους να έχουν τον έλεγχο των κοινωνικών φαρμακείων και μάλιστα, γιατί όχι, να δημιουργηθεί υπό την αιγίδα του Π.Φ.Σ. βάση δεδομένων που μα καταγράφετε κάθε φάρμακο. Πότε, από ποιον και σε ποιο κοινωνικό φαρμακείο δωρήθηκε και που διατέθηκε,ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος και και κανένα φάρμακο να πηγαίνει χαμένο.

Με τις προτάσεις μας αυτές δε φέρνουμε κάτι νέο, όλα αυτά που προαναφέραμε στο παρελθόν έχουν ξαναειπωθεί και έχουν συζητηθεί, αλλά ποτέ δεν πιστέψαμε ότι μπορούμε να τα πετύχουμε.

Ελπίζουμε οι προτάσεις μας να εισακουστούν και να αξιοποιηθούν από το δευτεροβάθμιο όργανο.

Για τη Γ.Σ. Του Φ.Σ. Αιτ/νιας,




Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας



Πετρόπουλος Πέτρος Μπίνας Γεώργιος