Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει για μια ακόμη φορά η δικομματική κυβέρνηση και οι κκ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος έχουν ενώπιόν τους μια πολύ κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου που αποτελεί προϊόν συμφωνίας με την τρόικα.
Εν μέσω των αντιδράσεων των βουλευτών θα συνεδριάσει στις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητική Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, στο οποίο μετέχουν εκτός από τον Πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κορυφαίοι υπουργοί. Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ και ειδικά οι αντιδράσεις για το γάλα και τα φαρμακεία, ενώ θα συζητηθούν και οι υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το δημόσιο τομέα, στα πλαίσια της συμφωνίας με την τρόικα.
Η κατάσταση είναι εκρηκτική στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠαΣοΚ με τον αριθμό των αντιδρώντων βουλευτών να αυξάνεται τις τελευταίες ώρες, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για τη στάση τους και τα κίνητρα της αντίδρασής τους.
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με προσοχή τα όσα εξελίσσονται στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. και έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα γίνουν δεκτές διαφοροποιήσεις βουλευτών με ότι αυτό σημαίνει και «ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του».
Αυτό κατέστη σαφές και από τον γ.γ. της κυβέρνησης κ. Τ. Μπαλτάκο στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξ. Χαρακόπουλου που επιμένει και δεν αποκλείεται τη προσεχή Κυριακή να κάνει πράξη την προ ημερών προειδοποίησή του να παραιτηθεί από το υπουργικό συμβούλιο.
«Δεν είναι δυνατόν να διακινδυνεύσουμε τα πάντα για το γάλα και τα φάρμακα. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να τα τινάξουν όλα στον αέρα. Θα πρέπει να απολογηθούν μετά και στους πολίτες που θα έπαιρναν το κοινωνικό μέρισμα των 500 εκατ. Ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα» λένε κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης και ορισμένοι βάζουν ζήτημα για τα προσωπικά κίνητρα της συμπεριφοράς ορισμένων βουλευτών.
Το περίεργο είναι, όπως υποστηρίζουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, ότι υπάρχουν αντιδράσεις από τους βουλευτές επί μιας συμφωνίας την οποία ακόμα δεν έχουν δει και άρα δεν έχουν και σαφή εικόνα. «Όταν θα τη συζητήσουν και ενημερωθούν πλήρως, νομίζουμε ότι δεν θα υπάρχει λόγος αντίδρασης» τονίζουν.
Αυτή η συνάντηση των βουλευτών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη πιθανότατα θα γίνει σήμερα, Πέμπτη, στο υπουργείο, ενώ παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες και από το πρωθυπουργικό επιτελείο απεμπλοκής της κατάστασης. «Οι ρυθμίσεις που προωθούνται στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ είναι ρυθμίσεις που θα λειτουργήσουν προς όφελος των καταναλωτών» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε: «η κυβέρνηση τις προχωρεί και είμαι βέβαιος ότι πολιτικά θα τις πιστωθεί».
Ήδη, χθες ο κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε και συζήτησε αρκετή ώρα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρη για το θέμα του γάλακτος, χωρίς την παρουσία όμως του κ. Χαρακόπουλου.
Στη συνάντηση ειπώθηκε ότι η πρόταση ευνοεί τους Έλληνες παραγωγούς, αφού η διάταξη θα αναφέρει πως το «γάλα ημέρας» θα είναι αποκλειστικά ελληνικής παραγωγής και θα υπάρχει ειδική σήμανση, ενώ θα παραμένει στα ράφια για δύο ημέρες μετά τη συλλογή και παστερίωσή του. Σχετικά με τα υπόλοιπα γάλατα χαμηλής παστερίωσης, θα υπάρχουν ενδείξεις που θα αναφέρουν την προέλευση και τη διάρκειά τους.
Η κατάσταση είναι ρευστή, καθώς η τρόικα δεν έχει τη διάθεση αλλαγών στη συμφωνία που έκλεισε πριν λίγες ημέρες, μετά από έντονο παρασκήνιο, συγκρούσεις, διαφωνίες και πολυήμερες διαπραγματεύσεις. Άρα, οι όποιες αλλαγές θα είναι οριακές και εντός του πλαισίου της συμφωνίας. Αυτό αναζητείται και από τα αρμόδια υπουργεία για τις διατάξεις που προκαλούν τις αντιδράσεις, όπως π.χ. για το γάλα και τα φάρμακα.
Ο αριθμός των βουλευτών που αντιδρούν έχει αυξηθεί και εκτός από τον κ. Χαρακόπουλο εμφανίζονται αρνητικοί από την πλευρά της ΝΔ και οι κκ. Ι. Τζαμτζής, Γ. Βλάχος, Αλ. Κοντός, Γ. Στύλιος, ενώ επιφυλάξεις διατύπωσαν και οι κκ. Γ. Ορφανός και Γ. Καλατζής.
Από το ΠαΣοΚ παραμένουν αρνητικοί οι κκ. Ν. Σηφουνάκης, Θ. Μωραΐτης και Μιχ. Κασσής, ενώ αντίθετοι με τις διατάξεις για το γάλα και τα φάρμακα είναι οι κκ. Ανδρ. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης.
Στο άλλο φλέγον θέμα των φαρμακείων, υπό τη σκιά των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών, υπάρχει σε εξέλιξη νέα συζήτηση από τον υπουργό Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδη (χαρακτηρίζει υπερβολικές τις αντιδράσεις), επί δυο επίμαχων σημείων που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.