Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Ο Γ. Κουτέπας για τον ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ


Ενόψει την επερχόμενων εκλογών στον Προσυφαπε ως μέτοχος αισθάνομαι την ηθική ανάγκη να επαινεθεί η απερχόμενη διοίκηση για την ορθή γενικά διαχείρισή της την περίοδο που φτάνει στο τέλος της. Μια περίοδο που ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη τριετία μέσα στην οποία εφαρμόστηκαν μια σειρά μέτρων που έπλητταν τις τιμές των φαρμάκων (με πτώση που αγγίζει σε πολλές περιπτώσεις πάνω από 50%), το χονδρεμπορικό και λιανεμπορικό κέρδος, τις (μηδενικές) πιστώσεις από το τραπεζικό σύστημα, την πλήρη αβεβαιότητα των πληρωμών του χρηματοδότη της κοινωνικής ασφάλισης που είναι τα ασφαλιστικά ταμεία.


Μια περίοδο που είδε πολλούς προμηθευτές της αγοράς να μην μπορούν να αντέξουν στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν. Σε αυτό το περιβάλλον ο Προσυφαπε όχι μόνο στάθηκε όρθιος αλλά πέτυχε επιδόσεις οι οποίες κινήθηκαν αντίθετα από τις γενικές τάσεις της αγοράς, της ύφεσης και του περιορισμού ή και διακοπής των δραστηριοτήτων που είδαμε σε άλλες περιπτώσεις.

Κατανοώ πως αυτό έγινε υπό συνθήκες αυστηρής πολιτικής για τα φαρμακεία μέλη και πως για πολλούς συναδέλφους ήταν ένας παράγοντας στον οποίο ανέμεναν μεγαλύτερες διευκολύνσεις για το ατομικό τους φαρμακείο.



Ας αναλογιστούμε όμως κατά πόσο ήταν εφικτή μια τέτοια ενέργεια και ποιοι θα ήταν οι κίνδυνοι σε ελαστικότερο καθεστώς πολιτικών εάν στην περίπτωση αυτή ο οριακός προγραμματισμός που θα υπήρχε έβγαινε εκτός στόχων. Τούτο δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει η ανάγκη της εντατικότερης προσπάθειας για αποδόσεις οι οποίες θα επιστρέφονται σε μεγαλύτερο βαθμό στα μέλη και θα μεταφραστούν σε χειροπιαστά μεγέθη εκπτώσεων και πιστώσεων. Η διαπραγματευτική ικανότητα του Προσυφαπε, τα δικά μας προϊόντα, η δυναμική των δικτύων αλλά και η αριστοποίηση των επιχειρησιακών διαδικασιών ώστε οι απώλειες να περιοριστούν στο ελάχιστο, μπορούν να πετύχουν το στόχο μεγαλύτερης απόδοσης αξιών στα μέλη.

Η αρχή όμως της ορθής οικονομικά διαχείρισης που σέβεται το οικονομικό περιβάλλον και τη λογική είναι ευνόητο πως δεν μπορεί να αλλάξει. Ό,τι περισσότερο μπορεί οι συνεταιρισμοί να δίνουν στα μέλη τους θα πρέπει να στηρίζεται σε πραγματική αξία της λειτουργίας τους και χωρίς να ξεχνάμε πως η κύρια υπηρεσία τους και ο λόγος ύπαρξής τους αποτελεί η αποτελεσματική και με επάρκεια διάθεση φαρμάκων στα φαρμακεία μέλη τους και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας τους. Βιωσιμότητας η οποία είναι σε άμεση συνάρτηση με τη βιωσιμότητα του ίδιου του Συνεταιρισμού.

Στις εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή και Δευτέρα θα χρειαστεί όλοι να δώσουμε το παρόν. Το οικονομικό περιβάλλον είναι τέτοιο που δεν περισσεύει κανείς και η ευθύνη της απόφασης μας βαρύνει όλους.


Εύχομαι στην διοίκηση που θα προκύψει να ακολουθήσει την επιτυχία της παλιάς στην ορθολογική με βάση την οικονομική αναγκαιότητα διαχείριση και να μπορέσει να την ξεπεράσει στο κομμάτι της απόδοσης αξίας στα μέλη πάντα με σεβασμό στην δύσκολη πορεία προς το αύριο.

Κλείνοντας οφείλω να σημειώσω σε ελεύθερη απόδοση την δήλωση του Diogo Gouveia στο συνέδριο της ΟΣΦΕ τον Ιούνιο του 2013.

“Κατά την υλοποίηση του δικτύου συνεταιρισμένων φαρμακείων στην Πορτογαλία ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ήταν η χρηματοδότηση. Αποτελεί τεράστιο ανταγωνιστικό μειονέκτημα όταν θα πρέπει να δανειστείς από ένα προβληματικό τραπεζικό σύστημα με επιτόκια 8 και 9% και ο ιδιώτης ανταγωνιστής σου μεταφέρει κεφάλαια από την μητρική εταιρία στην Γερμανία με μόλις 1%. Εδώ είστε τυχεροί σε αυτόν τον τομέα γιατί έχετε χτίσει το αποθεματικό που θα σας επιτρέψει να προχωρήσετε στο επόμενο στάδιο. Και αυτό αποτελεί από τα μεγαλύτερά σας όπλα”

Γιώργος Κουτέπας