Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Πρωινός Λόγος Ιωαννίνων: «Φάρμακα... είδος προς εξαφάνιση»

Αυξάνουν οι ελλείψεις και στα Γιάννενα το τελευταίο διάστημα

ΘΕΟΔ. ΝΤΟΥΣΚΑΣ (Πρόεδρος Φαρμακοποιών Ιωαννίνων):
 Σε λίγο δεν θα έχουμε στο ράφι ούτε… ντεπόν
 • Ζητείται η λήψη μέτρων από τον ΕΟΦ για περιορισμό των εξαγωγών…

• Ένα φαινόμενο που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την Δημόσια Υγεία, η έλλειψη φαρμάκων ευρείας χρήσης, γίνεται όλο και πιο αισθητή στην αγορά καθώς βαδίζουμε προς το τέλος του χρόνου.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά τον τελευταίο μήνα, με αποτέλεσμα σήμερα να...




... απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων σκευάσματα τα οποία χρησιμοποιούν οι πολίτες σε καθημερινή βάση, με ό,τι σημαίνει κάτι τέτοιο για την υγεία και την ασφάλειά τους. Πρόβλημα εντοπίζεται και στα φαρμακεία των Ιωαννίνων, όπως επιβεβαιώνει ο Πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Φαρμακοποιών Θεόδωρος Ντούσκας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και ζητώντας την λήψη μέτρων από τον ΕΟΦ.

Επείγον έγγραφο απέστειλε στον Οργανισμό και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, κάνοντας λόγο για σημαντικές ελλείψεις σε ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα, με αρνητικές συνέπειες για τους ασθενείς.

Σε λίγο ούτε… ντεπόν!


«Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι τον τελευταίο μήνα. Αν συνεχίσει έτσι αυτή η κατάσταση, σε λίγο δεν θα έχουμε ούτε… ντεπόν να δώσουμε στους πελάτες μας», ανέφερε χθες, μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.», ο Πρόεδρος Φαρμακοποιών Ιωαννίνων Θεόδωρος Ντούσκας.

Όπως είπε, τα σκευάσματα στα οποία υπάρχουν σήμερα ελλείψεις είναι ευρείας χρήσης, άρα πολύ σημαντικά για την Δημόσια Υγεία. Μεταξύ άλλων, τα φαρμακεία στην περιοχή μας δεν διαθέτουν πλέον αντιϋπερτασικά φάρμακα, ινσουλίνες, παιδικά εμβόλια, αντιβιώσεις διαφόρων ειδών, κολλύρια κ.α.. «Δεν υπάρχει Zantac ούτε για δείγμα στα φαρμακεία μας», τόνισε χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παράδειγμα το δημοφιλές σκεύασμα που ενδείκνυται για παθήσεις στομάχου!

Η αιτία της έλλειψης


Το πρόβλημα ξεκινάει από τις εταιρίες παραγωγής φαρμάκων, οι οποίες στέλνουν τελευταία μικρές ποσότητες στις φαρμακαποθήκες, διότι φοβούνται ότι αυτά πάνε σε εξαγωγές, σύμφωνα με τον κ. Ντούσκα. Οι εξαγωγές γίνονται από τις φαρμακαποθήκες και φυσικά δεν είναι παράνομες ως πρακτική, ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να καλύπτεται η εγχώρια αγορά σε φάρμακα και στη συνέχεια να εξάγονται οι ποσότητες που περισσεύουν. «Οι φαρμακαποθήκες προτιμούν να κάνουν εξαγωγές γιατί οι τιμές των φαρμάκων εδώ στην Ελλάδα έχουν ευτελιστεί, ενώ έξω και ειδικά στην Γερμανία είναι πολλαπλάσιες, οπότε συμφέρει, αφού το κέρδος τους είναι πολύ μεγάλο», τονίζει ο Πρόεδρος των Φαρμακοποιών. Στα Γιάννενα υπάρχουν σήμερα τέσσερις φαρμακαποθήκες και, αν δεν υπήρχαν οι συγκεκριμένες «στρεβλώσεις» στην αγορά, δεν θα δημιουργούνταν κανένα πρόβλημα.

Τι προτείνουν

«Αν δεν πάρεις το φάρμακο την στιγμή που το χρειάζεσαι, όλα είναι μάταια. Τι να το κάνεις μετά από ένα μήνα. Εδώ έχουμε συμπληρώσει ολόκληρες κόλλες αναφοράς με τις ελλείψεις», λέει ο Θεόδωρος Ντούσκας.

Τι προτείνουν λοιπόν οι φαρμακοποιοί; Όπως επισημαίνει, ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκου, που είναι αρμόδιος για την διακίνηση των σκευασμάτων στη χώρα μας, θα πρέπει να απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές και να ασκήσει έλεγχο στις φαρμακαποθήκες και στον όγκο των εξαγωγών τους. Για όσους δεν συμμορφώνονται, υπάρχουν και τα πρόστιμα…

Ο κόσμος ανησυχεί…

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ιωαννίνων Σταύρος Σταυρόπουλος, ο οποίος, μιλώντας σχετικά χθες στην κάμερα του ΒΗΜΑ Τηλεόραση, σημείωσε πως «είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί έντονα τον κλάδο. Ο κόσμος δικαιολογημένα ανησυχεί και ρωτά διαρκώς για το εάν υπάρχουν ελλείψεις στα φάρμακα που τον ενδιαφέρουν».

Έγγραφο προς ΕΟΦ

Για σημαντικές ελλείψεις σε ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα ενημερώνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τον ΕΟΦ με επείγον έγγραφό του. Όπως αναφέρει ο ΠΦΣ στην επιστολή του, το φαινόμενο των ελλείψεων όχι μόνο δεν έχει μειωθεί αλλά αντίθετα εντείνεται όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του χρόνου. Επικαλείται μάλιστα μαρτυρίες φαρμακοποιών σύμφωνα με τις οποίες οι ελλείψεις για την περίοδο αυτή αφορούν κυρίως αντιϋπερτασικά φάρμακα, διαβητικά, ηρεμιστικά, αντιθρομβωτικές ενέσεις, κολλύρια, κρέμες κ.λπ.

«Δυστυχώς παρά τα επανειλημμένα διαβήματα προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς δεν έχουμε λάβει ακόμη καμιά απάντηση», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος, συμπληρώνοντας πως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, οι ελλείψεις αυτές οφείλονται κυρίως στις παράλληλες εξαγωγές, αλλά και στον ελλιπή εφοδιασμό της αγοράς από τις εταιρείες, που προβάλλουν ως επιχείρημα τις εξαγωγές.
«Το φάρμακο είναι αποτελεσματικό όταν ο ασθενής το λαμβάνει την ώρα που υπαγορεύει η αγωγή του. Επομένως ο ελλιπής ή ο καθυστερημένος εφοδιασμός της αγοράς, είναι έλλειψη», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας μάλιστα τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας περί επάρκειας γενοσήμων φαρμάκων, οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν πως όλα τα φάρμακα δεν έχουν το αντίστοιχο γενόσημο και όλα τα φάρμακα δεν ανταποκρίνονται το ίδιο σε όλους.

proinoslogos.gr