Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Κ. Βαρδιάμπασης: Η καμπάνια του Γερμανικού ΑΒDΑ και ο σύγχρονος ρόλος του Φαρμακοποιού

Kαμπάνια ενημέρωσης του κοινού για τις παθήσεις του γαστρεντερικού ξεκινάει η Ομοσπονδιακή Ένωση Γερμανών Φαρμακοποιών. Άξια λόγου σημεία της δράσης του ABDA, είναι τα εξής :

1) Για λογαριασμό του ABDA, εταιρεία δημοσκοπήσεων ανάλαβε την πραγμάτωση έρευνας.

2) Από την έρευνα προέκυψε πως το 69% των Γερμανών πολιτών πάσχουν τουλάχιστον περιστασιακά από διαταραχές της γαστρεντερικής λειτουργίας.

Από αυτούς, το ένα τρίτο έχουν δυσπεψία - καούρα. Ένας στους τέσσερις πάσχει από στομαχόπονο ή διάρροια και ένας στους πέντε από ναυτία ή εμετο. Η δυσπεψία αντιμετωπίζεται συχνά με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. «Αλλά, δεν είναι κάθε ασθένεια κατάλληλη για αυτοθεραπεία, όπως δεν είναι και για κάθε ασθενή το ίδιο φάρμακο ιδανικό.  
Για το λόγο αυτό, «οι ανεξάρτητες εξατομικευμένες συμβουλές των φαρμακοποιών έχουν ιδιαίτερη αξία και είναι ένα σημαντικό καθήκον τους», σημειώνει ο εκπρόσωπος των Γερμανών φαρμακοποιών.
 



3) Ο ABDA προχώρησε στην ανάρτηση των αποτελεσμάτων της έρευνας αυτής στην ιστοσελίδα του, ενώ δημιουργήθηκαν φυλλάδια σε 4 γλώσσες (Γερμανικά, Αγγλικά , Ρώσσικα, Τούρκικα) προκειμένου να ενισχύσει τη συμβουλευτική δράση των φαρμακοποιών προς το κοινό. Τα flyers έχουν χωριστή θεματολογία το καθένα, και αφορούν τις εξής περιπτώσεις : Διάρροια, Δυσκοιλιότητα, Καούρα - Στομαχικός πόνος.
 
Τα παραπάνω αποτελούν μια ακόμα απόδειξη, πως οι φαρμακοποιοί διεθνώς εξακολουθούν να επιτελούν σημαντικό ρόλο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, μέσω της παροχής συμβουλών σε ήπια ή εντονότερα προβλήματα υγείας, συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους.
 
Άλλωστε, καμπάνιες όπως οι παραπάνω, πραγματοποιούνται συνεχώς από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων, είτε ανεξάρτητα είτε σε συνεργασία με δημόσιους υγειονομικούς φορείς, γεγονός που επίσης αναδεικνύει την συνεισφορά των επιστημονικών επαγγελματικών οργανώσεων στη δημόσια υγεία.
 
Βαρδιάμπασης Κώστας

Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου


Πηγή : ABDA.
Σύνδεσμοι :
http://www.abda.de/pressemitteilung/artikel/bei-magen-darm-beschwerden-rezeptfreie-medikamente-nur-nach-beratung-des-apothekers-einnehmen/
http://www.abda.de/service/termine/terminarchiv/tda-2015/
http://www.abda.de/fileadmin/assets/Pressetermine/2015/Tag_der_Apotheke_2015/TdA_2015_Flyer_Verstopfung_englisch.pdf
http://www.abda.de/fileadmin/assets/Pressetermine/2015/Tag_der_Apotheke_2015/TdA_2015_Flyer_Durchfall_englisch.pdf
http://www.abda.de/fileadmin/assets/Pressetermine/2015/Tag_der_Apotheke_2015/TdA_2015_Flyer_Sodbrennen_englisch.pdf