Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Ελλείψεις φαρμάκων: Έρχονται μέτρα πάταξης του φαινομένου από τον ΕΟΦ και... ανταλλάξιμα προϊόντα

Ποιος άραγε ευθύνεται για τις τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, όπως καταγγέλουν οι φαρμακοποιοί; Γιατί, σύμφωνα με τον ΠΦΣ, κάθε χρόνο τέτοια εποχή καταγράφονται ελλείψεις; Ποιον συμφέρουν οι ελλείψεις και ποιος ζημιώνεται περισσότερο; 

Τα ερωτήματα αυτά προκύπτουν εύλογα μετά τις χθεσινές καταγγελίες του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τεράστιες ελλείψεις στην αγορά και μάλιστα, όλως τυχαίως, κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Διότι αυτή η εποχή, όπως είναι γνωστό τοις πάσι, είναι η εποχή του καθιερωμένου αντιγριπικού εμβολιασμού και οι ευπαθείς ομάδες (κυρίως ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από χρόνια προβλήματα), συρρέουν στα φαρμακεία προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα εμβόλια.



«Το φάρμακο είναι αποτελεσματικό μόνο όταν το χρειάζεται και την ώρα που το χρειάζεται ο ασθενής» διαμηνύει διαρκώς ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος. Όμως και οι δύο πλευρές (ΕΟΦ και φαρμακοποιοί) τηρούν σιγή ιχθύος, σχετικά με το ποιος ευθύνεται για τις ελλείψεις.
Ασφαλείς πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι για τις ελλείψεις ευθύνονται περισσότερο οι μικρές και όχι αναγκαίες ποσότητες που φέρνουν οι βιομηχανίες –κυρίως οι πολυεθνικές– και όχι τόσο οι παράλληλες εξαγωγές που ενδεχομένως να πραγματοποιούνται από κάποιες φαρμακοβιομηχανίες ή φαρμακαποθήκες. Οι εξαγωγές ωστόσο που πραγματοποιούν κάποιες φαρμακαποθήκες είναι νόμιμες, δηλώνει στο onMed ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δημήτρης Λιντζέρης, αρκεί να μην πλήττεται η Δημόσια Υγεία. Το γεγονός ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΟΦ αποφασίστηκε η ανάκληση άδειας μίας φαρμακαποθήκης στην Θεσσαλονίκη, στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ, διότι είχε προχωρήσει παράνομα σε παράλληλες εξαγωγές, πολύ πιθανόν να συνδέται με κάποια μέτρα που αναμένεται να λάβει ο ΕΟΦ.

Αλλά και οι φαρμακοβιομηχανίες (οι πολυεθνικές), είναι αναγκασμένες εκ του νόμου να καταγράφουν τις ποσότητες φαρμάκων που διακινούν και φυσικά να δίνουν λόγο και στις μητρικές τους στο εξωτερικό. Εκείνο όμως που αξίζει να αναφέρει κάποιος, είναι το γεγονός ότι οι διαρκείς μειώσεις των τιμών των φαρμάκων τα τελευταία χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα να σπρώχνουν κάποιες φαρμακοβιομηχανίες στο να πραγματοποιούν παράλληλες εξαγωγές, καθώς στις αγορές του εξωτερικού πετυχαίνουν καλύτερες τιμές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές για τις ελλείψεις φαρμάκων, εμβολίων κ.λπ. στην χώρα μας. Αυτό όμως που έχει πάντα μεγάλη σημασία και η καρδιά του προβλήματος είναι ο ίδιος ο ασθενής, διότι αυτός επιβαρύνεται και αυτός ταλαιπωρείται. Ταυτόχρονα, ενδεχομένως να στοχοποιείται και ένας κλάδος ο οποίος είναι έρμαιο της πολιτικής των διαρκών μειώσεων των τιμών των φαρμάκων.

Το onMed μίλησε με τον πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Δημήτρη Λιντζέρη, ο οποίος αναφέρει ότι εντός των προσεχών ημερών, ετοιμάζεται να ανακοινώσει σειρά μέτρων προκειμένου να πατάξει το θέμα των ελλείψεων.

Μεταξύ των ενεργειών περιλαμβάνονται μέτρα που θα απαγορεύουν τις παράλληλες εξαγωγές στα συγκεκριμένα προϊόντα που εμφανίζονται οι ελλείψεις (όπως αντιδιαβητικά, αντιϋπερτασικά, κολλύρια, εμβόλια κ.λπ.). Ο κ. Λιντζέρης επίσης έχει ήδη αποστείλει επιστολές σε φαρμακοβιομηχανίες, ζητώντας τους εξηγήσεις για ποιο λόγο εμφανίζουν έλλειψη τα συγκεκριμένα προϊόντα, ενώ μια τρίτη ενέργεια στην οποία θα προχωρήσει ο πρόεδρος του ΕΟΦ είναι ότι τα φάρμακα ή τα εμβόλια που λείπουν από την αγορά θα αντικατασταθούν με άλλα «ανταλλάξιμα προιόντα». Πρόκειται για μια πολιτική που έχει στόχο να προστατεύσει τον πολίτη και δη τον ασθενή, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λιντζέρης. Τα λεγόμενα ανταλλάξιμα προιόντα θα είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που εμφανίζουν έλλειψη και δεν πρόκειται να απορρυθμιστούν οι ασθενείς.
Πάντως στην φάση αυτή, οι δράσεις του ΕΟΦ δεν περιλαμβάνουν πειθαρχικά μέτρα και ποινές.
Τέλος, ο κ. Λιντζέρης αναφέρει ότι πλέον οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να ενημερώνουν ηλεκτρονικά τον ΕΟΦ σε πραγματικό χρόνο, σχετικά με το τι ελλείψεις υπάρχουν στην αγορά.

Πηγή: http://www.onmed.gr