Αντιμέτωπα με νέες μειώσεις στην τιμή θα βρεθούν τα γενόσημα φάρμακα, η διείσδυση των οποίων παραμένει κολλημένη στο 18%... «χιλιόμετρα» μακριά από το 60% που έχει θέσει σαν στόχο το υπουργείο Υγείας. Όπως δείχνουν μάλιστα τα τελευταία στοιχεία της IMS, της μεγαλύτερης εταιρείας μετρήσεων στο χώρο του φαρμάκου παγκοσμίως, το ποσοστό των γενοσήμων ως προς το σύνολο της αξίας φαρμάκων δεν ξεπέρασε πέρσι το 15%, ενώ ως προς τον όγκο πωλήσεων το 27,4%. Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, η διείσδυση μετά βίας θα φτάσει μέχρι το τέλος του χρόνου το 25%, και αυτό μετά από νέες γενναίες παρεμβάσεις στην τιμολόγησή τους.
Ειδικότερα, από το Σεπτέμβριο θα εφαρμόζεται στα γενόσημα δυναμική τιμολόγηση. Συγκεκριμένα, για κάθε 250 χιλ. ευρώ πωλήσεων που αντιστοιχούν σε τιμές χονδρικής το προηγούμενο έτος από τη δημοσίευση του δελτίου τιμών, οι τιμές που καθορίστηκαν μειώνονται, ώστε να υπάρχει δυναμική τιμολόγηση, περαιτέρω κατά 1% και μέχρι 15%. Πάντως, η τιμή ενός γενόσημου δεν θα μπορεί να μειωθεί κάτω από το 65% της τιμής του φαρμάκου αναφοράς.
Για τα γενόσημα φάρμακα με τιμή άνω των 12 ευρώ εφαρμόζεται επίσης σύστημα δυναμικής τιμολόγησης και αναδρομικής εφαρμογής rebates. Συγκεκριμένα, για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της διείσδυσής τους θα μειώνεται η τιμή τους κατά μια ποσοστιαία μονάδα και θα επιβάλλεται αντίστοιχο αναδρομικό rebate. Η ανώτατη τιμή παραγωγού ή εισαγωγέα των γενόσημων φαρμάκων ορίζεται στο 65% της τιμής του πρωτότυπου, στη λήξη της πατέντας. Το ίδιο θα ισχύσει και στις περιπτώσεις τιμολόγησης νέων γενοσήμων προϊόντων.
Για τα φάρμακα που έχει λήξει η πατέντα τους πριν από την 01.01.2012 με υπάρχουσα λιανική τιμή πάνω από 12 ευρώ ανά συσκευασία, η τιμή τους προβλέπεται να μειωθεί κατά 8% επί της χονδρικής τιμής, ενώ για αυτά με υπάρχουσα λιανική τιμή από 6,00 έως 11,99 ευρώ, θα μειωθεί κατά 4%. Η τιμή των φαρμάκων κάτω από 5,99 δεν θα υποστεί μεταβολή.
Η ιδιαίτερα χαμηλή χρήση των γενοσήμων φαρμάκων στην Ελλάδα και αντίστοιχα την υψηλή χρήση πρωτοτύπων, βρίσκεται όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Υγείας, σε δυσαρμονία με την πρακτική που ακολουθείται στην υπόλοιπη Ευρώπη και στις χώρες του ΟΟΣΑ. Στην Ελλάδα, η διείσδυση σε όγκο των προστατευμένων φαρμάκων (on-patent) βρίσκεται στο 11,6%, ποσοστό υψηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, γεγονός που οφείλεται στις χαμηλές τιμές των προϊόντων αυτών, οι οποίες διαμορφώνονται σχεδόν στο ήμισυ του μέσου όρου των χωρών της Ε.Ε. Αντίθετα, οι τιμές των γενοσήμων είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη και δεν απέχουν σημαντικά από τις τιμές των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα προστασίας τους.
Από την πλευρά τους οι φαρμακοβιομηχανίες θεωρούν πως δέχονται ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα, αφού με τη θεσμοθέτηση νέων τρόπων τιμολόγησης, σε συνδυασμό με τις αναγκαστικές επιστροφές προς τον ΕΟΠΥΥ (clawback και rebate), οι πωλήσεις τους πέφτουν μέχρι και σχεδόν 70%, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τις εξαγωγικές δυνατότητες του κλάδου. Συμπληρώνουν ακόμη ότι μέχρι πρότινος δεν υπήρχε κανένα κίνητρο για τη χρήση των φθηνότερων φαρμάκων, αντιθέτως εξαιτίας της έλλειψης οδηγιών συνταγογράφησης και του σταθερού ποσοστού κέρδους του φαρμακοποιού ευνοούνταν η κατανάλωση των ακριβότερων. Αντίστοιχα, ουδέποτε υπήρξε κάποιο ουσιαστικό κίνητρο για τη συνταγογράφηση των γενοσήμων από τους γιατρούς, ενώ η υποχρεωτική συνταγογράφηση με δραστική ουσία φαίνεται να αύξησε ακόμη περισσότερο τη χρήση των πρωτότυπων φαρμάκων.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
Capital.gr