Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Αυστηρό μήνυμα για τις δαπάνες ΕΟΠΥΥ

Αυστηρές συστάσεις για στενή παρακολούθηση των δαπανών και των εσόδων του ΕΟΠΥΥ απηύθυναν οι εκπρόσωποι των δανειστών προς τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, κατά τη χθεσινή συνάντηση των δύο πλευρών που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

«Πηγές ανησυχίας» σχετικά με τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ είναι τα φάρμακα, οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα. Αναφορικά με τα φάρμακα, ...

... οι επιφυλάξεις για την τήρηση του «κλειστού» προϋπολογισμού των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2014 έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι με αυτό το κονδύλι θα πρέπει να καλυφθεί και η φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων. Για τον σκοπό αυτό έχει προϋπολογιστεί το ποσό των 100.000.000 ευρώ έως το τέλος του 2014 (συμπεριλαμβάνεται στη συνολική δημόσια φαρμακευτική δαπάνη), ωστόσο υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το κονδύλι αυτό δεν επαρκεί. Οσον αφορά τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για τη νοσηλεία ασφαλισμένων σε ιδιωτικές κλινικές και τις εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ανησυχία προκαλούν οι εκτιμήσεις ότι τα σχετικά κονδύλια στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ θα εξαντληθούν εντός του καλοκαιριού.

Στον τομέα των εσόδων του ΕΟΠΥΥ, οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν από τον υπουργό την παρακολούθηση του συστήματος εισροής των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να τηρείται ο προϋπολογισμός. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε στο πρόσφατο συνέδριο του Economist και ο κ. Βορίδης, σημειώνοντας ότι αν και υπάρχει υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία τα Ταμεία οφείλουν να αποδίδουν στον ΕΟΠΥΥ αυθημερόν όσες εισφορές εισπράττουν, «αυτή μένει να υλοποιηθεί». Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι στα μέσα του Ιουνίου τα ασφαλιστικά ταμεία όφειλαν στον ΕΟΠΥΥ από εισφορές ασφαλισμένων σχεδόν 500 εκατ. ευρώ.

Πιέσεις για γενόσημα

Η τρόικα για άλλη μία φορά άσκησε πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για αύξηση της κατανάλωσης γενοσήμων φαρμάκων. Η δέσμευση του υπουργείου Υγείας προς τους πιστωτές είναι η κατανάλωση να φτάσει στο 60% έως το τέλος του έτους και αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι αγγίζει μετά βίας το 20%.

Τέλος, για τον Σεπτέμβριο παραπέμφθηκε η συζήτηση για την απελευθέρωση της αγοράς των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Η Ελληνική πλευρά έχει ζητήσει, προτού ληφθούν αποφάσεις σχετικά για το αν τα φάρμακα αυτά θα πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ, να ολοκληρωθεί η διεθνής επιστημονική μελέτη η οποία θα καταδείξει εάν οι ρυθμίσεις του πρόσφατου νόμου (εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ) βοήθησαν στο να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός ή όχι.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει υλοποιήσει με υπουργικές αποφάσεις τα προαπαιτούμενα: μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων ( από το 21% στο 15,7%) και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων. Για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων αναμένεται ακόμα η έκδοση εφαρμοστικών οδηγιών.

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ