Αλλεπάλληλες αλλαγές τόσο στον τρόπο συνταγογράφησης όσο και στις συμμετοχές των ασθενών επιφέρουν οι συνεχείς ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας. Αποτέλεσμα είναι οι γιατροί να βρίσκονται σε …σύγχυση και οι ασθενείς σε απόγνωση.
Από τη μία το πλαφόν στους γιατρούς που δεν τους επιτρέπει να ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ποσό ανά ασθενή. Από την άλλη η ρύθμιση που προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι πρέπει να πληρώνουν ολόκληρη τη διαφορά από την τιμή αποζημίωσης μέχρι την λιανική τιμή του φαρμάκου αν είναι πρωτότυπο (έστω και αν δεν υπάρχει γενόσημο). Το δίπτυχο αυτό κάνει εν μέσω καλοκαιριού τους Έλληνες ασφαλισμένους να βγαίνουν και πάλι εκτός προυπολογισμού.
Ειδικότερα τα μέτρα του υπουργού Υγείας για να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη στα 2 δις ευρώ φέρνουν για άλλη μια φορά τους Έλληνες ασθενείς σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Και αυτό διότι για να πάρουν ένα πρωτότυπο φάρμακο που τους έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός τους θα πρέπει να πάρουν και την ευθύνη αλλά να πληρώσουν και από την τσέπη τους.
Μάλιστα με νέα απόφαση του ο υπουργός Υγείας βάζει στο παιχνίδι και τους φαρμακοποιούς καθώς προβλέπει αυστηρές προϋποθέσεις κατά την εκτέλεση των συνταγών, με κυρώσεις για όσους τις παραβαίνουν.
Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφασή του που έχει βγει ήδη σε ΦΕΚ οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να δίνουν στους ασφαλισμένους εκείνο το φάρμακο που θα έχει τη χαμηλότερη λιανική τιμή.
Μάλιστα θα πρέπει να τους ενημερώνουν και για το ποσό συμμετοχής. Εάν όμως ένας ασθενής επιμένει να λάβει το πρωτότυπο που του έγραψε ο γιατρός θα πρέπει και να πληρώνει και να υπογράφει ότι ο ίδιος το επέλεξε.
Βέβαια το επόμενο διάστημα αναμένονται εξαιρέσεις στο πλαφόν συνταγογράφησης μια διαδικασία που έχει γίνει πια …συνήθεια και προκαλεί τα γέλια σε όσους κινούνται στην αγορά φαρμάκου. Γεγονός καθόλου τυχαίο καθώς τους τελευταίους μήνες οι αλλαγές έρχονται η μία μετά την άλλη. Συνέπεια είναι βέβαια οι γιατροί να μην προλαβαίνουν να ενημερώνονται για τις νέες αποφάσεις.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
ΠΗΓΗ: iatropedia.gr