Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Φαρμακοποιοί: Σοκ για τους Ευρωπαίoυς το ιδιοκτησιακό καθεστώς

Της Νικολέτας Ντάμπου

Σοκ προκάλεσε το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώς στους Ευρωπαίους Προέδρους των Συλλόγων Φαρμακοποιών το οποίο τέθηκε από τον Έλληνα Προέδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Κωνσταντίνο Λουράντο, στα πλαίσια της συνδιάσκεψης των 18 ευρωπαϊκών χωρών των Φαρμακευτικών Συλλόγων και Οργανώσεων, που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και αποκλειστικά σας παρουσιάζουμε . 

Διαπιστώθηκε ότι το...


... ιδιοκτησιακό καθεστώς, που θέλουν να εφαρμόσουν στην Ελλάδα, δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης. Όπως μάλιστα αναφέρθηκε, στη Γερμανία, που πιέζει τόσο πολύ για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, όλοι οι ιδιοκτήτες είναι φαρμακοποιοί. 

Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι πίσω από όλη την προσπάθεια του ελληνικού κράτους, να διαλύσει το ιδιοκτησιακό, κρύβονται τα μεγάλα συμφέροντα του χονδρεμπορίου και των ξένων και ντόπιων εταιριών. Η εφαρμογή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος θα μετατρέψει τους φαρμακοποιούς, σε υπαλλήλους των εταιριών, καθιστώντας την ανεξαρτησία τους ανέφικτη, καθώς η εταιρία θα επιβάλλει τα δικά της και μόνο, φαρμακευτικά προϊόντα. 

Οι 18 Ευρωπαίοι Πρόεδροι Συλλόγων Φαρμακοποιών, στη πιθανότητα εφαρμογής αυτού του εξωφρενικού μέτρου απάντησαν για το ιδιοκτησιακό θέμα, κάνοντας λέγοντας ‘’ Το φαρμακείο αποτελεί ουσιαστικό μέρος του συστήματος υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης, δεν είναι σαν τους άλλους τομείς της οικονομίας. Στην υγειονομική περίθαλψη, η έμφαση πρέπει να δίδεται στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών του ασθενούς σε ένα σωστά δομημένο και υποστηρικτικό τρόπο, στη δική τους κοινότητα, όπου είναι δυνατόν.’’

Οι Ευρωπαίοι φαρμακοποιοί για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα , είπαν , ότι ‘’ έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της αυτο-φροντίδας και την ενδυνάμωση του κοινού για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των κοινών μη σοβαρών ασθενειών. Οι σωστές συμβουλές και πληροφορίες που οι άνθρωποι παίρνουν από ένα φαρμακοποιό είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της ασφαλούς και ορθής χρήσεως όλων των φαρμάκων από το κοινό.’’ ’ 

Οι πολίτες εξυπηρετούνται καλύτερα από μια ρυθμιστική δομή της αγοράς και το φαρμακείο που διασφαλίζει την επαγγελματική ανεξαρτησία του φαρμακοποιού, προστατεύει την προσβασιμότητα των υπηρεσιών του φαρμακείου και θέτει την επαγγελματική και προσωπική φροντίδα των ασθενών και του κοινού πάνω από το οικονομικό κέρδος. Οι κυβερνήσεις και τα συστήματα υγείας πρέπει να αναγνωρίσουν την πρόσθετη συνεισφορά του φαρμακευτικού επαγγέλματος που μπορεί να προώθηση τη δημόσια υγεία και την παροχή προσβάσιμης και οικονομικά αποδοτικής υγειονομικής περίθαλψης.’’ Υπογράμμισαν οι Ευρωπαίοι Προέδροι των Συλλόγων Φαρμακοποιών. 

Στο περιθώριο της συνάντησης οι φαρμακοποιοί, οι εκπρόσωποι της PGEU και οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι από 18 ευρωπαϊκές χώρες, που συμμετείχαν στη φαρμακευτική συνδιάσκεψη των Προέδρων, ως επαγγελματίες της υγείας και ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασαν, την αγωνία τους για την ανθρωπιστική τραγωδία των προσφύγων της Μεσογείου και προσκάλεσαν τον κ. Αβραμόπουλο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συμβάλουν στην ανακούφιση αυτής της κρίσης, στο βαθμό των δυνατοτήτων τους ως επαγγελματίες του τομέα της υγείας.

Πηγή www.life2day.gr: http://www.life2day.gr/2015/09/farmakopoioisok-gia-tous-evrwpaious-to-idioktisiako-kathestws/