Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

60 φαρμακευτικά σκευάσματα φέρνουν κέρδη έως και 280% από τις Παράλληλες εξαγωγές

Οι παράλληλες εξαγωγές μπορούν υπό προϋποθέσεις να γίνουν μία σημαντική πηγή εσόδων για τις εταιρείες του κλάδου, αποκάλυψε στο Ιatronet επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο φαρμάκων.

«’Oταν δουλεύεις στο εξωτερικό με περιθώριο κέρδους έως και 280%, γιατί να κρατήσεις στην Ελλάδα φαρμακευτικά σκευάσματα, όπου το περιθώριο κέρδους τους έχει εξανεμιστεί με ότι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που τα εμπορεύονται;», αποκάλυψε στο Ιatronet επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο φαρμάκων, αναφερόμενος στις παράλληλες εξαγωγές σκευασμάτων που πραγματοποιούν εταιρείες του κλάδου, αλλά και κάποια φαρμακεία έχοντας τη συνδρομή των τελευταίων.
 

 

Κρατώντας την ανωνυμία του, ο ίδιος τόνισε ότι οι παράλληλες εξαγωγές δεν είναι καινούργιο φαινόμενο –έχει ξεκινήσει εντατικά από το 2005- και σίγουρα δεν είναι παράνομο- ιδίως σήμερα όπου όλες οι επιχειρήσεις έχουν «στεγνώσει» από ρευστό και την ίδια στιγμή πιέζονται ασφυκτικά από τους προμηθευτές για να πληρώνουν μετρητοίς -ή το πολύ σε 20 ημέρες- τα εμπορεύματα που παραλαμβάνουν.
 
Θυμίζουμε δε μία επιστολή –από τις πολλές- της Κομισιόν η οποία εν πολλοίς ισχυριζόταν ότι οι 'παράλληλες' εξαγωγές είναι μία νόμιμη εμπορική διαδικασία στην Ευρώπη.
 
Όπως μας ανέφερε η ίδια πηγή, οι παράλληλες εξαγωγές μπορούν υπό προϋποθέσεις -δεν προκαλούν αρρυθμίες στην ελληνική αγορά- να γίνουν μία σημαντική πηγή εσόδων για τις εταιρείες του κλάδου, που ήδη εμφανίζει αρκετά λουκέτα. Χαρακτηριστικά, πέρυσι έβαλαν λουκέτο 2 συνεταιρισμοί φαρμακαποθηκών (Ιωάννινα και Χίο) –συνολικά οι συνεταιριστικές φαρμακαποθήκες στην Ελλάδα είναι 25- καθώς και 11 ιδιωτικές φαρμακαποθήκες. Λουκέτα που όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι και τα τελευταία στην ιστορία του κλάδου, καθώς φήμες μιλούν για δύο ή και περισσότερες νέες επικείμενες χρεοκοπίες.
 
Έτσι, κατά την ίδια πηγή, σήμερα περίπου 60 είναι κωδικοί που περνούν τα ελληνικά σύνορα με τελικό προορισμό κατά βάση τις ανεπτυγμένες χώρες του Βορρά- και συγκεκριμένα τη Δανία, τη Σουηδία και την Γερμανία, όπου τα περιθώρια κέρδους για τον χονδρέμπορο ξεκινάνε στη χειρότερη των περιπτώσεων από 30% και φθάνουν και μέχρι και τα 280%.
 
Πρόκειται για κωδικούς που έχουν σχέση και με καρδιολογικά νοσήματα, αλλά και με ψυχοθεραπευτικές ασθένειες, ενώ δεν λείπουν και τα νοσοκομειακά είδη κ.ά.
 

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

πηγή: ιατρονετ