Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Με δόσεις και καθυστέρηση 110 ημερών εξόφλησε ο ΕΟΠΥΥ τον Απρίλιο στους φαρμακοποιούς

Με δόσεις και καθυστέρηση 110 ημερών, εξοφλεί σήμερα ο ΕΟΠΥΥ τους φαρμακοποιούς. Η αγορά ανησυχεί, καθώς η έλλειψη ρευστότητας δημιουργεί συνθήκες "ασφυξίας".

Σε καθεστώς τείνει να μετατραπεί η εξόφληση των φαρμακοποιών με δόσεις από τον ΕΟΠΥΥ.

Η έλλειψη ρευστότητας καθιστά...ομήρους όλους τους παρόχους του Οργανισμού, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι έρχονται ακόμη πιο δύσκολες μέρες.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι διανεμητικοί λογαριασμοί των φαρμακοποιών πιστώνονται το πρωί της Τρίτης με χρήματα από συνταγές οι οποίες έχουν εκτελεστεί πριν από τέσσερις και πλέον μήνες!
 

 

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ εξόφλησε τον μήνα Απρίλιο, τμηματικά και με μεγάλη καθυστέρηση.
 
Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για καθυστέρηση 110 ημερών, ενώ άλλοι επισημαίνουν ότι – σύμφωνα με τον τρόπο που υπολογίζουν οι φαρμακαποθήκες – η καθυστέρηση ανήλθε σε 130 μέρες. 
 
Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχουν οι δύο πλευρές, ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να εξοφλεί τους παρόχους του (το αργότερο) εντός τριών μηνών από την ημερομηνία παροχής της υπηρεσίας ή του είδους.
 
Στην περίπτωση που αυτό ίσχυε, οι φαρμακοποιοί θα έπρεπε τώρα να εξοφλούνται για τον μήνα Μάιο και όχι τον Απρίλιο, όπως συμβαίνει.
 
Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται, καθώς η κατάσταση είναι οριακή, λόγω της έλλειψης ρευστότητας που υπάρχει εδώ και μήνες στην αγορά.
 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, τα εκκαθαριστικά της Εφορίας έχουν φτάσει και στους τελευταίους φορολογούμενους, οι υποχρεώσεις τρέχουν και η πληρωμή ΕΟΠΥΥ πρέπει να γίνεται πάντα στην ώρα της:
 
“Διαφορετικά, οι φαρμακοποιοί αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά προβλήματα ρευστότητας και προμηθειών φαρμάκων...”.
 

Εκλογές

 

Η εκκρεμότητα με τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ έχει δημιουργήσει δυσάρεστα δεδομένα στην αγορά.
 
Η ανησυχία όλων των παρόχων εντείνεται, εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων και θεωρούν ότι – στην περίπτωση εμπλοκής – η κατάσταση στην αγορά θα γίνει ακόμη χειρότερη.
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς το σύνολο των παρόχων του ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.
 
Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα παλαιά ληξιπρόθεσμα (έως το τέλος του 2011), τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 400 εκατομμύρια ευρώ.
 
Δ.Κ.
 
πηγή: ιατρονετ