Και ξαφνικά ο ανταγωνισμός στην αγορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων -δηλαδή σε παυσίπονα, σιρόπια, αναλγητικά, αλοιφές και άλλα παρόμοια σκευάσματα που δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία- άρχισε μέσα σε λίγους μήνες να λειτουργεί. Σε αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να καταλήγει η εταιρεία Στατιστικών Μελετών και Υπηρεσιών Υγείας IMS Health, η έρευνα της οποίας για τη λειτουργία της αγοράς των φαρμάκων αυτών στην Ελλάδα αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από την παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας ως αντεπιχείρημα στην επαναφορά του αιτήματος από την τρόικα για πλήρη απελευθέρωση των φαρμάκων και την πώλησή τους και από τα μεγάλα καταστήματα λιανικής.
Σύμφωνα μάλιστα με όσα δηλώνουν στο Capital.gr υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υγείας, υποχρέωση της χώρας στην παρούσα φάση δεν ήταν να απελευθερώσει τη διάθεση των φαρμάκων, αλλά αντίθετα να ελέγξει το αν και κατά πόσο λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Όπως επισημαίνουν, τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πως οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων έχουν μειωθεί, γεγονός που σημαίνει πως τα φαρμακεία θεωρούνται πλέον “ελκυστικά” σημεία πώλησης, οπότε προς το παρόν “παγώνει” το άνοιγμα της διάθεσης και δεν τίθεται ζήτημα αλλαγών.
Εντούτοις, όπως λέει το ρεπορτάζ, επειδή τα παραπάνω συμπεράσματα αφορούσαν την καταγραφή της αγοράς κατά το διάστημα του καλοκαιριού, θα δοθεί ένα επιπλέον χρονικό περιθώριο προκειμένου να εξεταστεί η λειτουργία του ανταγωνισμού και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, περίοδο κατά την οποία τα μη συνταγογραφούμενα, και ειδικότερα τα αναλγητικά και τα σιρόπια για τις διάφορες εποχιακές ιώσεις, όπως η γρίπη, παρουσιάζουν υψηλότερους ρυθμούς κατανάλωσης.
Η μείωση στις τιμές στο πλαίσιο της σταδιακής απελευθέρωσής τους ξεκίνησε το καλοκαίρι αρχικά στις τουριστικές περιοχές, λόγω εποχικότητας, και η καταγραφή αφορούσε σε σκευάσματα που εμφανίζουν μεγάλη κίνηση. Η απόφαση για την προς τα κάτω απελευθέρωση των τιμών των φαρμάκων, με κατάργηση του εγγυημένου περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων, είχε ληφθεί με το πολυνομοσχέδιο του προηγούμενου Μαρτίου.
Στο πολυνομοσχέδιο πιο συγκεκριμένα προβλεπόταν επίσης πως τα νέα ΜΗΣΥΦΑ που τίθενται σε κυκλοφορία θα πωλούνται σε ίδιες ή χαμηλότερες τιμές εφόσον υπάρχουν ήδη κυκλοφορούντα με όμοιες δραστικές ουσίες, περιεκτικότητες και φαρμακοτεχνικές μορφές. Για όσα δεν υπάρχουν όμοιες δραστικές ουσίες, η τιμολόγηση θα γίνεται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων χωρών -μελών της Ε.Ε. Επιπλέον είχε δοθεί προθεσμία έως το καλοκαίρι, ώστε να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της διαδικασίας.
Παρόλα αυτά, πλήρης απελευθέρωση των τιμών στα παυσίπονα και σε άλλα παρόμοια σκευάσματα προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία στη χώρα μας από τις αρχές του 2017. Όμως με νεώτερη υπουργική απόφαση του Ιουλίου, απαγορεύονται αυξήσεις στα μη συνταγογραφούμενα μέχρι και την 1.1.2016, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τις τιμές στον ένα χρόνο που μεσολαβεί μέχρι το πλήρες άνοιγμα.
Η τρόικα εντούτοις βλέπει εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον να μην λειτουργεί ο ανταγωνισμός στα φάρμακα, επαναφέροντας σε κάθε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας το θέμα της απελευθέρωσης. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν εξάλλου και η έκθεση του ΟΟΣΑ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Μαρτίου, στην οποία γινόταν σαφές πως δεν σημειώνεται δραστική μείωσης της τιμής των μη συνταγογραφουμένων φαρμάκων από τον ανταγωνισμό.
Το “καθεστώς” βέβαια έχει αλλάξει για βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, καθώς με υπουργική απόφαση η οποία είχε δημοσιευτεί σε ΦΕΚ ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, τα συμπληρώματα (προϊόντα που προορίζονται για τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας, τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις) μπορούν να πωλούνται και στα καταστήματα λιανικής, όπως και γίνεται πια από τις μεγάλες αλυσίδες.
Η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων αποτελεί τα δύο τελευταία χρόνια “μήλον της έριδος”, καθώς οι φαρμακοποιοί αρνούνται πεισματικά να επιτρέψουν το άνοιγμα της αγοράς. Και όχι άδικα, αφού όπως δείχνουν τα στοιχεία της IMS, ο συνολικός τζίρος της σχετικής αγοράς έφτασε πέρσι τα 380 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν τεθεί εκτός της λίστας των φαρμάκων που αποζημιώνονται, καθώς και τα συμπληρώματα διατροφής.
Βίκυ Κουρλιπίνηvicky.kourlibini@capital.gr